• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Mai , 2015

Chants, sons sur scene, un festival naţional cu bulletin

Chants, sons sur scene a luat naştere în anul 2001, când Ambasada Franţei a trimis o invitaţie din partea asociaţiei profesorilor de franceză din Olanda la congresul care se organizează o dată la doi ani, unde au fost invitaţi şi doi profesori români. Printre cei doi profesori s-a numărat şi Nicolae Weisz, care, printre altele, a asistat la finala unui concurs de muzică francofonă, organizat pe trei categorii de vârstă, spectatori fiind doar profesorii.

 
 
 

„Un festival de genul acesta este un exerciţiu de seducţie pentu limba franceză, în special pentru elevi”. După ce a revenit în ţară, a schiţat un proiect pentru un asemenea festival şi s-a prezentat cu acesta la Ambasada Franţei, acolo a fost trimis la ataşatul cultural şi cel lingvistic, de unde a primit un răspuns foarte pozitiv, „în sfârşit”.

 

Weisz a refuzat ajutorul ambasadei în primul an de existenţă a festivalului, doreau să realizeze un festival naţional la care ambasada Franţei să fie doar invitată. De la cea de-a doua ediţie, ambasada sprijină foarte mult acest festival, chiar cu sume importante de bani. Un fost ambasador francez, cu ocazia venirii sale în Baia Mare, a ţinut să precizeze faptul că acest festival este o activitate culturală importantă şi este în top trei cele mai importante evenimente culturale în care este implicată ambasada Franţei în România.

Încă de la prima ediţie au fost uimiţi de răspunsul pozitiv pe care l-au primit din întreaga ţară, au fost bombardaţi cu casete video pentru selectarea tinerilor care doreau să participe la festival. Odată cu prezenţa lui Francoise Richerme de la institutul francez, acest festival a luat un avânt extraordinar pentru că el a venit cu ideea fazelor calificative organizate în ţară, pe care le-a botezat Quailf’. Aceste faze calificative sunt în acest moment în 13 oraşe din România, printre care şi Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Timişoara. Anul trecut au fost aproximativ 600 de tineri din toată ţara la Qualif-uri dintre care 40 au ajuns mai departe la finala de la Baia Mare.

 

Scopul acestui festival este de atragere spre limba franceză, care în ultimii ani este într-o oarecare suferinţă, să se constituie într-o activitate de genul artistic, ludic, prin care să atragi tineri spre muzică franceză. Pentru festival este important să ştie că nişte tineri, alături de profesori, caută cântăreţi şi melodii, pe urmă descoperă un text, îl traduc şi îl discută şi până la urmă studiază limba franceză. „Acest festival nu şi-a propus niciodată să descopere voci minunate, ci tocmai de a face un act cultural”.

 

Festivalul de anul acesta va avea o dimensiune internaţională, va avea concurenţi şi din Croaţia, Ungaria, Serbia, Rusia şi Polonia. Visul, deloc secret, este de a include Chants, sons sur scene într-o reţea de festivaluri şi să se integreze şi mai bine în Europa de astăzi.

 

Există câteva reguli pentru a participa la festival. Cea mai importantă dintre condiţii este de a se prezenta la concurs cu cântece francofone, fie ele compoziţii proprii sau de la alţi artişti, dar nu mai vechi de anul 2000. Există un juriu format din francezi, anul acesta vor fi şapte la număr, care vor acorda puncte, 3 din 10, pentru pronunţie corectă, alte trei puncte pentru calităţi vocale, două puncte pentru o bună alegere a cântecului şi alte două puncte pentru prezenţa scenică. Doi dintre concurenţii majori vor primi din partea Ambasadei la Franţa, unde există un mare teatru de stradă, cântec şi alte astfel de evenimente culturale. Mai avem premii oferite de Ambasada Canadei, şi de Ambasada Belgiei. Există trei categorii de vârstă, 13-15 ani, 16-17 ani şi 18-25. 

 

În acest an, festivalul va fi onorat de nişte prezenţe excepţionale, care vor face parte din juriu. În primul rând, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de emisiuni TV, Sébastien Folin, prezentatorul emisiunii Acoustic de la postul TV5 Monde. Paulette Trombetta, reprezentanta institutului Cadilam, un fel de Vatican al predării limbii franceze ca limbă străină. Dânsa va face un stadiu de 2 zile, alături de profesori, şi va face parte din juriu. Nicolas Don, jurnalist la Radio International France, va fi prezent în juriu. O altă prezenţă importantă va fi un cântăreţ belgian, care a fost desemnat promisiunea anului muzical din Belgia, Antoine Chance. Din Franţa, pe parte muzicală, va fi prezent un duet, Delinquante.

 

Printre invitaţii speciali va fi şi Christophe Gigaudaut, ataşatul cultural al ambasadei franceze şi director la Institutului francez din Bucureşti.

Acest duet va avea un atelier împreună cu participanţii la concurs, pe parcursul celor trei zile în care vor compune o melodie care va fi cântat înainte de premiere. Festivalul va avea loc la Teatrul Municipal Baia Mare, „cu această ocazie aş dori să mulţumesc Primăriei Baia Mare, primarului, Consiliului Local şi conducerii teatrului, fiindcă ne găzduiesc a 14-a oară.”

 

În data de 15 mai va avea loc deschiderea festivalului, la ora 16.30, după care prima categorie, 13-15 ani, va avea scena. La finalul primei zile vom avea parte de recitalul lui Antoine Chance. În cea de a doua zi, sâmbătă, se va începe la ora 15.30, va concura cea de-a doua categorie, 15-16 ani, urmată de duetul francez, iar în încheiere trupa Dramatis Personae va pune în scenă ultima sa creaţie teatrală. În ultima zi, duminică, se va da startul de la ora 15, cu ultima categorie, 18-25, după care scena va aparţine oricui va dori să cânte, timp în care juriul va delibera, urmat de festivitatea de încheiere.

În fiecare an, munca depusă de oamenii care au renunţat la zilele libere pentru organizarea acestui eveniment, niciodată nu a fost cazul că nu sunt oameni cu care să nu să fie organizat acest festival, peste 15 colegi ai domnului Weisz, participă activ la desfăşurarea acestor evenimente.

 

Organizator al acestui festival este Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză şi partenerii principali ai acestui festival sunt Ambasada Franţei, Institutul Francez, Municipalitatea Baia Mare şi Teatrul Municipal. Toate costurile cu invitaţii sunt acoperite de Ambasada Franţei, „aş dori neapărat să mulţumesc pe această cale Ambasadei Franceze şi Institutului Francez pentru sprijinul oferit, domnului Christoph Pomez, ataşat cultural, şi domnului Pierre Guiol, ataşat de cooperare”, a încheiat Nicolae Weisz.

 
 

„Aş dori neapărat să mulţumesc pe această cale Ambasadei Franceze şi Institutului Francez pentru sprijinul oferit, domnului Christoph Pomez, ataşat cultural, şi domnului Pierre Guiol, ataşat de cooperare”.

Nicolae Weisz

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.