• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 August , 2015

Carmen Truş este „Simona Halep” de Sighet

Carmen Truş, o tânără tenismenă din Sighetu Marmaţiei, va pleca la Chicago, unde îşi va continua studiile la o universitate de tenis, Olivet Nazarene University. O va face pentru o perioadă de patru ani, în urma unei burse pe care a primit-o de acolo. Sigheteanca a început tenisul la 7 ani, sub îndrumarea antrenorului Eugen Mihaljek. Pe când avea 12 ani, a fost selectată de celebra Academie de Tenis din Munchen, condusă de Nikola Pilic, unul dintre cei mari tenismeni ai anilor ’70.

 

 
 
 

Reporter: În primul rând, cum aţi ajuns să practicaţi acest sport şi cum a ajuns să fie mai mult decât o joacă /pasiune? Ce însemnă pentru tine tenisul?

Oana Carmen Truş: Pe când aveam 6 ani, părinţii m-au îndrumat spre tenis, fără să prevadă că tenisul va deveni prioritatea mea.

 

Rep: Există un motiv pentru care tenisul a fost sportul în căre v-aţi concetrat eforturile?

O.C.T: Da, cu siguranţă. Domnul prof. Eugen Mihaljek îmi spune că sunt ,,talentată, harnică, punctuală şi tenace”, Niki Pilic îmi spunea că ,,tenisul trece prin sângele meu”, părinţii îmi spun că, „sunt cea mai frumoasă pe terenul de tenis”, iar eu zic că ,,tenisul e un mod de viaţă”.

 

Rep: Din câte am înţeles, aţi fost la o Academie de Tenis în Germania, cum aţi realizat acest lucru, cum s-au desfăşurat lucrurile şi ce beneficii

v-a adus?

O.C.T: La Academia “Niki Pilic” am ajuns datorita câştigării medaliei de argint şi de bronz (la simplu şi la dublu) la vârsta de 12 ani, motiv pentru care am ajuns în Lotul Naţional al României. Recomandarea pentru academie mi-a fost făcută de un prieten al antrenorului meu, Eugen Mihaljek. Acolo i-am cunoscut pe Novak Djokovic (nr. 1 ATP) şi Ernest Gulbis (top 50 ATP), mă antrenam cu fratele lui Nole, Djordje Djokovic, care este cu an mai mare ca şi mine. Am petrecut doi ani acolo, iar din organizarea şi exactitatea germanilor cred c-am învăţat multe.

 

Rep: Au existat momente dificile în căriera dumneavoastă? Cum aţi reuşit să treceţi peste?

O.C.T: Dacă nu câştigi turneul, se termină cu o înfrângere, dar am învăţat din fiecare înfrângere. Am reuşit să trec peste momentele dificile datorită părinţilor mei, care mi-au fost alături în permanenţă şi necondiţionat.

 

Rep: Ce presupune o carieră sportivă? De unde vine succesul?

O.C.T: O carieră sportivă în tenis presupune MUNCĂ ŞI IAR MUNCĂ şi foarte mulţi bani.

 

Rep: Veţi merge în America pentru continuarea antrenamentelor şi studiilor? Cum aţi ajuns să studiaţi acolo?

O.C.T: Datorită rezultatelor obţinute la turneele de tenis şi a punctajelor obţinute la testele TOEFL si SAT (teste pe care toţi studenţii din State trebuie să le urmeze).

 

Rep: Cine v-a antrenat aici în România şi pe cine aveţi drept model?

O.C.T: Antrenorul de tenis este domnul profesor Eugen Mihaljek de la CSS Sighetu Marmaţiei, iar pentru pregătire fizică domnul profesor Zoltan Csilik. Drept modele în tenis le am pe Maria Sharapova şi Serena Williams, iar în viaţă pe mama mea, Lidia Truş.

 

Rep: Care este cel mai mare vis al dumneavoastră şi unde vă vedeţi peste 5 ani?

O.C.T: Îmi doresc să fiu sănătoasă ca şi până acum, să îmi cresc nivelul de joc, gândindu-mă că voi juca pe hard (suprafaţa mea favorită).

 

Rep: Care este percepţia dumneavoastră asupra sportului, în special al tenisului în România?

O.C.T: Tenisul de câmp în România a evoluat în ultimii ani, dar fără o susţinere financiară solidă din partea părinţilor sau a unui sponsor, oricât de talentat este un copil nu are şansa de a deveni tenismen de performanţă aici în ţară. Părinţii mei au făcut eforturi financiare maxime pentru a mă sprijini în acest sport. Le mulţumesc din suflet!

 
 

La conferinţa de presă organizată înaintea plecării tenismenei din Sighet în America a participat şi edilul local Ovidiu Nemeş, care o vede pe Carmen ca pe o Simona Halep de Sighet.

 

„Eu, în numele meu personal, în numele Primăriei îţi urez succes acolo, să ne reprezinţi cum ai fost educată de acasă, cum ai fost crescută, cu cinste şi cu onoare şi să duci drapelul acestui mic oraş din nordul ţării pe meleaguri îndepărtate, acolo unde cariera şi profesionalismul se fac la un alt nivel. Pentru noi eşti Simona Halep a noastră, eşti performanţa întruchipată a noastră şi, de ce nu, eu ştiu şi simt că s-a mai născut la Sighetu Marmaţiei un mare campion”.

Ovidiu Nemeş
 
 

„Ca primar al acestui oraş e o mândrie să te avem acolo, cu atât mai mult cu cât ai parcurs etapele treaptă cu treaptă ale unei cariere de performanţă în acest nobil sport alături de oameni mari în acest oraş mic.”

Ovidiu Nemeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.