• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

Minunatul nostru săptămânal a ajuns la numărul 700. Nu mai trecem prin multele semnificaţii ale acestui număr, o fac magistral colegii noştri, ci spunem că de 14 ani încercăm să fim ziarul „cel mai” din Maramureş şi nu numai. În cele 700 de numere aveţi dumneavoastră, cititorii noştri, materiale tari, anchete, reportaje, analize, materiale de suflet şi cu suflet scrise. În toţi aceşti ani o parte din trăirile noastre, ale celor care trudesc aici, a picurat în pagini şi sperăm că a ajuns la cei ce citesc GAZETA de Maramureş.

 

În mod normal, un număr de ziar rotund înseamnă sărbătoare, înseamnă că am reuşit să rămânem acolo sus, acolo unde ajung doar vulturii în zbor.

Fiind sărbătoare, am dorit să facem un număr mai festiv în care să punem pe hârtie mesaje de bine din partea prietenilor noştri, a colaboratorilor care au fost alături de noi în toţi aceşti ani.

 

Cam aşa s-a stabilit la scurta şedinţă de redacţie, după care am plecat fiecare spre zările subiectelor fiecăruia.

În redacţia aproape goală, trei muşte şi-au făcut de cap aterizând pe mesele de lucru ca într-un patinoar. Redacţia este cu geamurile închise pentru a nu pătrunde în încăpere cei câţiva porumbei ce vieţuiesc alături de noi de la începutul verii sau, poate, chiar de mai demult. Întâi a fost o porumbiţă, o puicuţă rămasă fără părinţi şi pierdută pe balconul redacţiei noastre.

Cu multă răbdare, Ioana a atras-o într-o parte a balconului ce a devenit culcuş şi loc de masă. Lunile au trecut şi acum avem mai mulţi porumbei ce vin să mănânce şi să exerseze zborul în picaj de la etajul al treilea.

La începuturile GAZETEI, unii dintre noi visam să avem un căţel ca mascotă şi ca paznic al redacţiei. Nu a fost să fie din motive obiective şi subiective, dar acum avem câţiva porumbei ce stau cu noi într-o simbioză normală şi plăcută. Desigur, aşteptăm ziua în care va ateriza pe balconul redacţiei un pui de vultur…

 

După programul de teren şi întâlniri, oamenii GAZETEI revin în redacţie. Se mănâncă de prânz. Fiecare îşi i-a caserola cu felul întâi şi felul doi şi îşi reface forţele pierdute pe autostrăzile ştirilor de presă sau ale birocraţiei administrative. Ioana, Mircea, Puiu, Dan, Nelu, Andrei, nea Vaidiş, Ada, Lia, Mihaela, Silviu sunt cei care, între două linguri de supă, ciorbă sau ce se mănâncă, împărtăşesc subiecte, bârfe sau chestii personale. Fetele de modă, în special, băieţii politică, sport sau ce se nimereşte. În biroul lui Dan, stive de cărţi aşteaptă să fie mângâiate în timp ce sunt citite. La tehno, calculatoare ce zumzăie puternic din cauza efortului, la administrativ, toate lucrurile puse în ordine de Nelu, totul la milimetru. În redacţia mare, o ceaţă subţire se aşează peste lucrurile fiecăruia dintre „scriitori”. Fum şi aromă de cafea de aparat. Unii doar apă plată şi iaurt, alţii cafea şi suc acidulat de culoare neagră.

Ţigările stau liniştite în pachete neîncepute până ce degetele nerăbdătoare să scrie materiale bune, le scot, le întind şi le plasează, strategic, între dinţi. Apoi, cu mişcări scurte, precise, sunt aprinse şi din câteva pufăituri sunt trimise în rotocoale nerotunde spre tavanul ce suportă cu stoicism acest tratament. De fapt, tavanul s-a obişnuit!

Undeva departe, Nelu, istoricul de serviciu al GAZETEI, face şi desface subiecte interesante din toate timpurile.

