• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Noiembrie , 2013

Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”. Dacă-i bal, bal să fie!

Pe scena Casei de cultură, cortina s-a dat la o parte. Din difuzoare, au izbucnit Pink Floyd cu Another brick în the wall. E balul bobocilor la “lucacişti” şi proaspeţii liceeni au de transmis un mesaj în felul lor, liber, nealterat. Şcoala nu trebuie să însemne uniformizare şi nici canoane de gândire prefabricate, care să le fie băgate pe gât. Nu vor să devină o altă parte din problemă, o altă cărămidă din zid; „Hey! Teachers, leave them kids alone!/ All in all it’s just another brick in the wall.”

 
 
 

„Balului bobocilor” de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” a fost un spectacol de muzică, dans, teatru şi lumini, ce a ieşit din tiparele clasice.

XI B a depus proiectul câştigător, ‘Music Legends’, iar organizarea a fost coordonată de dirigintele clasei, profesor, Carmen Matiaş.

 

Întâi, tinerii organizatori au decis că formaţia invitată va fi Bug Mafia, şi, chiar dacă, în unele zone, numele a provocat câteva strâmbături, tinerii s-au ţinut pe poziţii. În fond, e balul elevilor.

„În octombrie, am fost norocoşi să ne întâlnim, pe acest traseu al organizării, cu actorul Ştefan Florian, care este şi preşedintele Asociaţiei Culturale ŞURA. Sub îndrumarea sa, elevii au creat scenetele, au învăţat un pic de teatru senzorial, au învăţat să se obişnuiască cu publicul. Ştefan a fost regizor, actor şi prietenul nostru. Ca şi coregrafi, inclusiv pentru dansul, de mare efect vizual, al organizatorilor, i-am avut pe Noemi Popa şi pe Eugen Ocneanu. Toate probele au fost incluse în interiorul scenetei. Nu am fragmentat spectacolul, prin anunţuri de genul: «Urmează proba de originalitate sau de dans!»”, a menţionat Carmen Matiaş, profesorul organizator al balului.

 

„Music Legends” a fost o călătorie frumoasă, prin şase genuri muzicale, din care nu au lipsit gesturile îndrăzneţe. Să ai o secţiune de muzică populară într-un show pentru liceeni sau balet, pe „Sweet Dreams” - Marilyn Manson, la secţiunea rock, necesită o doză de curaj, nu? Aplauzele au demonstrat, însă, încă o dată, că tinerii nu gândesc şi nu simt conform tiparelor, în care, noi, „adulţii-ştie tot”, îi etichetăm. De altfel, începutul spectacolului spune totul despre ideea pe care tinerii au vrut s-o transmită.

 

„Am vrut să transmitem un mesaj împotriva nedreptăţilor şi împotriva uniformizării. I-am uniformizat, la început, în cărămizi, dar zidul s-a spart şi fiecare şi-a arătat personalitatea. Am arătat că nu trebuie să fim, cu toţii, la fel. Ca individ, poţi să fii la fel de grozav cântând atât muzică populară, pop sau jazz, cât şi hip-pop, hippy sau rock. În şcoală ar trebui să-i învăţăm pe copii toleranţa. Aceasta a fost ideea principală cu “Another brick în the wall”, nu că nu mai vrem să învăţăm. Vrem să învăţăm, dar lăsându-ni-se liberă personalitatea.”, a explicat Carmen Matiaş.

 

Proba surpriză, în mod fericit adaptată la temă, a surprins atât concurenţii, cât şi publicul. Într-un clop popular, s-au strâns, sub forma unor bileţele, mai multe instrumente muzicale: o muzicuţă, o tobă africană, trei feluri de chitare, un saxofon, tobe, o vioară, o orgă, un pian mic, de jucărie şi o tabletă iPad. Cu excepţia chitarei acustice care, cu noroc, a ajuns la Vlad, niciun alt concurent nu ştia să cânte la instrumentul pe care hazardul i l-a repartizat. Sunetele stridente, ba „mai cu patos”, ba „mai cu fler”, ale saxofonului şi scârţâitul viorii hip-pop-iste au fost acompaniate(!?) de pocniturile basului şi de bubuiturile tobelor, chitara solo ţiuind în legea ei. După o vreme, sub bagheta actorului Ştefan Florian, tobele au acceptat un ritm uşor, iar celelalte instrumente au prins curaj şi i s-au alăturat într-un vacarm, să zicem, muzicabil. Hărmălaia a fost completată de aplauzele frenetice ale spectatorilor.

 

Totuşi, noi, cei din redacţia GAZETEI, sperăm că profu’ de muzică, în cazul în care la „Lucaciu” există un asemenea post, a fost prins de vreo problemă deosebit de importantă care nu i-a permis să onoreze invitaţia la bal.

Pentru reaşezarea muzicii la locul ei, amintim trupa “The Sage” şi extraordinara voce a Dorei Popa, din XI-H.

 

Au concurat – pentru buna dispoziţie a spectatorilor

In alphabetical order:

Raluca Balaj
Tudor Bîrlea
Ana Cadar
Alex Ielciu
Tudor Lenţ
Iulia Moldovan
Bianca Negruţ
Vlad Onţ
Bogdan Petrescu
Karin Polgari
Andrei Tăut
 
 
Afterparty
 

Peste 1500 de tineri au continuat petrecerea într-un club din oraş. Principala atracţie a constituit-o concertul BUG Mafia. Deşi, înţelegerea prevedea un miniconcert de 30-40 de minute, cuprinsă de frenezia tinerilor, trupa a susţinut un recital incendiar, de peste o oră. Au considerat acest concert ca fiind cel mai bun din ultima vreme.

 
 
 

„Am terminat clasele generale la Şcoala nr. 18, Baia Mare, şi am ales să vin la „Lucaciu” datorită bunei reputaţii pe care acest liceu o are. Am participat la bal fiindcă ştiam că va fi o experienţă unică. Am muncit, ne-am distrat, ne-am enervat, ne-am jucat împreună şi, cel mai important, am lucrat ca o echipă. Anii de liceu care mă aşteaptă nu mă sperie. Va fi şi multă muncă, dar, sunt sigură, şi multă distracţie. Voi strânge multe amintiri frumoase alături de prieteni şi profesori. Pentru facultate, cred că mi-ar plăcea să mă pregătesc în domeniul calculatoarelor, dar nu m-am decis 100%. În afterparty, m-am simţit foarte bine şi am primit multe felicitări de la prieteni şi nu numai. Am stat până la 2.00”.

 

Bianca Negruţ, miss boboc, 2013

 
 

„Am absolvit clasa a VIII-a tot la C.N. „Vasile Lucaciu” şi am ales să rămân la acest liceu pentru că îmi inspiră încredere. Am participat la bal datorită simţului dezvoltat al umorului pe care-l moştenesc. Perioada de pregătire a fost foarte plăcută deoarece ne-am distrat mult şi m-am înţeles foarte bine cu toţi organizatorii şi coregrafii. Îmi amintesc cum strigam de emoţie şi fericire după primul dans ce mi-a ieşit. Următorii patru ani îi privesc cu entuziasm fiindcă prevăd multe întâmplări amuzante şi frumoase. Pentru facultate mă gândesc la politehnică, la Cluj-Napoca, pentru că vreau să devin inginer proiectant. În afterparty am stat până la 5.00 şi nu aş mai fi plecat de acolo.”

 

Teodor Lenţ, mister boboc, 2013

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.