• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Septembrie , 2016

„Căutăm soluţii pentru reducerea cheltuielilor şi maximizarea veniturilor”

Este un manager cu experienţă şi un om apropiat de sigheteni şi de problemele lor, iar de trei luni a preluat funcţia de manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei.

Dan Dunca vorbeşte pe larg într-un interviu acordat GAZETEI de Maramureş despre probleme, priorităţi şi obiective.

 

 

Reporter: O scurtă prezentare?

Dan Dunca: Am 50 de ani, am absolvit Ştiinţele Economice la Universitatea Babeş Bolyai, am un masterat tot la Babeş Bolyai, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, în administraţie publică. Sunt şi absolvent de Drept şi am absolvit şi Institutul Naţional de Administraţie. Am lucrat ca director de sucursală la Banca Comercială Carpatica, 10 ani, înainte am fost director la Administraţia Finanţelor Publice, iar înainte de asta la diverse unităţi economice.  Am o experienţă de 22 de ani în funcţii de management.

 

Reporter: Ce situaţie aţi găsit la Spitalul municipal Sighetu Marmaţiei?

Dan Dunca: Cea mai mare problemă o reprezintă datoriile pe care le avem către furnizori. La 30.06 acestea erau de peste 4,3 milioane de lei, aproape un milion de euro. Acum, deja cuantumul datoriilor a scăzut la 4,133 milioane de lei. Primul lucru pe care l-am făcut, împreună cu colegii din Comitetul director, a fost să analizăm cheltuielile care nu se justifică şi să luăm măsuri de reducere a acestora.

Cea mai mare problemă a spitalului o reprezintă faptul că fondul de salarii reprezintă 80% din veniturile totale ale spitalului. Şi ceea ce rămâne după ce se achită fondul de salarii e prea puţin faţă de ceea ce are nevoie spitalul ca să funcţioneze într-o lună.

În aceste condiţii nu putem decât să găsim soluţii pentru maximizarea veniturilor şi pentru reducerea, optimizarea cheltuielilor.  Am redus cheltuielile cu salarii, în sensul că am identificat nişte cheltuieli necuvenite la anumite categorii de personal: de genul zile nelucrate şi plătite, sporuri necuvenite, am reanalizat nişte contracte de furnizare, iar la unele am renunţat complet. Am renegociat contractul de telefonie mobilă şi am redus cu 1300 de lei contractul lunar, am renegociat nişte clauze cu furnizorul de gaz, consumurile pe secţii în sensul unei monitorizări a cheltuielilor cu materiale sanitare, utilităţi, medicamente. Au trecut doar trei luni, încă facem analize şi continuăm cu măsuri de felul acesta. Datoria către furnizori s-a redus cu 181.000 de lei până în prezent.

 

Reporter: Ce priorităţi veţi avea în perioada următoare?

Dan Dunca: Ne vom axa pe acest obiectiv al reducerilor de cheltuieli. De exemplu, la această oră o echipă face inventarul materialelor din secţii, să vedem ce se aprovizionează aiurea, în stocuri prea mari şi unde avem lipsuri, pentru că sunt perioade din lună în care rămânem fără anumite materiale sanitare. Echipa a constatat că, în acelaşi timp, avem stocuri supranormative la anumite materiale.

 

Reporter: Care este situaţia personalului? Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei are deficit de personal?

Dan Dunca: Din punct de vedere al personalului e oarecum o situaţie contradictorie, că deşi 80% din venituri merg pe cheltuieli de salarii, avem deficit de personal, inclusiv la medici, pe anumite specializări avem un singur medic. Un exemplu în acest sens este medicul anestezist, care este unul singur şi vă daţi seama că nu putem să-i cerem să fie la operaţii 24 de ore din 24, din această cauză unele secţii chirurgicale au de suferit, nu are cine să facă anestezia.  În organigramă avem posturile şi avem medici rezidenţi pe post dar legislaţia le dă voie să plece şi cam asta se întâmplă. Avem lipsă de personal la secţiile diabet, neurologie, radiologie, oncologie, avem câte un singur medic, de asemenea la pneumologie şi TBC. Când merge medicul în concediu, suntem descoperiţi.

 

Reporter: Cum vedeţi ideea preşedintelui CJ Gabriel Zetea de a prelua spitalele în subordinea CJ?

