• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Februarie , 2014

„Chiar dacă 2014 este an electoral, Guvernul Ponta nu opreşte reformele, ci promovează, cu curaj şi inovare, noi măsuri de relansare economică”

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe 3 foarte importante măsuri agreate luni de Guvernul condus de Victor Ponta cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, măsuri prin care Guvernul USL dovedeşte că este posibilă creşterea economică prin politici care ajută, în mod egal, populaţia şi mediul de afaceri, ca „analişti economici „de serviciu”, aflaţi „sub contract” cu diverse partide sub imaginea independenţei profesionale, că au şi început distorsionarea sensului acestor măsuri, înjurând practic orice măsură de creştere economică.

 

În fapt, Guvernul USL va sprijini persoanele fizice care au credite la bănci şi un venit maxim lunar de 1.600 lei. Acestea vor putea beneficia de o reducere a ratei lunare la bancă, dacă nu au restanţe mai mari de 90 de zile. Pentru o perioadă de doi ani, vor plăti rata redusă la jumătate, dar reducerea nu va fi mai mare de 500 de lei. Ulterior, vor plăti diferenţa redusă, cu un ajutor de la stat de 200 de lei lunar. Astfel, celor 907.000 de posibili beneficiari, mulţi dintre ei tineri, le vor rămâne mai mulţi bani în buzunar, iar acest lucru va duce la creşterea consumului intern, prin urmare, la stimularea economiei. Impactul bugetar al acestei măsuri este de doar 0,1% din PIB, în timp ce beneficiile sunt mult mai mari.

 

A doua măsură importantă vizează mediul de afaceri. Astfel, Guvernul va veni cu măsurile şi metodologia pentru implementarea scutirii impozitului de 16% pentru profitul reinvestit. Statul nu va pierde bani din această măsură, ci va câştiga 24%, contravaloarea TVA pentru echipamentele ce vor fi achiziţionate, va câştiga din posibilitatea de dezvoltare a firmelor prin retehnologizare şi dezvoltare. Este o măsură de încredere a Guvernului în mediul de afaceri românesc şi în special în capacitatea firmelor mici şi mijlocii de a se dezvolta pe o piaţă extrem de competitivă.

 

În al treilea rând, Executivul vine cu noi măsuri pentru crearea de locuri de muncă. Guvernul va suporta jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale în cazul firmelor care creează minim 20 de locuri de muncă, printr-o schemă de ajutor de stat pentru firme private. Această decizie exprimă cel mai bine principiile guvernării USL, de echitate şi de responsabilitate socială.

 

Ce au înţeles „analiştii” din măsura Guvernului USL de a susţine plata ratelor persoanelor fizice? Că este o măsură electorală, populistă. Fals. Măsuri electorale pot fi considerate atunci şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, măsura electorală este şi reîntregirea salariilor bugetarilor făcută de Guvernul Ponta, şi schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri. Chiar nu sunt bune aceste măsuri? Nu ajută ele că pentru prima dată se respectă legea ce prevede 0,4% din PIB ajutor pentru IMM-uri, solicitare expresă făcută an de an de mediul de afaceri?

 

Totul poate fi catalogat drept electoral, orice ţară fiind condusă de un guvern susţinut politic. Dar tocmai acesta este rolul Guvernului, să redistribuie, să reducă polarizarea socială, să reducă inegalităţile, să obţină sprijinul populaţiei la reforme. Orice analist care se respectă recunoaşte că o societate polarizată precum cea a României în care 85% din câştiguri merg la 15% din populaţie nu are cum să funcţioneze sustenabil.

Ce ar fi trebuit, să primească facilităţi tot cei care nu ştiu ce înseamnă să ai dificultăţi financiare în fiecare lună?

 

Chiar dacă 2014 este an electoral, asta nu înseamnă că Guvernul trebuie să oprească reformele, să nu mai ia nicio măsură economică sau socială. Atunci când guvernul implementează politici care vin în sprijinul oamenilor, al celor aflaţi în dificultate, sau a mediului de afaceri, demagogia criticilor de serviciu se dovedeşte cât se poate de falsă.

 

De aceea susţin categoric aceste măsuri politice şi economice care sprijină populaţia, încurajează consumul sau care susţin firmele mici şi mijlocii, măsuri care continuă relansarea economiei româneşti, anunţată încă de anul trecut de Guvernul Ponta.

Bunele rezultate obţinute din 2012 încoace ne permit să adoptăm un pachet de măsuri de stimulare puternică a economiei. Acest pachet înseamnă paşi concreţi de sprijinire a economiei, prin măsuri pentru creşterea nivelului de trai al românilor.

 
 

FLORIN CRISTIAN TĂTARU, deputat PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.