• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Cu credit „punem de-o mămăligă”

Maramureşul a făcut primul pas pentru a ieşi din amorţeală. Proiectele şi implicit dezvoltarea judeţului sunt de multă vreme o „lălăială plictisitoare” garnisită cu promisiuni. Autorităţile judeţului s-au convins că cei din fruntea ţării au alte priorităţi aşa că s-a găsit soluţia dezvoltării: un credit de 85 milioane ron.

 
 

Anul acesta a început cu tensiuni în rândul celor care îi reprezintă pe maramureşeni în Consiliul Judeţean. Reamintim că sub pretextul luării unei decizii importante privind proiectele judeţului care nu pot fi continuate decât printr-un credit, consilierii judeţeni s-au luat la trântă cu preşedintele CJ.

Mai exact, prima şedinţă a fost boicotată prin absenteism pentru simplul fapt că unii considerau că preşedintele CJ Zamfir Ciceu a încercat să-şi impună în forţă ideile, iar liberalii au vrut să-i demonstreze că fără ei şi fără dialog (a se citi compromisuri) nu se poate face mare lucru. Ba mai mult, liberalii au lansat neoficial mesajul „noi te-am făcut, noi te omorâm” în ceea ce-l priveşte pe Ciceu.

Ei bine, după o primă şedinţă ratată, plenul CJ a fost convocat din nou în 30 ianuarie. Nu ştim exact ce înţelegeri au fost între timp, cert este că aleşii judeţului au lăsat garda jos şi întâlnirea a fost una fără scântei.

Pentru că de la ultima şedinţă trei dintre consilierii judeţeni au ajuns cu acte-n regulă în Parlament, normal că primele puncte de pe ordinea de zi au vizat completarea locurilor eliberate. În mod normal era o chestiune formală aprobarea de către plen a vacantării postului de consilier judeţean, prin plecarea în Parlament, doar că, pentru un plus de culoare, liberalul Marinel Kovacs a ridicat mâna că se abţine când s-a vorbit de plecarea pedelistului Mircea Man. Iar pentru un plus de amuzament, şi pesedistul Anton Rohian s-a abţinut când a fost vorba de vacantarea postului lui Gheorghe Şimon, pe motiv că regretă că s-a dus în Parlament pentru că erau tare buni prieteni.

Şi dacă tot s-a vorbit de eliberări de locuri, liderul grupului PD-L a anunţat că şi ei au eliberat două locuri de consilieri prin excluderea din partid a lui Ioan Băbab şi prin demisia lui Sorin Vlad.

 

A urmat depunerea jurământului a celor care au urmat pe liste după plecarea în Parlament a lui Călin Matei, Gheorghe Şimon şi Mircea Man. Aceştia au fost înlocuiţi de Nicolae Bindiu, Mirel Găinaru şi George Pop. Au fost două detalii relativ simpatice în acest punct al şedinţei. Nu ştim ce asocieri s-au făcut în capul celor care i-au chemat la jurământ, dar am văzut că s-au împotmolit la pronunţarea numelui lui Găinaru Mirel. Mai exact, i-au spus Grădinaru Aurel.

 

De asemenea, a doua fază ce merită notată este că i-am auzit vocea lui Alexandru Deac, unul dintre celebrii „necuvântători” din timpul şedinţelor. Staţi liniştiţi că nu s-a înscris la cuvânt, ci a spus: „George eşti emoţionat?”. Uau! Păcat că nu l-aţi văzut ce plin de el era că se simţea consilier „cu vechime”, în timp ce colegul său, George Pop, tocmai depunea jurământul. Iertaţi-ne, dar a trebuit să reproducem cuvintele lui Deac, nu de alta, dar poate nu mai avem ocazia până la sfârşitul mandatului să vă amintim că este unul dintre cei care primeşte indemnizaţie de consilier judeţean.

După ce s-a depăşit momentul de regrupare a consilierilor pe posturi, preşedintele Zamfir Ciceu a anunţat că se va supune la vot punctul de pe ordinea de zi privind accesarea unui credit bancar pentru proiectele judeţului. Ciceu a anunţat din start că în urma discuţiilor din comisii s-a convenit ca suma să fie redusă de la 155 milioane ron la 85 de milioane. Toţi spuneau că exista riscul să nu se poată accesa suma de 155 de milioane, dar şi că gradul de îndatorare depăşea posibilităţile judeţului. Consilierii au votat în unanimitate că sunt de acord cu împrumutul pe 20 de ani, nu înainte ca Gheorghe Marian, liderul grupului PD-L să reproşeze conducerii judeţului că deşi avem 9 parlamentari USL, nu s-a reuşit să se obţină niciun sprijin pentru judeţ din partea Guvernului, şi că trebuie să ne îndatorăm din cauza indiferenţei celor care ne conduc ţara.

 

Trecând peste declaraţia ce ţinea evident de culoarea politică a opoziţiei, toată lumea recunoaşte că autorităţile judeţului au ajuns la concluzia că nu mai putem aştepta să primim fonduri pentru proiecte şi că trebuie să ne asumăm o soluţie. Zamfir Ciceu, preşedintele CJ, a făcut o declaraţie optimistă, spunând că speră să nu trebuiască să folosim toţi banii din acest credit şi că speră ca perioada de rambursare să fie mai mică. Oricum, cei care sunt la curent cu stadiul celor mai importante proiecte ale Maramureşului ştiu că fără o „infuzie” de fonduri riscam să pierdem şi ce avem acum. Cel mai clar s-a vorbit de faptul că proiectul de Gestiune Integrată a Deşeurilor nu ar mai fi avut nicio şansă fără aceşti bani.

S-a estimat că din totalul 85 de milioane, 14,725 vor fi pentru modernizarea Spitalului, 9,395 pentru modernizarea Aeroportului, 15,880 pentru cofinanţarea de care este nevoie pentru finalizarea drumului Baia Sprie – Bârsana, şi 45 de milioane pentru cofinanţarea proiectului de Gestiune Integrată a Deşeurilor.

 

Toată lumea speră că aprobarea de către plenul CJ nu a venit prea târziu şi că se va reuşi accesarea lui, nu de alta, dar Maramureşul depinde de gradul de îndatorare la nivel naţional, existând un plafon clar până la care se poate îndatora fiecare judeţ.

Suntem chiar curioşi dacă de acum încolo se va simţi în vreun fel că Maramureşul se dezvoltă, nu de alta, dar deja ne-am săturat de discuţii şi promisiuni în legătură cu proiectele judeţului, iar la capitolul materializare să fim „praf”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.