• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Iulie , 2014

Cuplul de aur din Rus

Ilie şi Maria Pop din Rus sunt un exemplu de căsnicie fericită şi durabilă. Au împlinit 50 de ani de căsnicie, dar se respectă şi se iubesc ca în prima zi.

 
 

Ilie şi Maria Pop se numără printre cele 12 cupluri din comuna Dumbrăviţa care au aniversat recent Nunta de aur şi care au fost premiate şi sărbătorite în cadrul Zilelor comunei. Povestea lor e simplă şi extrem de frumoasă. După 50 de ani petrecuţi împreună, se iubesc şi se respectă ca în prima zi. Începem dialogul cu o întrebare: Cine a cântat la început şi cine cântă acum în casă, „cocoşul sau găina”? Cei doi zâmbesc: „Cine a cântat la început, cântă şi acum. Amândoi!”.

 

De fapt, pentru ei, totul a rămas neschimbat în cei 50 de ani. Ilie Pop povesteşte: „Între noi este o diferenţă de 10 ani. Eu eram deja venit din armată, iar ea era mică, avea 15 ani. Era tare frumuşică şi ne-am îndrăgostit. Eu nu mă gândeam că ne vom căsători, dar am discutat 5 ani până ne-am căsătorit. Eram şi vecini. Iar când am avut 28 de ani, iar ea avea 18, am făcut nunta”.

 

Cererea în căsătorie a fost la fel de firească: „atunci se mergea seara la fete. Dar mergeam 10 – 20 de feciori. La dans dacă mergeam, o luam un dans sau cel mult două, ca să o joace şi ceilalţi feciori. Atunci aşa era, nu ca acum. Acum este rea modă, că dacă un fecior e cu cineva, nu are voie să vorbească cu alţii. Între noi nu a fost gelozie, că am avut încredere unul în celălalt. Mi-a fost oarecum greu să o cer de nevastă pentru că eu lucram cu socrul meu în acelaşi loc de muncă, la cariera de piatră. Noi ne-am înţeles ce vrem să facem, dar eram curioşi ce vor zice părinţii. Mărioara mi-a zis „nu te teme”, că ea se înţelesese cu mama ei. Aşa că într-o zi am luat o jumătate de horincă şi m-am dus hotărât. Şi zic către socru: „bade Gheorghe, hai să bem un pahar de horincă”. Soacra a adus ceva de mâncare şi după vreo trei pahare, că atunci paharele erau mai mici, am zis: „bade Gheorghe şi lele Valeria! Mă tot vedeţi că vin aici aproape în fiecare seară, bănuiesc că ştiţi de ce vin. Nu ştiu cum să zic, că mi-e ruşine, dar de acord sunteţi să fac nuntă cu Mărioara?”. La care socrul a zis: dacă-i vorba de acum, grăbiţi-vă că vine postul! Nunta am făcut-o în casă la ea, că era două zile şi două nopţi. Am adus două perechi de muzicanţi. Sâmbătă a fost nunta la ea acasă şi duminica la mine acasă, dar nu au încăput şi noaptea au luat oamenii mesele şi ne-am mutat în şcoala veche. Darul era o farfurie, două căni, lingură, furculiţă etc. S-au adunat vreo 800 de lei, cam cât e acum 8 milioane lei vechi”.

 