 

Într-o zi cu fum şi aromă de ştiri bune toţi îşi fac treaba fără poticneli. Există un fel de automatism, de repetiţie, dar în ziua în care apare noul număr, toţi revin la emoţia avută la primul număr. După atâţia ani, încă mai există dorinţa de a vedea ziarul mai repede cu cinci minute. Mirosul de tipografie, cel mai plăcut parfum din universul nostru, este puternic atunci când ajung ziarele în redacţie. Iar la momentul apariţiei pe tarabe, aroma de cerneală se transformă în aromă de dragoste faţă de cititorii noştri.

În 700 de numere am pus, toţi, câte o bucăţică din inimă, din suflet, pentru ca atunci când luaţi ziarul să simţiţi că cineva vă iubeşte într-o redacţie micuţă de la etajul trei al unui bloc din Baia Mare.

Le mulţumim celor care au venit lângă noi, colaboratorilor noştri: Tedi, Sabin, domnul Gonczi, Mihai, pr. Cristian, Horia Chiş. Datorită textelor scrise de prietenii noştri, calitatea minunatului nostru săptămânal a crescut. Am devenit mai buni!

Şi aşa cum ar fi frumos, vă prezentăm gânduri de bine pentru GAZETA de Maramureş.

 

 

Vivat! Crescat! Floreat!

Teodor Ardelean

 

Mi se şopteşte din cămara de lucru a zeului Cronos că prietenii de la „Gazeta de Maramureş” sărbătoresc 700 de apariţii săptămânale. E o cifră cu adevărat impresionantă, care îţi trezeşte comparaţii şi conotaţii.

 

Primul gând m-a făcut să îmi închipui cum ar arăta aceste 700 de „gazete” într-una singură. Adică, aşa cum se adună numerele dintr-un semestru sau dintr-un an la noi la legătorie… Şi nu îmi puteam reprezenta… volumul!

Căci e aproape imposibil a-ţi imagina toate exemplarele din aceşti ani urcate pe verticalele timpului scurs. Dar e şi mai dificil de construit modelul mental de istorie vie pe care GAZETA DE MARAMUREŞ a scris-o în toţi aceşti ani. Pentru că nu există problemă concretă, fenomen, evoluţie, în orice domeniu, rămas în afara oglinzii de reflectare a jurnaliştilor din această instituţie social-educativă şi cultural-progresivă.

Colaborez de câţiva ani şi eu cu Dan Pârcălab, Puiu Teremtuş şi Compania. Am, prin această relaţie, sentimentul că pot participa în Cetatea cea Mare a Lucrurilor Bune la activitatea de „evaluare critică”, hermeneutică reală şi axiologie corectă. Starea trăită la citirea fiecărui număr sâmbăta de dimineaţă seamănă cu cea pe care am simţit-o la marii cărturari atunci când intuiesc o nouă paradigmă, la matematicieni o „teoremă vie” (vezi Cedric Villani) sau la discipolii generaţiilor înnobilate, atunci când pot afişa însemne heraldice sau ramificaţii genealogice. În plus, ştiu că, prin micul meu efort, particip la stabilirea unui nivel înalt al naraţiunii gazetăreşti, într-o formulă nouă de jurnalism militant şi bună traductologie publică.

 

În 700 de numere s-a scris enorm. Cei care au pus bazele publicaţiei pot face şi statistici, îşi pot cerceta propria dezvoltare. Eu subliniez, cu intuiţia dascălului de jurnalism ce am fost o vreme, dar şi cu convingerea animatorului cultural mereu prezent în multe şi diverse incinte, că acest vector de reflectare – articolul de hebdomadar – este, în ultimă instanţă, şi un factor de creştere culturală, atât cantitativ, cât şi calitativ. Am simţit acest rol şi rost al presei de calitate, care are drept consecinţă o şlefuire a conştiinţei critice a propriului public, atât în „evidenţă”, cât mai ales în exigenţă.

 

Gazeta de Maramureş” îşi rotunjeşte astăzi un portofoliu publicistic de o anvergură excepţională. Judecat la nivel naţional, fenomenul GAZETEI reprezintă prin toate încrengăturile sale (suplimente, proiecte, cărţi, activităţi, experimente, manuale alternative, mape documentare, dosare de analiză ş.a.), anvergură, cantitate şi calitate.