Dan Dunca: Având în vedere cum arată Spitalul Judeţean, care este deja în subordinea CJ Maramureş, cred că este o idee bună. Altul este bugetul Consiliului Judeţean, faţă de bugetul Consiliului Local. Faptul că le susţin cheltuielile cu utilităţile, efortul lor în reabilitarea spitalului, mi se par argumente în acest sens.

 

Reporter: Cum este colaborarea cu Consiliul Local şi Primăria Sighetu Marmaţiei?

Dan Dunca: Foarte bună. Chiar în şedinţa de Consiliu Local precedentă am fost şi am prezentat puţin situaţia financiară în care se află spitalul şi acum, la rectificarea de buget, ne-a fost alocată o sumă de 565.000 de lei pentru achitarea datoriilor la furnizori.

 

Reporter: S-a tot discutat că se plimbă bolnavii de la un pavilion la altul şi, în zilele cu vreme urâtă e un disconfort în plus. Poate fi găsită o soluţie în acest sens?

Dan Dunca: Asta este realitatea, spitalul este pavilionar şi consultaţiile între secţii necesită transportarea bolnavului de la o secţie la alta, pe afară şi nu pe coridoare, ca în spitalele monobloc. Într-adevăr e neplăcut în momentul în care plouă sau e frig să-l duci pe bolnav cu targa sau cu căruciorul. Avem o salvare care nu este funcţională şi am dat dispoziţii să se facă funcţională ca să putem transporta bolnavii cu salvarea între secţii.

 

Reporter: Care este situaţia investiţiilor actuale?

Dan Dunca: În momentul de faţă se lucrează la secţia de obstetrică-ginecologie pe partea de reabilitare a instalaţiei de încălzire şi igienizare a secţiei, la reabilitarea a două săli de operaţii, iar pe lista de investiţii de anul acesta a fost prevăzută reabilitarea a încă două obiective: reabilitarea secţiei de pediatrie şi înfiinţarea compartimentului de diabet, în sensul că compartimentul de diabet din spital funcţionează pe secţia de interne, iar spitalul a prevăzut pe lista de investiţii şi în bugetul din acest an o sumă de 98.000 de lei pentru înfiinţarea compartimentului de diabet într-o clădire veche, din 1906.

S-a primit avizul de la DSP în acest sens dar cu condiţia construirii de la fază de fundaţie a încă trei încăperi, un salon şi două încăperi anexe, şi făcând o analiză acum, când trebuia să ne apucăm de lucru, am constat că sumă de 98.000 de lei nu ajunge şi reprezintă doar un sfert din suma necesară pentru amenajarea acelui compartiment în clădirea respectivă.

Şi având în vedere că era prevăzut 172.000 pentru secţia de pediatrie, unde este un etaj nefolosit, am convenit cu colegii din Comitetul director să solicităm modificarea listei de investiţii şi să mutăm acel compartiment de diabet în clădirea de la pediatrie şi să unim cele două surse de finanţare în speranţa că ne vor ajunge banii, dar din păcate nici în această variantă banii nu ajung şi chiar ieri sau alaltăieri am solicitat să vină domnul primar şi domnul secretar şi am făcut împreună o vizită.

Am solicitat un deviz estimativ de la 4 firme şi într-adevăr am constat că  banii sunt insuficienţi. Dar am mers pe considerentul să nu mai activăm încă o clădire, ci să mutăm compartimentul într-o clădire în care avem deja activitate, pentru că în acest fel şi costurile de funcţionare vor fi mai mici. M-am gândit să modificăm lista de investiţii şi să mergem pe finanţare multianuală. Palanul de investiţii se ridică la circa 800.000 de lei.

 

Reporter: Sunteţi optimist după 3 luni la conducerea spitalului?

Dan Dunca: Da. Înainte de această decizie am fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ceea ce m-a făcut să cred că, deşi e greu, satisfacţiile sunt mari, dar la Sighet lucrurile stau altfel, situaţia e mai grea. Spitalul judeţean de Urgenţă este un model de spital şi de management performant şi sper să ajungem şi noi acolo.

 

 

„Înainte de această decizie am fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ceea ce m-a făcut să cred că, deşi e greu, satisfacţiile sunt mari, dar la Sighet lucrurile stau altfel, situaţia e mai grea. Spitalul judeţean de Urgenţă este un model de spital şi de management performant şi sper să ajungem şi noi acolo”.

Dan Dunca, managerul Spitalului municipal Sighetu Marmaţiei

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.