• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2016

Centrul Pinochio

Datorită unor persoane cu suflet mare, astăzi 14 tineri cu dizabilităţi, proveniţi din Sistemul de Protecţie Special, au un acoperiş deasupra capului, pe care o pot numi casă şi care le oferă siguranţa de care aceşti tineri au nevoie, în cadrul „Centrului de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu Handicap Pinochio” , din Cărbunari, comuna Dumbrăviţa care a fost deschis în data de 1 aprilie 2014.

 

 

Casa unde este situat Centrul de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu Handicap Pinochio a fost donaţie din partea Bisericii Nouapostolică, Fundaţia Humanitas: Elveţia, Austria, Spania.

 

Beneficiarii serviciului social Centru de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu Handicap (CRRPH) Pinochio Cărbunari au vârstele cuprinse între 21 de ani şi 37 de ani. Aceştia se caracterizează printr-o funcţionare intelectuală sub media corespunzătoare vârstei pe care o au şi au probleme de comunicare, autoîngrijire şi de menţinerea siguranţei proprii.

Activităţile pe care le oferă serviciul social Centru de Recuperare şi Reabilitare  a persoanelor cu Handicap (CRRPH) Pinochio Cărbunari, în baza acreditării obţinute, sunt de găzduire, îngrijire personală şi supraveghere, recuperare, integrare psihosocială, activităţi de socializare şi petrecerea timpului liber, terapie ocupaţională şi consiliere vocaţională.

Datorită oamenilor interesaţi de soarta acestor tineri, aceştia au o şansă de a participa la activităţi unice pentru ei, dar banale pentru noi, de exemplu tinerii au fost prezentaţi preotului din sat şi frecventează biserica, s-a organizat în 2014 slujbă de sfinţire a casei cu preotul şi reprezentanţii primăriei Dumbrăviţa. Au participat la o excursie  de o zi la Cluj şi Dej, împreună cu beneficiarii Centrului de Zi ASSOC, tuturor li s-au făcut în septembrie 2014 documentele pentru flotant la Cărbunari, iar pentru 3 dintre ei, domiciliu definitiv de Cărbunari în iunie 2015.

 

Fiecare aniversare a tinerilor este sărbătorită ca într-o familie, cu tort, cadou şi felicitări. Sărbătorile religioase sunt organizate cu naturaleţe şi cât mai apropiate de specificul zonal, aşa cum sunt în familie, se merge la Biserica din localitate, se mănâncă  şi se păstrează un meniu specific fiecărei sărbători.

 

Zilnic, vecinii şi anumite familii din Cărbunari solicită tinerii pentru ajutor în activităţi agricole, gospodăreşti, urmare a acestei munci, primesc şi o remuneraţie.

 

 

Cei 14 tineri din centru sunt sub supravegherea a 8 instructori de educatie şi îngrijitori, care lucrează 12 ore, câte 2 pe tură, urmată de o perioadă de 24 de ore libere, asigurând permanenta supraveghere. Este angajat 1 bărbat ca persoană de întreţinere clădire.

 

Cele 9 posturi sunt plătite din banii alocaţi de Consiliul Judeţean prin DGASPC Maramureş în baza contractului de furnizare servicii sociale.

 

Echipa care participă la realizarea activităţilor de recuperare şi reabilitare este formată din 3 psihologi, 2 asistenţi sociali, pe lângă echipa care asigură permanenţa în centru.

Activităţile  specifice de resurse umane, contabilitate, administrative, gospodăreşti, întreţinere şi deservire sunt asigurate de 3 persoane din ASSOC.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.