• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Controversata licitaţie Remin, reluată

Licitaţia organizată de Remin pentru realizarea studiului „Raport de evaluare tehnico-economică a resurselor minerale concesionate de către CNMPN REMIN SA Baia Mare, în vederea evidenţierii rezervelor exploatabile de minereuri valorificabile în condiţii specifice de piaţă” a fost reluată. De această dată există şi o ofertă.

 

În urmă cu câteva săptămâni GAZETA de Maramureş scria despre licitaţia cu cântec organizată de Remin cu scopul realizării unui studiu care urma să stabilească ce perimetre miniere sunt rentabile. La acel moment, sursele noastre au arătat că până la termenul de 21 septembrie nu se va prezenta nimeni din cauza termenului scurt de întocmire a studiului, de doar 45 de zile. Ipoteza s-a confirmat, iar licitaţia a fost reluată.

Din surse informate am aflat că, de această dată există şi un ofertant: „Licitaţia a fost reluată, şi până în momentul de faţă a fost depusă o singură ofertă. Deocamdată nu se ştie nimic, s-a luat oferta şi urmează să vadă conducerea dacă o acceptă. Asta înseamnă că s-a găsit o firmă care vrea să-şi asume să facă un studiu tehnic. Să nu se înţeleagă că este un studiu de rentabilitate, pentru că nu ai de unde să ştii dinainte dacă este sau nu rentabil. Pentru că acest studiu tehnic este ca şi la o expertiză la o casă, în care expertiza îţi spune dacă poţi să o repari sau dacă este mai bine să o demolezi. La fel şi aici, expertiza poate spune că din ceea ce vrea Reminul nu este nimic rentabil.

 

Acest studiu poate fi ori salvarea Reminului, ori, dacă se demonstrează că nu este rentabil, înseamnă că politicienii au vorbit prostii până acum, că este rentabilă ideea redeschiderii mineritului. Acest studiu trebuie făcut în trei luni. Iniţial a fost termenul de 45 de zile. În actualele condiţii, studiul se poate realiza. Cu condiţia să se pună la dispoziţie date corecte, pentru că nimeni nu poate intra în subteran să verifice. Reminul a solicitat realizarea acestui studiu pentru patru mine şi o flotaţie. Nu se ştie exact pentru care mine se doreşte studiul, dar nu este greu de bănuit că în ceea ce priveşte flotaţia, este vorba de flotaţia din Baia Mare, Flotaţia Centrală.

Dar aici este problema că Flotaţia e într-un stadiu avansat de degradare, că nu mai există conductele. Dar, în plus de asta, iazul Bozânta figurează închis la UE. Cea mai simplă soluţie în acest caz era că dacă funcţiona Romaltyn-ul, exploata acel iaz, îl ducea pe iazul Aurul şi rămânea teren liber şi cheltuielile erau mici pentru că le era aproape. Dar, ideea este că din punct de vedere legislativ este mai uşor să faci un iaz nou decât să se reactiveze iazul Bozânta din moment ce este declarat închis la UE. Dar în mai puţin de trei ani de zile nu se dă drumul la un iaz nou, pentru că trebuie foarte multe avize şi autorizaţii”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.