• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 01 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Iunie , 2020

Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare, parteneriat administrativ și civic

În ședința Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc la mijlocul acestei săptămâni, șeful administrației județene, Gabriel Zetea, alături de primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au anunțat încheierea unui parteneriat administrativ și civic, prin care se dorește consolidarea unei platforme comune, apolitice.

 

 

La mijlocul săptămânii trecute, președintele CJ Ma­ra­mureș, Gabriel Zetea, și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au anunțat încheierea unui parteneriat administrativ și civic.
Parteneriatul debutează prin implementarea în comun de către administrația județeană și cea municipală a două proiecte inițiate pentru sănătatea maramureșenilor. Primul dintre acestea prevede finanțarea în comun a dotării sălii de operaţii chirurgie cardiacă, cardiovasculară şi toracică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Astfel se va putea finaliza Compartimentul de Chirur­gie Cardiacă din cadrul spitalului. Proiectul în valoare de aproximativ 2 milioane lei va aduce Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare pe harta sănătății din România, ca centru regional unde se vor putea efectua operații pe cord deschis.

Al doilea proiect votat în ședința de săptămâna trecută a aleșilor județeni, în cadrul căruia Consiliul Județean Maramureș încheie un acord de cooperare cu Primăria Municipiului Baia Mare, este unul extrem de ambițios, întrucât constituie o inițiativă de testare în masă. Proiectul „TESTĂM PENTRU SĂNĂTATEA MARAMU­REȘENILOR”, care se adresează către cel puțin 50.000 de mara­mureșeni, prevede achiziționarea de teste automate pentru aparatele Real-Time PCR, astfel încât să se reducă atât timpii, cât și riscurile și costurile testării. Acesta urmă­rește, de asemenea, sprijinirea mediului de afaceri prin testarea angajaților operatorilor economici din județ, astfel încât activitatea economică să poată fi reluată.
Ambițiile parteneriatului dintre cele două instituții depășesc cele două proiecte, Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare având mai multe obiective pentru care își propun să își unească forțele. Proiectele din domeniul sănătății deschid o plajă largă de obiective în ceea ce privește administrarea domeniului sanitar. Cel mai important dintre acestea face referire la implementarea unei coordonări unice a sistemului sanitar din județul Maramureș, prin crearea unei platforme comune de administrare a spitalelor, pe baza unui parteneriat al celor două instituții. Dincolo de spitale, administrarea comună se referă și la centrele de îngrijire pentru copii, vârstnici, și persoane cu dizabilități.

Relația cu mediul de afaceri constituie o altă direcție importantă a acestui parteneriat, atât Consiliul Județean Maramureș, cât și Pri­măria Municipiului Baia Mare urmărind să încurajeze un dialog deschis cu operatorii economici din Maramureș, prin care aceștia să găsească sprijin în administrația locală. În ceea ce privește domeniul sportului, se dorește susținerea unei echipe locale de fotbal. La solicitarea suporterilor care doresc să se țină cont de istoria fotbalului maramureșean, aceasta urmează să fie numită „Minerul Maramureș”. Cultura și turismul sunt, la rândul lor, preocupări comune ale admi­nistrației județene și municipale, dorindu-se dezvoltarea extensivă a Maramureșului pe aceste paliere, prin sprijinirea unităților administrativ-teritoriale care au relevanță în aceste domenii.

Următorul obiectiv comun face referire la educație, domeniu care, din perspectiva conducătorilor celor două instituții, stă și la baza dezvoltării economice. Împreună cu profe­sioniști din domeniu, se dorește crearea la nivel local a unui sistem de învățământ modern, care să dea posibilitatea elevilor să se pregătească pentru viață și viitorul care îi așteaptă. Nu în ultimul rând, parteneriatul prevede o coordonare între municipiu și județ în ceea ce privește strategia fondurilor europene, pe perioada 2021-2027.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a adresat cuvinte de mulțumire primarului Cătălin Che­recheș, atât pentru pasul investi­țional comun făcut în cele două proiecte în domeniul sănătății, cât și pentru parteneriatul din care întregul Maramureș are de câștigat. „Mulțumesc pe această cale Primă­riei Municipiului Baia Mare pentru că este singura administrație locală din județul Maramureș care inves­tește bani în sănătate, la nivelul la care o face Consiliul Județean Ma­ramureș. Acest parteneriat, între­ instituțiile cele mai importante ale administrației publice locale din Maramureș, este unul din care toți maramureșenii au de câștigat”, a declarat șeful administrației jude­țene, Gabriel Zetea.

La rândul său, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a mulțumit pentru parteneriatul instituțional consolidat de-a lungul timpului, făcând totodată trimitere la nevoia de depolitizare a administrației publice. „Vreau să îi mulțumesc președintelui Consiliului Județean Maramureș pentru parteneriatul instituţional pe care îl avem de foarte mult timp, un parteneriat care s-a consolidat și care are rezultate vizibile. Astăzi facem un nou pas și transmitem un nou mesaj, adresat atât mediului politic și administrativ, cât și comunității maramureșene.
Înainte de toate, noi suntem mara­mureșeni, ne cunoaștem pro­blemele, nevoile și dorințele, iar aceste lucruri le putem rezolva împreună, fără să ne uităm la culorile politice. De astăzi, acest parteneriat este unul administrativ și civic, în care aducem alături de noi oameni profesioniști, care să ne arate soluțiile pentru fiecare problemă pe care o identificăm. Trebuie să lăsăm politicul la o parte și să ne unim sub o singură umbrelă, iar aceea să nu fie una politică, ci una a patriotismului local, care să ajute la dezvoltarea Maramureșului”, a arătat Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.