• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2021

Cățelu’ ITP al Băii Mari

Parcă ne era dor de o poveste care să ne descrețească frunțile. Am descoperit în Baia Mare un maidanez cu o poveste cât se poate de interesantă. I se spune „Cățelul ITP”, pentru că latră doar la mașinile cu probleme tehnice. Hai, recunoașteți că așa ceva n-ați mai auzit!

 

Mircea CRIȘAN

La capătul bulevardului Republicii din Baia Mare, pe strada Garoa­felor, este o spălătorie auto, în fața căreia mai tot timpul poți vedea un câine. Un detaliu care este pentru mulți de neobservat, mai ales că acel câine nu deranjează pe nimeni. Este destul de indiferent cu pietonii, iar dacă cineva încearcă să se joace cu el, nu pare prea interesat, deși este extrem de blând. În schimb, este foarte atent la mașinile care trec prin fața spălătoriei. Stă aproape tot timpul tolănit pe marginea trotuarului și, din când în când, latră la unele mașini.
L-am întrebat pe proprietarul spălătoriei „ce bai are câinele ăsta de latră doar la unele mașini?”. Și a urmat o poveste cât se poate de originală. Proprietarul spălătoriei ne-a spus că „a moștenit” câinele odată cu achiziționarea terenului pe care a construit spălătoria. Nu i-a știut niciodată numele, așa că
i-a spus „Cățelu”. I-a fost drag de la început, pentru că este foarte blând, niciodată nu latră la clienții spălătoriei sau la pietoni, în schimb a observat și el că latră și aleargă doar după unele mașini. La început, n-a înțeles motivul, așa că a început să-l studieze: „am observat că este foarte atent la sunetele mașinilor și, chiar dacă doarme, am văzut că-și ciulește urechile și se ridică în momentul în care apare la capătul drumului o mașină care produce sunete nefirești. Oricât pare de ciudat, dar acest câine latră doar la mașinile cu probleme tehnice, mașini care produc anumite bătăi în timpul mersului.
M-am distrat de mai multe ori, gândindu-mă ce echipă bună ar face acest câine cu echipele care controlează starea tehnică a ma­șinilor din trafic! (hohote!)”, a  spus, amuzat, proprietarul spă­lătoriei.

Cățelu’ este de fapt un maidanez bătrân, care s-a aciuat în zonă, de pe vremea când funcționa pe acolo un bar. Am aflat că, la un moment dat, l-au dus hingherii, însă fostul lui stăpân l-a recuperat, tocmai pentru că nu deranja pe nimeni. Între timp, barul s-a închis, iar  Cățelu’ a ajuns în grija proprieta­rilor spălătoriei auto. De atunci, a dat dovadă de un instinct  sau de o inteligență ieșită din comun, pentru că, de trei ori, a reușit să scape de hingheri. „În vara când am deschis spălătoria, de trei ori au venit hingherii, dar de fiecare dată Cățelu a fugit și s-a ascuns, înainte ca aceștia să coboare din mașină, cu toate că au venit cu mașini diferite. Din fericire, după cele trei episoade, hingherii au renunțat să-l mai caute. Chiar nu știu ce « senzori» are acest câine”, a spus proprietarul spălătoriei.
Cât privește alimentația, Cățelu este destul de pretențios, prefe­rând în special cârnații și pre­paratele din carne. În acest sens, și-a făcut câțiva prieteni printre locatarii din zonă, care, ori de câte ori merg la cumpărături, îi iau și lui un mic cadou, iar drept răs­plată, Cățelu le asigură „protecția și paza” până la intrarea lor în bloc, însoțindu-i de fiecare dată, ca semn de mulțumire.
Deși Cățelu nu pleacă niciodată din zona spălătoriei auto, chiar și după închiderea programului, într-o iarnă și-a surprins stăpânii: „niciodată nu l-am dus pe câine acasă și nici el nu a fost interesat să ne urmărească după ce plecăm de la lucru. Dar, într-o iarnă, când au coborât temperaturile sub minus 20 de grade Celsius, l-am găsit dimineața pe preșul din fața ușii, în blocul unde locuim. Chiar ne-a impresionat că ne-a găsit locuința”, a mărturisit proprietarul spălătoriei.

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.