• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Noiembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2021

Casa Iancu de Hunedoara, Complexul Minerul, sediul Remin, dorite în patrimoniul Băii Mari

Zilele trecute, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare, în care au fost dezbătute mai multe proiecte de hotărâre importante pentru munici­piul de pe Săsar. Au fost prezenți 18 consilieri locali, din cei 23 de aleși care fac parte din CL. Ședința a fost organizată cu respectarea măsurilor sanitare prevăzute de starea de alertă.

Înainte de începerea ședinței de CL, primarul Cătălin Cherecheș a făcut mai multe declarații interesante, mai ales că a vorbit și despre problema gunoiului menajer.

„Vom demara începând de luni o dezbatere publică cu privire la  retragerea municipiului Baia Mare din Asociația de Dezvoltare Inter­comunitară de gestiune a deșeu­rilor în Maramureș. Este o struc­tură ineficientă, o structură și un proiect care a adus majore prejudicii municipiului. Un proiect prin care municipiul Baia Mare este doar, scuzați expresia, o vacă de muls de la societăți comerciale, până la cetățeni. Aceștia plătesc și bene­ficiază de niște servicii de foarte, foarte proastă calitate. Așadar, vom lansa această  dezbatere publică, după  care vom reveni în fața consilierilor cu o hotărâre de ieșire din ADI și vom prezenta modul de gestiune propriu al colectării, respectiv al gestiunii deșeurilor din Baia Mare”, a spus primarul băimărean. Nu este pentru prima dată când se discută de ieșirea din această structură, dar se pare că de această dată se va merge mai departe. Dezbaterea publică are rolul de a informa cetățenii cu privire la propunerea de a ieși din ADI, precum și de a informa băimărenii cu privire la greutățile întâmpinate în colectarea deșeu­rilor menajere. De asemenea, vor  fi prezentate posibile rezolvări ale acestei situații grave.

Profitând de această lansare de dezbatere publică, primarul băimă­rean a anunțat alte inițiative menite să vină în sprijinul cetățenilor.
„Vom lansa și vom statua, prin hotărâre de CL, constituirea unor consilii consultative pe: sănătate, sport, cultură, social, culte, econo­mic, educație, dezvoltare pu­blică și urbanism, juridic și protecția mediului. În aceste consilii consultative vor fi invitați cetățeni ai orașului, oameni de prestigiu, oameni care lucrează și au lucrat în aceste domenii, oameni cu expe­riență. Aceste consilii pot da atât executivului, cât și CL, sfaturile cele mai bune cu privire la do­meniile de mai sus.
O altă chestiune importantă este legată chiar de ședința de astăzi și de anumite proiecte de hotărâre aflate pe borderou. A existat o dezbatere cu privire la preluarea, prin exercitarea dreptului de preemp­țiune a unei clădiri din  Centrul Istoric al municipiului. În urma discuțiilor din comisia de buget-finanțe, cât și cu acei colegi mai aplicați în această zonă econo­mică, am luat anumite decizii. Trebuie să ne mărim patrimoniul cu clădiri importante și în care se vor putea desfășura serviciile către cetățeni. Dorim să avem toate aceste servicii într-un loc, ca să nu se meargă în mai multe locuri pentru rezolvarea  unei probleme.
Se știe că am mutat Direcția de venituri dintr-o clădire improprie, într-un spațiu mult mai bun. Dar aceasta este o chestiune punctuală, pe o durată limitată de timp.
Așadar, ne orientăm spre urmă­toarele clădiri: Casa Iancu de Hune­doara, care este cea mai importantă clădire istorică a municipiului Baia Mare și unde vom lansa un proiect de expropriere pentru utilitate publică a celorlalți proprietari care dețin părți din această clădire. O altă expropriere este în curs, s-a reluat activitatea comisiei din subordinea CL pentru expropriere, mă  refer la complexul hotelier Minerul. Și cea mai importantă chestiune din perspectiva funcționării administrației locale este clădirea Remin. În mo­mentul de față, cei care se ocupă cu insolvența sau stadiul în care se află acum societatea Remin au ajuns într-o fază finală și vom putea să ofertăm, să licităm, să putem să ne manifestăm oferta pentru cumpărare. Acestea sunt cele trei obiective relevante pentru mu­nicipiu. Eu le consider relevante.
Evident, ne interesează și exproprierea platformei Cuprom, dar asta ține de latura de dezvoltare a municipiului. Săptămâna viitoare, vom avea o discuție cu Consiliul Județean, cu președintele, pentru a face un proiect integrat de dezvoltare în acea zonă”, a spus Cătălin Cherecheș.

În logica celor prezentate de primar, acesta a spus că retrage pri­mul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Era un proiect cu rectificarea bugetului municipiului. De asemenea, primarul de Baia Mare a anunțat un proiect pe zona sport, agrement, prin care societăți comerciale vor putea lansa închirierea de biciclete și triciclete după un program clar, ferm, realizat cu comisia de circulație. Dar cea mai interesantă chestiune lansată de primar a fost discutată spre final. Acesta a spus că, în octombrie, vor fi prezentate străzile care, la sfârșit de săptămână, vor fi integral închise circulației auto. Este vorba de zilele de sâmbătă și duminică. Vor fi discuții cu cetățenii și cu societățile comerciale care funcțio­nează pe aceste străzi.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.