• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Mai , 2020

Colțu’ meu. Eterna problemă a romilor

Zilele trecute, o ştire din Baia Mare a bulversat toată țara. Două bande de romi s-au bătut în incinta unui magazin, cu bâte, săbii, cu recuzita obişnuită în astfel de cazuri. A avut loc o dezbatere naţională, fel şi fel de personaje şi-au dat cu părerea, de parcă nu au mai fost astfel de cazuri în decursul anilor. S-a spus că vinovaţi de astfel de întâmplări sunt romii reveniţi din alte ţări şi că s-au bătut pentru teritoriile în care să acţioneze, în micuţul oraş Baia Mare.
Cam aerieni bucureştenii ăştia! Chiar dacă sunt veniţi din provincie în capitală, devin altfel de oameni, unii care nu mai ştiu nimic despre restul ţării.
Păi, Baia Mare nu e chiar un oraş mic. Eventual, spunem că de mărime medie şi ca atare nu putem spune că se cunosc toţi, unii cu alţii. Apoi, problema romilor nu este nouă, este de dinainte de 1989. Nu numai în Baia Mare.
În capitala Maramureşului a devenit o problemă vizibilă din cauza politicienilor care i-au folosit în decursul anilor, mai ales în scop electoral. Câte poveşti cu romi ce au influenţat votul am auzit în decursul anilor, de după Revoluţie? 
Datorită acestor înţelegeri, şi minoritatea romă a început să aibă cereri, să pretindă, să devină generatoare de  dezordine deoarece nimeni nu le-a făcut nimic. În Baia Mare sunt câteva zone în care romii conduc, unde nu se bagă mai nimeni, nici măcar poliţiştii, şi din această cauză, de ani de zile, de mulţi ani de zile, romii cam fac ce vor. Să ne aducem aminte de multele apartamente distruse, cartier întreg a fost distrus, să ne amintim de faptul că circulă fără bilete pe autobuz, că se leagă de oameni şi nimeni nu intervine, de cerşetorii ce te sufocă la intrarea în magazine. Sunt bande care sunt aciuate prin construcţii părăsite (în timpul verii, mai ales) şi care folosesc copiii la cerşit. Seara se adună acolo unde au „sediul” şi fac „monetarul”. Sau problema gunoaielor, a containerelor de gunoi menajer, răsturnate, împrăştiate… Nici măcar pe perioada pandemiei nu au încetat. Vin în fiecare dimineaţă şi caută prin containere, împrăştie… singura schimbare e că au măşti, poate şi declaraţii, dar cine îi controlează…
Faptul că acum sunt mai mulţi, că cei veniţi din ţări europene sunt violenţi deoarece nu au aceleaşi condiţii de câştig ca acolo, posibil, dar fenomenul a existat dintotdeauna. Şi aici şi în alte zone ale ţării.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.