Fie ca această bornă – al 700-lea număr – să reprezinte un element de constanţă, conştienţă şi continuitate.

Vivat! Crescat! Floreat!

 

 

700

Sabin Nemeş Bota

 

Numărul 700 este o combinaţie a vibraţiilor şi energiilor lui 7 şi 0, ultimul apărând de 2 ori amplificându-şi atât influenţa proprie cât şi pe cea a numărului alăturat. Şapte este numărul filosofiei, al cunoaşterii şi înţelegerii celorlalţi, al discernământului, al contemplării profunde şi al introspecţiei, al educaţiei şi învăţării, al empatiei şi majorităţii abilităţilor psihice. Zero reprezintă şansa unei călătorii spirituale, a dezvoltării tuturor  abilităţilor cognitive care permit ascultarea intuiţiei şi a eu-lui superior în infinit şi eternitate, în unicitate şi integralitate, într-o curgere atât continuă cât şi ciclică în jurul punctului de origine, legând forţa binelui de sursa energiei universale.

Numărul 700 confirmă soliditatea legăturilor de cauzalitate între bunele intenţii şi acţiunile realizate, alegerile existenţiale fiind astfel indisolubil legate de calea spirituală. Este îmbrăţişarea universului pentru efortul fizic şi intelectual depus cotidian, pentru consistenţa exemplului personal ce poate să lumineze o cale aleasă fără dubiu şi fără ezitare.

700 este un simbol al eternei renaşteri, în Grecia veche fiind valoarea numerologică a Phoenix-ului iar în China veche fiind numărul punctelor de intersecţie a meridianelor pe care ne circulă energia vitală... Frumos! În spatele ACESTUI 700 al Gazetei sunt şi mulţi ani de împliniri, dar şi de pierderi, de bucurii dar şi de frustrări, ani de muncă pasionată şi speranţa că se poate mai bine, că se poate schimba ceva sau măcar că vom învăţa unii de la alţii să acceptăm şi să ne acceptăm, să trăim şi să lucrăm împreună...

La mulţi ani!

 

 

Gabriel Valer Zetea,Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

 

Cu ocazia ediţiei aniversare cu numărul 700 a săptămânalului „Gazeta de Maramureş”, doresc să transmit, în numele meu personal, dar şi al întreg Consiliului Judeţean Maramureş, cele mai sincere felicitări pentru această performanţă notabilă în lumea presei maramureşene. Întreaga echipă redacţională reprezintă un exemplu pentru cei care se pregătesc pentru această nobilă dar solicitantă meserie, de ziarist.

 

Într-o perioadă în care multe publicaţii îşi restrâng sau renunţă la activitatea de presă scrisă, „Gazeta de Maramureş” a dovedit de-a lungul anilor, prin profesionalism şi dăruire, prin materiale dure, dar corecte, însă şi printr-o activitate de promovare constantă a diferitelor instituţii maramureşene, că îşi merită locul de cinste în rândul mass-media locală. Publicaţia pe care o editaţi a ajuns un reper fără de care viaţa noastră, a maramureşenilor, ar fi, cu siguranţă, mai săracă.

Suntem mândri de reuşita voastră de a aduce de sub tipar, cititorilor voştri, ediţia cu numărul 700. Această realizare deosebită este o bucurie pentru noi toţi, cei care vă citim şi cei pe care îi informaţi corect şi documentat, în fiecare săptămână.

 

Felicit întreaga echipă redacţională a „Gazetei de Maramureş” pentru realizarea ediţiei 700 şi vă doresc să atingeţi, cu aceeaşi dedicare şi corectitudine, ediţia cu numărul 1.000. Felicitările mele se extind în primul rând asupra cititorilor dumneavoastră, care v-au rămas fideli în toţi aceşti ani, dar şi asupra tuturor instituţiilor care v-au ales pentru a-şi promova imaginea prin diferite materiale pe care le redactaţi cu seriozitate şi profesionalism.

