• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iunie , 2015

Catedrala care clădeşte catedrale de credinţă în sufletele oamenilor

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh din 2015 va rămâne în istoria Maramureşului şi a Bisericii Ortodoxe Române, ca ziua de sărbătoare în care s-a slujit pentru prima dată în partea de sus a Catedralei din Baia Mare. A fost un eveniment de o solemnitate inimaginabilă!

 
 
 

Credincioşii maramureşeni au avut parte de o mare surpriză în acest an de Rusalii. Asta pentru că s-a săvârşit prima dată Sfânta Liturghie între zidurile de sus ale Catedralei în construcţie. Rugăciunile Preasfinţiei Sale Iustin Sigheteanul care a slujit împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, completate de interpretări unice ale Corului Catedralei au provocat trăiri de excepţie, mulţi dintre cei prezenţi neputând să-şi stăpânească lacrimile.

Catedrala este încă în construcţie, dar are o acustică nemaipomenită, iar monumentalitatea lucrării s-a transpus parcă şi în sufletele celor prezenţi.

După cum foarte multă lume a văzut, în partea de sus sunt încă deschizături în construcţie, dar asta a provocat şi bucurie, pentru că în timpul slujbei, pe deasupra credincioşilor zburau, din când în când porumbei, exact în ziua în care era Praznicul Pogorârii Sfântului Duh. 

 

„În primul rând, îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să se materializeze ideea şi gândul nostru de anul trecut. Anul trecut, de Praznicul Rusaliilor – Hramul Catedralei, aşa cum îl ţinem noi – a rămas foarte multă lume afară şi le-am spus părinţilor că dacă ajută Dumnezeu şi ne permite şantierul, în 2015 pregătim şi slujim între pereţii de sus ai Catedralei, indiferent la ce cotă vom ajunge. Și ne-a ajutat Dumnezeu să ni se îndeplinească această dorinţă şi îi mulţumim Bunului Dumnezeu cel în Treime Slăvit!”, ne-a spus PS Iustin.

 

De ce este important că s-a slujit sus în Catedrală? „Șantierul durează mult şi credincioşii îşi pun întrebarea de ce durează aşa mult. Ori, slujind între zidurile Catedralei de sus, care este acum la cota +47, deci la baza cupolei, credincioşii au putut să-şi dea seama de complexitatea proiectului, de valoarea proiectului, de amploarea şi anvergura Catedralei noastre şi de monumentalitatea şi grandoarea ei. Dar şi de faptul că este un proiect pentru Transilvania, dacă nu chiar pentru România, pentru Ortodoxie, pentru dăinuirea Neamului nostru Românesc”, ne-a explicat Episcopul.

Trebuie ştiut însă că pregătirile pentru acest Praznic nu au fost uşoare: „Am trăit momente sfinte şi momente de împlinire. Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu! Și îi felicit pe părinţii Catedralei, pe toţi ostenitorii, pe tinerii din Asociaţia Tineretului Catedralei, tineretul de la ASCOR, ostenitorii de la Primărie etc., pentru că n-a fost uşor! A fost mult de lucru ca să pregătească Catedrala pentru slujbă. Eu cred că au fost 1500 spre 2000 de credincioşi înăuntru, dar au fost câteva sute şi în faţa Catedralei, iar părinţii mi-au spus că au mai fost vreo 200 în partea de jos, unde era mai răcoare. Deci, în total, putem să spunem că au fost peste 3000 de oameni. Exact aşa cum s-a întâmplat la început la Rusalii, când s-au botezat 3000 de suflete. Cred că am avut 3000 de suflete la Catedrală la Praznicul Rusaliilor”, a completat ierarhul Maramureşului şi Sătmarului.

 

Am fost curioşi să aflăm când se va închide lucrarea în partea de sus a Catedralei, iar răspunsul este unul îmbucurător: „Dacă ajută Dumnezeu, prin soluţia pe care am propus-o, anul acesta se închide golul din partea de sus a Catedralei. Și anume, să se ridice structura de rezistenţă fără să umplem între stâlpi şi fără să facem finisajele, să se ridice doar stâlpii de susţinere ai cupolei, şi să turnăm placa de sus, semicupola, care vine peste stâlpi, la + 68 m. Dacă ne ajută Dumnezeu să punem Crucea toamna aceasta pe Catedrală, este o mare realizare. Dar mi s-a spus că acest lucru este posibil. Credincioşii vor vedea la ce înălţime se ridică Catedrala noastră. Crucea va avea aproape 12 metri şi asta înseamnă că va ajunge undeva spre 90 de metri Catedrala noastră”.

 

Am întrebat şi dacă se va mai putea repeta evenimentul de la Rusalii? Dacă se va mai sluji în partea de sus la praznice mari? „Până pictăm Catedrala mai putem repeta asemenea evenimente în spaţiul de sus. Pentru că nu vom pune schelă în interior. După ce vom face finisajele exterioare şi montăm geamurile, vom începe să coborâm cu tencuiala şi cu pictura. Când tencuim şi pictăm nu va fi o schelă de jos, aşa că vom putea să slujim încă un an sau doi probabil, până vom termina de tencuit. Dar aşteptăm să slujim în Catedrala „imperială”, nu numai în cea „voievodală”, aşa între ziduri”, ne-a spus PS Iustin Sigheteanul.

 

Dincolo de detaliile privind terminarea lucrărilor, la fel de importantă rămâne bucuria trăită de credincioşi, şi atmosfera de sfinţenie pe care a simţit-o fiecare în timpul Sfintei Liturghii de la Catedrală. Este greu de descris în cuvinte ce simţi când se aduce Slavă lui Dumnezeu în Catedrala din Baia Mare. Dar un lucru este sigur şi s-a văzut: Catedrala Episcopală din Baia Mare, prin tot ceea ce înseamnă ea, clădeşte Catedrale de credinţă în sufletele fiecăruia dintre cei care-L caută pe Dumnezeu.

 
 

„Este o mare împlinire şi o etapă din viaţa şi istoria Catedralei. Și toate evenimentele care s-au derulat, inclusiv concertul de luni al lui Tudor Gheorghe. Este un eveniment care rămâne consemnat în istorie, cu imagini, pentru că nu vom mai putea face asemenea concerte când va fi terminată Catedrala. Pentru că, după ce va fi sfinţită, nu mai putem face un asemenea concert cum a fost cel al maestrului Tudor Gheorghe. Dar a fost un eveniment fără precedent pentru Municipiul Baia Mare. Și asta au simţit şi credincioşii. Am văzut pe feţele lor, şi ce poţi să simţi mai mult decât mulţumirea şi împlinirea că ai făcut bucurie celorlalţi? Că noi suntem chemaţi să facem bucurie şi daruri celorlalţi, din darurile pe care noi înşine le-am primit de la Dumnezeu, că nu păstrăm nimic pentru noi”.

PS Iustin Sigheteanul

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.