• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 August , 2013

De 3 x sărbătoare la Moisei

O săptămână şi trei evenimente importante în comuna Moisei: Hramul Mănăstirii şi resfinţirea bisericii, precum şi zilele comunei ajunse la cea de-a V-a ediţie.

 
 
ZILELE MOISEIULUI 2013, Ediţia a V-a, vor avea loc în datele de 17 şi 18 august, pe terenul de la Livadă, fiind aşteptaţi artişti cunoscuţi din localitate şi din judeţ, precum şi reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Maramureş. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, iar duminică, manifestările vor debuta la ora 15.00.
 
Invitatul de onoare este domnul primar al comunei Apşa de Mijloc, din Ucraina, cu care Primăria Moisei are în derulare un proiect transfrontalier, prin care vor intra în proprietatea Moiseiului o maşină de pompieri, o ambulanţă şi un utilaj de deszăpezit. Sâmbătă, 17 august, de la ora 19, va avea loc lansarea celui de-al doilea album de muzică populară al Ioanei Bozga, moiseiancă stabilită de mai mulţi ani la Braşov, Am zânit cu drag şi dor.
 
Pentru reuşita manifestării, îşi vor da concursul Silvia Gadja, Vasile Tomoiagă, Ioana Albu, Măriuca şi Cornel Hojda, Oana Andreica, Surorile Vlad, Alina Horj, Călina Coman, Anghelina şi Iulia Lungu, Titus Perşe, Ion Dordoi şi Maria Mihali. De asemenea, atmosfera va fi întreţinută de cele trei ansambluri folclorice prezente: „Roua Călimanilor”, din Bistriţa, „Moldova”, din Suceava şi „Doina Maramureşului” al Casei de Cultură Moisei. Momentele vesele vor fi asigurate de prezentatorul Ioan Seleşi. Seara de duminică se va încheia cu recitalul Lorenei de la Etno şi cu un foc de artificii. Primarul Toader Şteţcu a spus că, deşi programul este unul variat, sărbătoarea se realizează cu cheltuieli minime, deoarece investiţia prioritară pentru buget este reabilitarea Monumentuluilui Vida Gheza şi că fondurile din bugetul local sunt alocate cu prioritate în cadrul acestei investiţii. Cu siguranţă însă evenimentul va fi unul de marcă, aşa cum ne-a obişnuit deja Primăria Moisei.
 
 
Resfinţirea bisericii
 
În Ajunul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, prilej de mari procesiuni la Moisei, a fost resfinţită biserica de lemn a Mănăstirii din Moisei, cu o vechime de peste 400 de ani, în prezenţa IPS Iustin Sigheteanul şi a unui sobor de 40 de preoţi. Până la miezul nopţii, pelerinii vor putea intra în altarul bisericuţei pe care a sfinţit-o în 1599 Mitropolitul Ardealului, Sava Brancovici. De asemenea, i s-a conferit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rangul de arhimandrit, cel mai înalt din monahism, stareţului Mănăstirii Moisei, Teofil Pop. În cursul zilei marii sărbători a fost sfinţit şi noul altar de vară, construit anul acesta în stil maramureşean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.