Nu în ultimul rând, în numele instituţiei Consiliului Judeţean Maramureş, transmitem mulţumirile noastre pentru felul corect şi echidistant în care prezentaţi realizările noastre şi pentru modul în care promovaţi comunicatele transmise.Acum, la ceas aniversar, urez întregului colectiv al săptămânalului „Gazeta de Maramureş” cele mai sincere felicitări şi la cât mai multe ediţii print, pe viitor!

 

 

„Gazeta de Maramureş” la ceas aniversar

Sorina Pintea,Manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

 

Stimaţi colaboratori, dragi prieteni care formaţi, ca un tot unitar, echipa redacţională a săptămânalului „Gazeta de Maramureş”, primiţi felicitările mele sincere şi din inimă, azi, când aţi ajuns la acest moment aniversar, editarea numărului 700 al publicaţiei voastre.

La această ediţie specială, gândurile mele de bine se îndreaptă către fiecare membru al echipei, fiindcă, în timp, „Gazeta de Maramureş” a dovedit, pe lângă profesionalism şi dăruire, că este compusă dintr-o echipă unită şi performantă. Acest eveniment minunat încununează munca de zi cu zi, depusă de fiecare dintre voi, pentru apariţia celorlalte 699 de numere ale săptămânalului „Gazeta de Maramureş”.

 

Felicitări colectivului redacţional şi felicitări tuturor cititorilor şi colaboratorilor voştri, care vă urmăresc şi vă solicită ajutorul în promovarea diferitelor acţiuni, tocmai datorită calităţii impecabile a materialelor publicate de domniile voastre.Vă doresc multă putere de muncă pentru a continua această nobilă meserie de a informa corect şi în timp util fiecare cititor al Maramureşului şi îmi doresc să aniversăm, cu la fel de multă bucurie, ediţia cu numărul 800. Mult succes în continuare şi multă putere de muncă! Să rămâneţi mereu la fel de apropiaţi de cititorii şi colaboratorii voştri!

 

 

Deputat, Florin Tătaru

 

Libertatea de exprimare, independenţa presei şi profesionalismul jurnaliştilor sunt garanţiile unei DEMOCRAŢII SĂNĂTOASE! Spun acest lucru şi astăzi, la ceas de sărbătoare pentru „Gazeta de Maramureş”, care a ajuns la un număr aniversar: 700 de ediţii.

La mulţi ani tuturor jurnaliştilor care au contribuit la realizarea acestui ziar care aduce mereu cetăţenilor informaţia corectă! Vă doresc să continuaţi tradiţia presei solide şi echilibrate în spiritul deontologiei profesionale!

La mulţi ani, „Gazeta de Maramureş”!

 

 

„La Mulţi Ani!”, Gazeta de Maramureş!

Senator Marius Sorin Bota

 

Aţi reuşit să vă impuneţi de-a lungul timpului ca o instituţie de presă statornică şi azi în peisajul mediatic maramureşean, aţi ajuns unul din ziarele „de cursă lungă”.  Profesionalismul, consecvenţa, curajul şi dorinţa de a fi în slujba maramureşenilor au condus „Gazeta de Maramureş” la sărbătorirea a 700 de apariţii.  

Acum, la ceas aniversar, când marcaţi ediţia cu numărul 700, o cifră pe cât de rotundă, pe atât de magică, vă urez  „La cât mai multe numere!” Un sincer şi călduros „La Mulţi Ani”, însoţit de gânduri de sănătate şi putere de muncă întregului colectiv al redacţiei de la „Gazeta de Maramureş”!

 

 

Ce ar fi fost dacă nu ar fi fost „Gazeta de Maramureş”

Conf. Univ. Dr. Ştefan Gonczi

 

Am primit, surprins, vestea că se apropie aniversarea celei de-a 700-a apariţii a Gazetei de Maramureş. Este un eveniment nespecific timpurilor pe care le trăim, când cavalcada întâmplărilor şterg repede din memorie ce a fost chiar şi azi, darămite ce a fost ieri. Trebuie să fie ceva anume care să fi păstrat pe piaţa media această publicaţie. Răspunsul nu va fi dat azi. Poate istoricii perioadei pe care o trăim, sper că peste multe numere ale Gazetei, vor desluşi secretul vieţii ei îndelungate.

