• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Noiembrie , 2021

Conferința preoțească de toamnă în Protopopiatul Vișeu şi lansarea Codicelui de la Ieud, la 100 de ani de la descoperirea celebrului manuscris. Inaugurarea noului sediu al protopopiatului

Joi, 4 noiembrie 2021, s-a desfășurat conferința preoțească de la Vișeu de Sus, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, la care a participat şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, alături de preoții din protoierie.

Conferința preoțească a început cu un Te-Deum, oficiat de Prea­sfin­țitul Părinte Timotei Sătmăreanul în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vișeu de Sus, în pre­zența şi cu binecuvântarea Prea­sfințitului Părinte Episcop Iustin, pentru ca Dumnezeu să-şi reverse darurile Sale asupra Prea­sfin­țitului Părinte Episcop Iustin şi pentru buna desfășurare a lucrărilor con­ferinței.
Conferința preoțească în Protopopiatul Vişeu a încheiat șirul con­ferințelor preoțești de toamnă în Episcopia Maramureșului şi Sătmarului, dedicate anul acesta împlinirii unui secol de la nașterea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.
Conferințele din această toamnă au fost susținute de Pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, singura persoană din Centrul Eparhial care lucrează în Episcopie încă de la reînființarea ei, în 1990, şi a fost alături de înaltul ierarh maramureșean în toți anii de chiriarhat.
Tot cu această ocazie, a fost lansată ediția jubiliară centenară a Codicelui de la Ieud, descoperit în 1921 în podul bisericii ortodoxe din Ieud Deal, ediție tipărită de Episcopia Ortodoxă a Maramu­reșului şi Sătmarului împreună cu Biblioteca Academiei Române, director acad. Nicolae Noica. Despre această apariție editorială, iniția­tivă a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, a vorbit Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. „Codicele de la Ieud” este considerat, de o parte a lumii știin­țifice, printre care şi Nicolae Iorga, ca fiind prima scriere în limba română, înainte de Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung (1521).
Pentru efortul depus în editarea centenară a Codicelui de la Ieud, Părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă şi Nicolae David, primarul comunei Ieud, au fost distinși cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”.
Un alt eveniment important al zilei a fost inaugurarea noului sediu al Protopopiatului Vişeu într-o clădire primită de la Primăria Vișeu, în apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae”, care, după lucrări de refacere de bună calitate, a devenit o clădire funcțională, ergonomică şi modernă sub aspectul său edilitar, executată cu mult bun gust.
Distincții au fost oferite şi celor care s-au implicat în amenajarea noului sediul al Protopopiatului Vișeu, iar Părintele Protopop Mihai Chira şi primarul orașului Vișeu, Vasile Coman, au primit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.