Ilie Pop a lucrat la cariera de piatră de când a avut 15 ani, iar soţia lui la CAP: „Noi eram 4 fraţi şi tata murise. A fost greu că noi am prins şi războiul. Veneau ruşii şi luau animalele pentru front, aşa că la 7 ani mergeam cu boii în câmp să nu-i ia soldaţii. Şi stăteam ascunşi. Nu m-a pârât nimeni că tot satul ieşea cu animalele să le ascundă. Tata era bolnav. Într-o dimineaţă au venit doi ofiţeri şi l-au întrebat pe tata unde-s animalele din grajd, că se vedea că au stat acolo peste noapte. A zis că le-a dat. Dar nu l-au crezut şi i-au dat o palmă. Fiind şi bolnav, s-a enervat foarte tare şi s-a îmbolnăvit de inimă şi nu după mult timp a murit. După ce m-am însurat, soţia a lucrat 14 ani la CAP, iar eu la cariera de piatră. Eu la 15 ani m-am dus la carieră şi de la carieră m-am pensionat. Am lucrat 38 de ani. Când m-am angajat aşa eram de săraci că nici ceas nu aveam acasă, ne trezeam după cântatul cocoşului. Şi după 4 zile, cel care m-a angajat mi-a dat 400 de lei, cum ar fi acum mai bine de 4 milioane de lei vechi. Mama a zis să-i dau şefului înapoi 100 de lei, crezând că poate aşteaptă să primească ceva pentru că m-a ajutat. Mama era tare credincioasă. M-am dus să-i dau, dar nu i-a primit că ştia că suntem orfani, a zis să-i dau mamei mele”.

Cei doi au împreună trei copii, doi băieţi şi o fată şi trei nepoţi. Spun că secretul longevităţii în căsnicie e unul singur: „Numai iubirea! Dacă există gelozie, temere şi dacă se ascund banii unul de altul, atunci nu are cum să meargă. E drept că nu ştia soţia câţi bani cheltuiam, dar salariul întotdeauna l-am adus pe tot acasă. Că lucrând la carieră nu era zi în care să nu fac un pic de ciubuc. Dar mai presus de toate, pentru o căsnicie fericită este credinţa în Dumnezeu! Sunt om bătrân şi pot să spun că Dumnezeu te ajută şi nici nu ştii cum. Dau un exemplu la general: Dumnezeu te ajută şi când ieşi din curte, că dacă ieşi mai repede cu două minute decât trebuie poţi să produci un accident şi să mori, dar Dumnezeu te opreşte acele două minute să nu ieşi din curte decât atunci când eşti în siguranţă. Asta dacă te rogi şi crezi în El!”

 

Niciunul dintre cei doi nu-şi arată vârsta, 78, respectiv 68 de ani. Secretul, spun ei, e mâncarea sănătoasă: „Adevărul e că am mâncat sănătos, mai mult produse pe care le-am făcut noi, că nu am luat multe cumpărături având gospodărie. Dar şi câte un pahar de horincă am băut. Şi în plus de asta, am lucrat încontinuu. Munca este secretul să te ţii în formă. În rest, nu ne-am menajat. Şi acum lucrăm tot ce trebuie. Sunt în pensie de 24 de ani. De la 53 de ani. Aici e chestia cu pensia. Nu contează când mergi în pensie, ci şi câtă vreme o iei. După mine, de exemplu, nu prea cred că a beneficiat Statul, pentru că eu nu cred că am plătit atâta câtă pensie mi-a dat deja. Nu avem regrete. Am făcut şi multe chefuri în viaţă şi am avut mulţi prieteni, dar nu le regret. Toate sunt la timpul lor. A fost şi multă muncă, dar şi distracţie. Acum ne dorim să ajungă şi copiii noştri să facă nunta de aur, să fie sănătoşi, iar noi să jucăm la nunta lor de aur (hohote). Noi împlinim în noiembrie 50 de ani de căsnicie, dar petrecerea o vom face în decembrie când vin copiii acasă de Crăciun”.

 
 

„Nu ne vine să credem că au trecut 50 de ani de când am făcut nunta. Foarte repede a trecut! Când este iubire şi înţelegere în familie, toate se rezolvă!”

Maria Pop

 

„Noi îi mulţumim Bunului Dumnezeu că am avut o viaţă frumoasă. Cea mai mare realizare în viaţă a fost familia şi copiii. Ne-a dat Dumnezeu şi copii buni şi harnici care sunt acum toţi la casele lor”.

Maria Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.