• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Noiembrie , 2019

De Crăciun, să le dăruim o casă nouă celor opt copilaşi orfani din Bârsana!

La vârsta la care ar trebui să-l aștepte pe Moș Crăciun încărcat de jucării și dulciuri, bucurându-se de copilărie, opt copii din Bârsana, orfani de tată, luptă deja cu greutățile vieții. Cel mai mic dintre frați are 9 luni, iar cel mai mare 12 ani, și întreaga familie locuiește într-o singură cameră. Cu ajutorul Bisericii Ortodoxe, cei opt copii și mama lor au șansa de a se muta într-o casă nouă, de a merge la școală și de a avea o viață normală. Pentru asta e nevoie însă de ajutorul și implicarea noastră. Împreună, putem face un miracol de Crăciun!

 

În timp ce, cei mai mulți dintre noi își fac planuri pentru vacanța de iarnă, își pregătesc din timp mese îmbelșugate și cadouri scumpe, opt copilași din Bârsana visează la un adăpost călduros pe perioada iernii, își doresc să meargă la școală și să nu-și mai vadă mama plângând din cauza disperării. În urmă cu câteva luni, și-au pierdut tatăl, iar în prezent trăiesc din mila oamenilor. De Crăciun, însă, putem să le de­mons­trăm că există speranță, iubire și so­lidaritate. În fond, asta înseamnă spiritul Crăciunului.


Prin Sectorul Social Filantropic Misionar al Episcopiei Ortodoxe Ro­mâ­ne a Maramureșului și Săt­­ma­rului, cei opt copilași și mama lor au șansa să se mute într-o casă decentă și să aibă o viață normală. Prin contribuția unor oameni cu suflet și prin sprijinul bisericii, s-a strâns deja un sfert din suma de 75.000 euro necesară pentru cumpărarea casei. Împreună, însă, putem reuși.

Sprijin financiar se poate acorda în contul RO39CRCOX250200000369433, deschis la Banca Cooperatistă Tisa, pe numele mamei, Bența Lenuța-Maria.

Cu binecuvântarea PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a demarat în acest an proiectul „Construiește o casă, zidește suflete”, care urmărește ca în fiecare protopopiat al Episcopiei să se construiască cel puțin o casă pentru oamenii nevoiași. Nevoile diferă de la un protopopiat la altul, așa că, de exemplu, în protopopiatul Chioar sunt două case în acest proiect, iar în Protopopiatul Vișeu s-au făcut donații de aproape 700 milioane lei vechi pentru aparatură medicală la Spitalul din Vișeu de Sus. Protopopiatul Sighet are însă o situație mai delicată. În urmă cu două luni, opt copilași cu vârste între 10 luni și 12 ani, din Bârsana, au rămas orfani de tată. Ei locuiesc pe Bradova, o zonă de la marginea localității, aflată la aproximativ 3 kilometri de școală. Preotul paroh din Bârsana, Marcel Oprișan a semnalat situația grea în care se află această familie, așa că Episcopia Ortodoxă a Maramu­re­șului și Sătmarului le-a sărit în ajutor. Copiii au rămas doar în grija ma­mei și după moartea capului familiei trăiesc din mila oamenilor. Casa cu două camere în care locuiește această familie a fost ridicată tot de Biserică, însă în momentul în care s-a stins tatăl copiilor era terminată doar o cameră. În această perioadă se lucrează la finalizarea celei de-a doua camere și a băii, dar situația este una provizorie, de moment, pentru că din cauza debitului, vara nu au apă, așa că baia devine inutilă. De asemenea, accesul pe timp de iarnă până la această casă este foarte greu, așa că cei mici ajung la școală cu foarte mari eforturi.

Intenția Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului este să cumpere acestei familii o casă cu patru camere, în centrul localității Bârsana, pentru a le asigura copiilor condiții mai bune de educație.

Casian Filip, consilier eparhial Se­c­torul Social Filantropic Misionar al Episcopiei Ortodoxe a Maramu­reșului și Sătmarului, explică: „Noi vrem să aducem această familie în sat, în primul rând pentru a fi aproape de școală, de dispensar și Biserică. Deja am identificat pe cineva care și-a exprimat dorința să plătească pe o perioadă de 5 ani o persoană care să-i ajute pe copii la lecții, un fel de program After School pentru această familie. Este nevoie de cineva care să se ocupe de educația acestor copii, deoarece au rămas destul de în urmă din acest punct de vedere, iar mama nu face față singură cu 8 copii.
Am identificat o casă cu patru camere în centrul localității Bârsana. S-a făcut o colectă la nivelul Protopopiatului Sighet și în Bârsana, prin care s-au strâns 20 de mii de euro. Însă ceea ce dorim să le cum­părăm costă 75 de mii de euro. Dar trebuie să le construim și o baie, iar dacă luăm în calcul și eventualele lucrări de renovare, vom avea nevoie de circa 10 mii de euro în plus. Această casă are și 37 de ari de teren, și grajd, ceea ce îi va fi foarte util familiei, mai ales că mama copiilor are o văcuță, patru oi și găini. Pe lângă casă și anexe, există și o căsuță de vară cu două camere, unde vrem să amenajăm locul de After School pentru acești copii. Aici va putea sta și persoana care va fi angajată să se ocupe de pregătirea copiilor din punct de vedere educațional. Cineva din Franța s-a oferit să plătească timp de 5 ani, în fiecare lună, câte 1.500 de RON pentru persoana care îi va ajuta pe copii și pe mama acestora. Pe noi ne interesează în primul rând edu­cația copiilor, pentru că dacă ei sunt bine educați, vor ajunge să se poată ajuta singuri.
Personal, am fost impresionat de simplitatea și nevinovăția acestor copii, care merită tot sprijinul nostru pentru a putea reuși în viață. Sunt copii cu foarte mult bun simț, foarte rușinoși și cu un respect deosebit pentru preot. Sunt încă prea mici să știe să-și ajute mama în ceea ce are ea de făcut. Iar ea nu se poate ocupa de toți, pentru că unul plânge, altul aleargă, altul ia bicicleta etc. De exem­plu, când am fost la ei, unul dintre copii alerga și se tot împiedica pentru că își călca pe șireturi. Ei bine, nu vă puteți imagina cât a fost de bucuros pentru că l-am învățat cum să-și lege șireturile.
Dacă ne mobilizăm cu toții și se vor găsi oameni de bine, am vrea să ajutăm această familie să-și petreacă sărbătorile de Crăciun în casă nouă. S-a deschis un cont pe numele mamei, la care preotul din Bârsana, Marcel Oprișan este manager de proiect, și el coordonează și plătește tot ce este nevoie în acest sens.
Urmează să avem o întâlnire cu primarul din Bârsana pentru a vedea cu cât pot fi ajutați acești copii din bugetul local.
De asemenea, și Mănăstirea Bârsana vrea să se implice și să ajute în acest demers. Iar pe lângă aceștia am mai identificat câteva persoane de bine care vor să ne sară în ajutor. Vom discuta la concret cu ce poate ajuta fiecare și sperăm să putem da prima tranșă de bani pentru achiziționarea gospodăriei. Vânză­torul a acceptat să îi dăm banii în două tranșe. Ne dorim să putem achita prima tranșă și să vedem ce este de făcut pentru a doua tranșă”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.