• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Octombrie , 2016

Copii bătuţi şi exploataţi. Autorităţile nu ştiu nimic

Recent, o tânără din Vişeu de Sus, care aproape şi-a omorât fetiţa de 4 ani în bătaie, a fost arestată. Micuţa a pierdut un litru şi jumătate de sânge şi se luptă să supravieţuiască. Iar săptămâna trecută au fost reţinuţi doi maramureşeni acuzaţi că şi-ar fi exploatat proprii copii în condiţii mai mult decât umilitoare. Pornind de la aceste realităţi, GAZETA de Maramureş vă prezintă o radiografie e violenţei asupra copiilor.

 

 

 

Unii îşi pierd copiii pentru o palmă, alţii ajung după gratii doar când îşi bagă pruncii în spital. Extremele unui fenomen fie hiperbolizat, fie negat: violenţa împotriva copiilor. În ciuda numeroaselor proiecte şi simpozioane pe această temă, realitatea demonstrează că violenţa împotriva copiilor reprezintă o problemă gravă în judeţul nostru. Recent, cazul femeii din Vişeu de Sus care şi-a băgat în spital fetiţa de 4 ani a ţinut prima pagină a presei naţionale. Tot recent, doi maramureşeni au fost acuzaţi că şi-ar fi exploatat proprii copii în condiţii mai mult decât umilitoare.

Potrivit unui dosar instrumentat de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), mai mulţi copii ar fi fost bătuţi şi trimişi la cerşit: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2006 şi până în prezent, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii Şomkereki Cipriana şi Berchi Nicolae şi-au exploatat proprii copii minori, inclusiv minori cu vârste foarte fragede (începând chiar cu vârsta de 3 ani), prin obligarea la practicarea cerşetoriei.

S-a reţinut că activitatea de exploatare a copiilor s-a realizat de către inculpaţi profitând de vulnerabilităţile datorate vârstei şi lipsei de experienţă de viaţă a minorilor, determinând astfel posibilitatea recrutării lor mai facile şi, în general, folosind diferite metode, atât persuasive (aducerea lor într-o stare accentuată de dependenţă emoţională de inculpaţi ca urmare a sentimentelor de ataşament faţă de părinţii lor manifestate firesc de copii), cât şi caracterizate de un accentuat specific violent, fizic şi verbal. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că minorii au fost abuzaţi prin folosirea repetată a unor mijloace de intimidare vizând acte de agresiune fizică şi verbală (ameninţări şi injurii cu un pronunţat caracter umilitor, bătăi inclusiv cu corpuri contondente, precum şi alte metode primitive de constrângere, cum ar fi legarea cu lanţul de pat pentru a-i determina să accepte participarea la acte de cerşetorie).

Minorii erau plasaţi la cerşit de către inculpaţi în diferite locuri publice de pe raza municipiului Baia Mare, locaţiile fiind schimbate frecvent, atât pentru a profita de posibilitatea de a obţine venituri băneşti prin acostarea cât mai multor cetăţeni, cât şi pentru a se eschiva de la eventuale raiduri ale poliţiei locale. De asemenea, în zilele de duminică şi în alte zile de sărbători religioase minorii erau trimişi la cerşit în apropierea lăcaşelor de cult. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că fiecare minor era obligat de către inculpaţi să obţină zilnic suma maximă de 50 de lei, iar copiii mai mici suma de 30 de lei, toate sumele de bani astfel obţinute din exploatarea minorilor fiind utilizate de către inculpaţi pentru subzistenţa acestora, inclusiv pentru achiziţia de alcool şi ţigări”.

 

Statistic, situaţia nu e deloc roz. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii, doar în primele şase luni ale anului trecut au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 vorbeam despre 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii cobora sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului în cadrul familiei sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul fizic.

Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, prin muncă sau în vederea comiterii unei infracţiuni. 1.555 de copii au ajuns anul trecut în grija statului după ce au fost luaţi din familiile care reprezentau un pericol iminent pentru viaţa lor. Potrivit legii, în urma unor verificări ale reprezentanţilor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), directorul instituţiei poate dispune plasamentul în regim de urgenţă. Dacă părinţii se opun, atunci se apelează la instanţa de judecată, iar aceasta poate decide, prin ordonanţă preşedinţială, scoaterea minorului din familie.

