• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Martie , 2019

Curtea de Conturi acuză: risipă de bani publici în Maramureș

În 2017 a plouat cu pomeni sociale acordate ilegal. O demonstrează ultimul raport public al Curții de Conturi, dat publicității zilele trecute. Documentul relevă o serie de nereguli grave, iar județul nostru se află pe lista neagră a exemplelor negative.

 

 

Milioane de lei au fost plătite ilegal către ti­tularii beneficiilor de asistență socială, deși aceștia nu îndeplineau cerințele stabilite de lege! Ultimul raport public al Curții de Conturi, devenit public săptămâna trecută, demonstrează volumul uriaș de prejudicii cauzate de diferite nereguli.
Potrivit documentului, numai cuantumul ajutoarelor sociale și alo­cațiilor de susținere a familiei plătite ilegal depășește 7 milioane de lei. Banii au ajuns la persoane care nu și-au declarat venituri nete realizate (salarii, pensii, activități independente), deținerea unor bunuri, depozite bancare sau dividende și care în mod legal nu puteau beneficia de aceste plăți. Printre exemplele ne­gative ale Curții de Conturi se află și județul nostru.
Din același motiv, al falsificării ve­niturilor și bunurilor deținute, s-au plătit și indemnizații lunare pentru creșterea copilului, inclusiv stimulentul de inserție, în sumă de peste 2,4 milioane de lei, unor persoane care nu trebuiau să beneficieze de acești bani, conform legii.
La aceste sume se adaugă și alte plăți nelegale, peste 1,3 milioane lei, reprezentând indemnizații lunare pentru creșterea copilului (AJPIS: Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu, Suceava); peste 1 milion de lei, reprezentând stimulent de inserție (AJPIS: Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea), alocații de stat pentru copii, în sumă de 82 mii lei, acordate unor copii exmatriculați, care au abandonat școala sau care au repetat anul școlar, întrucât inspectoratele șco­lare nu au transmis la timp documentele justificative pentru bene­­ficiari care nu mai întruneau condițiile legale.
Au existat situații de acordare a unor alocații unor minori decedați sau reprezentantului legal al beneficiarului de alocație decedat, ajutor de încălzire cu lemne, cu energie termică și gaze naturale, în sumă de 175 mii lei, pentru beneficiarii care nu au declarat toate veniturile rea­lizate, elemente care conduc la excluderea acestora de la acordarea dreptului (AJPIS: Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Harghita, Maramureș).

În timpul misiunii de audit de la nivelul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), s-au verificat și 37 de enti­tăți subordonate, printre care și agenția județeană din Maramureș.
Şi în acest caz, Curtea de Conturi a constatat că: „S-au efectuat plăți nelegale reprezentând indemnizații de șomaj și venituri de completare, acordate unor beneficiari de drepturi din bugetul asigurărilor pentru șomaj, care au realizat concomitent și venituri incompatibile cu drepturile primite din acest buget, în sumă de:
780 mii lei, pentru unii beneficiari care au încasat simultan și venituri declarate de angajatori din contracte individuale de muncă (ANOFM și la AJOFM: Constanța și Brașov);
266 mii lei, pentru beneficiarii care au realizat în aceeași perioadă și venituri din activități autorizate mai mari decât indicatorul social de referință (ANOFM și la AJOFM: Arad, Ba­cău, Bra­șov, Călărași, Iași, Maramureș, Mureș și Tulcea);
264 mii lei, sume acordate unor beneficiari care, în același timp, au încasat subvenții/prime de încadrare/prime de mobilitate/prime de activare/venituri de completare chiar dacă nu au fost menținute raporturile de muncă conform prevederilor legale (ANOFM și la AJOFM: Arad, Bacău, Ialomița și Mureș);
61 mii lei, pentru beneficiarii care au primit concomitent și pensii pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate sau de urmaș (ANOFM și la AJOFM: Botoșani, Iași și Maramureș);
57 mii lei, pentru beneficiari care erau și absolvenți de liceu și care au fost admiși și înscriși la cursurile unei unități de învățământ superior (AJOFM: Arad, Botoșani, Călărași, Iași și Vrancea);
36 mii lei, pentru unii beneficiari care, în același timp, au încasat și de la bugetul de stat indemnizația pentru creșterea copilului (ANOFM)”.

O cauză a scurgerii banilor publici a fost validarea și decontarea nelegală a unor prescripții medicale în regim de compensare pentru persoane care nu se încadrau în categoria celor beneficiare de compensarea medicamentelor conform prevederilor legale. În total, la nivel național „gaura” în buget a fost de peste 1,3 milioane de lei, iar pe lista județelor arătate cu degetul de Curtea de Conturi se află și Maramureșul.

Potrivit Raportului Curții
de Conturi, Maramureșul a avut nereguli și în ceea ce privește gestionarea fondurilor
europene:

„În cadrul unui proiect având ca obiectiv efectuarea: de lucrări de canalizare cu staţie de epurare în mai multe localităţi din judeţul Maramureş, în urma veri­ficărilor asupra eligibilității cheltuielilor din cadrul unui contract de servicii de proiectare, s-a constatat declararea către CE a unor cheltuieli neeligibile în sumă de 91 mii lei, reprezentând contravaloarea unor cămine de ca­nalizare pentru care nu au fost prezentate documente justificative privind achi­ziţionarea şi încorporarea acestora în lucrările permanente exe­cutate în cadrul pro­iectului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.