• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2016

Consiliile locale, faţă-n faţă cu Managementul deşeurilor

Povestea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor” continuă. Tensiunea generată la finele anului trecut de obligaţia desemnării unui operator unic, aşa cum prevede contractul de finanţare, s-a acutizat. Adică gestiunea deşeurilor trebuie să fie una delegată, nu directă şi trebuie în acest sens, pe fiecare dintre cele patru zone, să se organizeze o licitaţie şi să se încheie câte un contract. Practic, fiecare primărie trebuie să-şi adopte propriile hotărâri de consiliu pentru caietele de sarcini şi toată documentaţia de atribuire. Dacă cineva nu adoptă hotărârile, ne asumăm un risc: retragerea finanţării europene. Termenul pentru adoptarea hotărârii era 3 februarie.

 

Preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu spune că: „Avem hotărâri de consilii locale pentru proiectul de Gestiune Integrată a deşeurilor, şi sper să le avem şi în continuare. La Baia Mare este vineri şedinţă, din câte am înţeles, şi din zona 1 au mai rămas doar Ulmeni şi Şomcuta, fără hotărâri, pentru că nu au avut şedinţă.

 

Astăzi, colegii mei pleacă la Moisei, mâine, la Târgu Lăpuş şi, încet-încet, începem să închidem această zonă. Nu există până acum nicio hotărâre de neaprobare. În urma discuţiilor cu liderii politici, toată lumea spune că este de acord, dar pe mine mă interesează să se şi materializeze această urmă într-un document administrativ. Noi discutăm despre acest lucru din august anul trecut, am comunicat documentaţiile tuturor. Şi marea majoritate, peste 80%, nu s-au uitat peste ele. Foarte puţini s-au aplecat asupra lor, au făcut observaţii pertinente. Ştim că nu există lucruri perfecte, există lucruri perfectibile, şi documentaţii perfectibile. Iar acolo unde au fost sugestii sau solicitări pozitive şi care vin în vederea implementării proiectului, fără îndoială că s-a ţinut cont de ele.

În momentul de faţă este cam greu să se mai vină cu ajustări. Pentru că tot ceea ce s-a primit din teritoriu a fost analizat, s-a răspuns la absolut toate comentariile care au fost. Cele care au fost pertinente au fost incluse în documentaţie.

 

Din 31 de primării pe zona 1 (zona Baia Mare) avem doar 3 care nu au hotărât, pe zona 2 (zona Sighet) din 31 avem la acest moment 8 adoptate, din zona 3 (zona Moisei) doar Săcelul dăduse hotărâre şi sper să fie toate celelate în continuare, iar în zona 4 (zona Târgu Lăpuş) din 9 avem 6, care au aprobat deja – aici a rămas Târgu Lăpuş, comuna Lăpuş şi Vima Mică, dar sper că şi acolo se rezolvă. De aici a fost adresa cu nemulţumiri, dar Cerneşti, Coroieni, Cupşeni, Groşii Ţibleşului şi Suciu de Sus deja au adoptat hotărârea. Oamenii au fost dezinformaţi iniţial, dar după ce s-au explicat lucrurile, s-a intrat pe făgaşul normal”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.