 

Să ne hazardăm cu supoziţii:

1. Acest săptămânal nu este creaţia exclusivă a unor persoane,  este rezultanta unor afirmaţii şi nu aşa cum se zice în prezent „după părerea mea”, venite  din medii diferite, de la „cetăţeni” şi nu CNP-işti, ci a celor care trec prin propriul discernământ hrana toxică deversată în societate de manipulatorii de conştiinţe;

2. Este publicaţia tuturor, a tuturor maramureşenilor;

3. Este o uşă permanent deschisă celor care au de-a spune ceva demn de luat în seamă;

4. Abilitatea celor care gestionează publicaţia de a nu rămâne „blocaţi în proiect”, adică să se scrie orice numai să se scrie.

5. Capacitatea de comunicare a redactorilor şi a managementului Gazetei;

6. Privirea retrospectivă, introspectivă şi prospectivă a societăţii cu toate nuanţele ei;

7. Demitizarea unor situaţii tabu, care înseamnă curaj, dar şi cumpătare.

 

Viitorul oricărei publicaţii, dar nu numai a publicaţiilor, mai ales azi,  este incert. Probabil multora nu le place Gazeta, probabil multora le place. Probabil unii ar dori să nu mai existe, probabil, cred tot mai mulţi, ar dori să dăinuie încă multe sute de numere. Norocul este că existenţa „Gazetei de Maramureş” depinde şi de noi, de cititori. Hai să urăm Gazetei, dar şi nouă, „La Mulţi ani”!  

 

 

Av. Cristian Niculescu Ţâgârlaş

 

Sunt onorat să păşesc alături de prietenii mei de la „GAZETA de Maramureş” pe cele mai înalte culmi şi sunt convins că acest parteneriat va continua.

Vă felicit pentru forţa de a rămâne corecţi!!!

 

 

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului

 

Numărul 700 al apariţiei săptămânalului „Gazeta de Maramureş” ne aduce în plăcuta situaţie de a-i felicita pe conducătorii şi ostenitorii acestei publicaţii pentru modul cum au înţeles să slujească noţiunea de „jurnalism”, înţelegere care, cu siguranţă, şi-a adus din plin contribuţia la atingerea acestui frumos număr de apariţii neîntrerupte.

Trăind într-o lume în care presa promovează mai mult senzaţionalul în detrimentul realităţii, negativul în detrimentul faptelor pozitive, ştirile tendenţioase în locul onestităţii, existenţa publicaţiei „Gazeta de Maramureş” reprezintă un pol al echilibrului, al bunului simţ, al promovării valorii şi adevărului, lucruri care trebuie, şi de acum înainte, să-i caracterizeze pe reprezentanţii neamului nostru românesc.

Pentru aportul adus în slujba jurnalismului obiectiv, ierarhii şi membrii Centrului Eparhial ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului vă transmit cuvenitele mulţumiri, rugându-L pe Dumnezeul adevărului să vă aibă în purtarea Sa de grijă mulţi şi binecuvântaţi ani!

Comentariile celorlalți

as pe 05.10.2016 la 21:15
Citim in presa Ieșeană http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/zeci-de-copii-legati-cu-lanturi-si-obligati-sa-cerseasca-in-baia-mare--140858.html Este adevărat ? sau suntem manipulați?
Florin-Teodor M pe 22.09.2016 la 15:36
La încă alte ”700”, dragă GAZETA, cu tot ce cuprinzi tu, săptămânalul meu de suflet! La încă alte ”700”, editorialelor pe care, întocmai ca pe bucățica cea mai delicioasă din farfurie, le mistuiesc întotdeauna la sfârșit, știind că în fiecare număr GAZETA are „ceva bun”.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.