 

 

Ce spun autorităţile

 

Am încercat să aflăm care este, din punct de vedere statistic şi oficial, situaţia din judeţul nostru de la instituţiile care se ocupă cu protecţia copilului şi rezolvarea situaţiilor de violenţă. În acest sens am formulat mai multe întrebări către DGASPC Maramureş şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Solicitarea făcută în scris a fost depusă la instituţiile respective în urmă cu mai multe săptămâni.

De la DGASPC am primit un răspuns, măcar am primit un răspuns.„Ca urmare a cererii formulate de către dumneavoastră, prin care ne solicitaţi, în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, informaţii pentru redactarea unui material ce va apărea în Gazeta de Maramureş,

Vă comunicăm următoarele: Cererea formulată de către dumneavoastră a fost înregistrată în registrul electronic de corespondenţă al instituţiei noastre la data de 28.09.2016, numărul atribuit de sistem fiind 30850/28.09.2016. Pentru a răspunde în mod complet cererii dumneavoastră, răspunsurile instituţiei noastre sunt formulate punctual la întrebările adresate.

 

În ceea ce priveşte cazul de la Vişeu, vă comunicăm faptul că reprezentanţii autorizaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş s-au deplasat în teren pentru evaluarea socială a cazului. Aceştia au obţinut declaraţii de la bunicii paterni, care îşi asumă responsabilitatea creşterii şi îngrijirii celor doi fraţi ai minorei (cu vârsta de 11 luni, respectiv 1 an şi 11 luni) până la întoarcerea tatălui de la Bucureşti, care momentan se află internat cu fiica în spital.

Facem precizarea că, în urma evaluării, nu s-au constatat urme de abuz asupra celor doi fraţi. În următoarele săptămâni, familia va fi monitorizată de către reprezentanţii primăriei de domiciliu, iar dacă situaţia o va impune, se vor lua măsuri care să fie în interesul minorilor. Totodată, DGASPC Maramureş a transmis o adresă către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie” Bucureşti, prin care s-au solicitat detalii cu privire la starea de sănătate a minorei, data externării şi informaţii despre transportarea acesteia, în momentul externării.

Cazul de la Vişeu a fost sesizat de către asistentul social din cadrul Serviciului UPU al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, care ne-a informat despre situaţia medicală a minorei de la Vişeu, motivul trimiterii fiind agresiunea fizică a minorei de către mama acesteia, victima fiind internată pe Secţia ATI-Chirurgie.

Cazul a mai fost sesizat şi de către asistentul social din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie” Bucureşti, care ne-a solicitat o anchetă şi ne-a informat despre faptul că minora a fost internată pe Secţia ATI a Spitalului din Bucureşti cu diagnosticul traumatism abdominal prin agresiune, hemoperitomen prin ruptură de pancreas, escoriaţii faciale, membre superioare şi inferioare. Cazul se află în continuare în evaluare şi este monitorizat de specialiştii din cadrul instituţiei noastre. În situaţia în care tatăl nu îşi va putea asuma drepturile şi obligaţiile părinteşti, în cazul celor trei copii va fi instituită măsura de protecţie specială, cu prioritate plasamentul la familia extinsă. Totodată, DGASPC Maramureş va sesiza instanţa de judecată cu propunerea de decădere a mamei din drepturile părinteşti.

 

În ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră legată de cazuri asemănătoare care au avut loc în ultima perioadă în Maramureş, vă comunicăm faptul că la DGASPC Maramureş nu au fost sesizate cazuri de o asemenea gravitate.

Referitor la statisticile naţionale cu privire la violenţa împotriva copiilor, vă informăm că DGASPC Maramureş nu dispune de astfel de informaţii. Menţionăm că numărul cazurilor de abuz a crescut şi în judeţul Maramureş în ultimii ani. În cadrul Serviciului Intervenţie în Regim de Urgenţă în Domeniul Asistenţei Sociale au fost sesizate şi investigate un număr de: 396 cazuri în anul 2014, respectiv 486 cazuri în anul 2015. De la începutul anului 2016 şi până în prezent, în cadrul aceluiaşi serviciu au fost sesizate şi investigate 312 cazuri”, se arată în materialul primit.

De la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, numai de bine. Nici măcar mail-ul promis cu numărul de înregistrare al cererii depuse nu a venit.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.