• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Septembrie , 2016

Ciudăţenii în piatră, descoperite la Dumbrăviţa

Comuna Dumbrăviţa este, pe lângă multe altele, şi un loc al marilor descoperiri. Aici au fost scoase la lumină şi puse în valoare mai multe ciudăţenii ale naturii. Trandafir Berinţan are 47 de ani şi este pietrar de la vârsta de 16 ani. Acesta este extrem de atent în momentul în care lucrează, mai ales că, în timp, a descoperit fel de fel de forme ciudate în piatră. La pietrăria din Dumbrăviţa ajung blocuri imense de piatră, care sunt tăiate în funcţie de solicitările clienţilor. Vorbim de tuf vulcanic, adus din zona Cavnic - Bloaja, şi tocmai pentru că aceste roci s-au format la temperaturi imense, conţinutul este unul deosebit.

 

De-a lungul timpului, Trandafir Berinţan a descoperit fel de fel de desene în piatră. Unele dintre ele le-a păstrat şi şi-a format o adevărată colecţie, care poate sta la loc de cinste în muzee de ştinţele naturii sau în locuri unde sunt puse în valoare obiectele unicat. Cea mai interesantă piesă a lui Berinţan este o pereche de plăci, în care se distinge extrem de clar o siluetă feminină cu pălărie de epocă, iar perechea ei este forma similară a unui bărbat. Această ciudăţenie a fost descoperită când se tăia piatră pentru o pardoseală.

De asemenea, o altă piatră te duce cu gândul la „Infernul” lui Dante, văzându-se clar în piatră forma unei entităţi, cu chip fantomatic, care urlă. Pietrarul din Dumbrăviţa a descoperit şi forma unui avion, văzut din faţă, unde aripile, roţile şi chiar cabina pilotului se văd extrem de clar. Ba mai mult, pe piatra în care avionul pare pictat, apar culori deosebite şi în zona „cerului”. Totul este însă în piatră, iar desenele au apărut în funcţie de felul în care s-au amestecat mineralele în timpul formării rocilor respective. O altă piatră a lui Berinţan imită exact modelul de pe blana unui tigru. Dar are şi o piatră care surprinde parcă o rândunică în zbor.

Ciudăţenie este puţin spus. Piesele din pietrăria Dumbrăviţa sunt o adevărată minune a naturii, scoase la lumină şi puse în valoare de un pietrar cu suflet de artist. Toţi cei interesaţi să vadă „pe viu” aceste lucruri unicat, dar şi multe alte sculpturi, sunt bineveniţi în Pietrăria de la intrarea în comuna Dumbrăviţa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.