• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 30 Noiembrie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Iunie , 2023

Colaborare și securitate în România și Republica Moldova

O delegație a Organizației Femeilor Liberale Maramureș, condusă de președinta OFL Maramureș, Anca Costin Hendea, a participat la Chișinău, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Organizației Femeilor Liberale din România, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la constituirea unui grup de lucru format din femei de pe cele două maluri ale Prutului, care să întărească legăturile dintre cele două state și să contribuie la securitatea regională.

Evenimentul „Mai puternice, peste frontieră”, desfășurat sub egida Women4Security, organizat de Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, a reunit 200 de femei din România (membre ale Organizației Femeilor Liberale) și Republica Moldova pentru a gândi proiecte, a găsi soluții și pentru a-și uni forțele în vederea dezvoltării unor parteneriate pe patru direcții: implicarea comunității, digitalizarea, conexiuni trans-sectoriale și implicarea tinerilor.

„În această perioadă complicată, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile din regiunea noastră sunt în prima linie pentru a oferi siguranța și pentru a proteja pacea în țară, în localitate, la locul de muncă, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Salut această reuniune a femeilor din România și Republica Moldova care are ca obiectiv crearea punților dintre statele noastre, stabilirea relațiilor de colaborare la diferite niveluri și în diferite domenii, dar și schimbul de bune practici între femeile de pe ambele maluri ale Prutului. Vă îndemn să lucrăm ca o echipă unită pentru a construi o lume sigură, o lume în care viața fiecărui om este prețuită, este respectată, este protejată”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

„În țările UE, una dintre discuțiile semnificative o reprezintă egalitatea de gen și nevoia ca tot mai multe femei să aibă acces la poziții de decizie politică înalte. Privesc la Republica Moldova și realizez că aici problematica de gen a fost rezolvată prin meritocrație. Cel mai important lucru în realizarea acestei rețele este faptul că ne va permite să ne cunoaștem cumva mai bine. Chiar dacă suntem țări surori, uneori am impresia că românii nu cunosc foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova și cum să se conecteze mai bine la realitățile de aici. La fel cum cred că pentru partea moldoveană accesul la structurile unui stat membru UE și NATO reprezintă o oportunitate de formare și dezvoltare”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în fața audienței de la Chișinău.

„Doamnele Liberale din Maramureș sunt de părere că pot contribui la rezolvarea multor probleme economice, sociale, cu impact major asupra întregii societăți, nu doar asupra unor microgrupuri”.

Participantele la eveniment au concluzionat că Republica Moldova și România vor propune modalități pentru formalizarea rețelei sau grupului feminin de lucru, inclusiv prin explorarea posibilității includerii ca addendum la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de

cooperare Republica Moldova și România, semnată la București în noiembrie 2021. Rețeaua de lucru româno-moldovenească este subsumată Agendei NATO Femeile, Pacea și Securitatea din noiembrie 2020 și Concluziilor Consiliului Uniunii Europene privind femeile, pacea și securitatea din noiembrie 2022. Următoarea ședință a Rețelei va avea loc în România în trimestrul al III-lea al acestui an. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.