• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Caraghios… ghios… ghios!

Aleşii judeţului au avut o întâlnire cât se poate de caraghioasă. De trei luni amână şi negociază prelungirea mandatului unor directori de instituţii de cultură, şi, pentru că n-au avut curaj să-şi asume politic decizia, au regizat o parodie de vot secret. În rest, glumiţe electorale, că-i sezonul.

 
 

În 7 noiembrie, plenul Consiliului Judeţean (CJ) s-a întrunit într-o şedinţă pe care cu toată indulgenţa n-o putem cataloga drept una serioasă. De trei luni s-au tot scos de pe ordinea de zi proiectele ce vizau „adoptarea proiectului de management şi a duratei contractului de management” la Ansamblul Transilvania, la Muzeul de Etnografie şi la Centrul Creaţiei Populare (denumirile sunt mai pompoase, dar aşa le ştie lumea). Dar acum s-a făcut o şedinţă taman pentru a se vedea ce se întâmplă cu directorii de aici. Ei bine, nu s-a întâmplat nimic. Li s-a prelungit mandatul. Dar aleşii judeţului au arătat oarecum cu degetul că „bau-bau-ul” vine în ianuarie, când se va reorganiza tot ce mişcă pe plan cultural. „Iete fâs!”

Dar haideţi să vedeţi ce fel de şedinţă au „prestat” cei pe care i-a votat Maramureşul. Tonul a fost relaxat încă de la prezenţă: cutare „este”, „este... adjudecat”, „este... i-am auzit gura”. Apoi prezenţa s-a mai făcut o dată „pentru cei ce n-au răspuns”. Oricum, fiind prezenţi 24 de ridicători de mână, s-a strigat „avem cvorum”. Preşedintele CJ, Zamfir Ciceu, şi-a luat locul de conducător al şedinţei şi am sesizat că într-adevăr funcţionează când zice cu ton grav „am rugămintea de a fi puţin atenţi”.

 

În prima parte a şedinţei s-au „reaşezat” nişte sume din banii alocaţi într-o hotărâre privind sportul, s-a aprobat includerea Spitalului Judeţean în reţeaua regională a spitalelor de urgenţă, apoi s-a trecut la votul privind directorii instituţiilor de cultură menţionate deja. Preşedintele a anunţat că reprezentanţii USL au cerut vot secret. Consilierii Mircea Man şi Pamfil Cristea (PD-L, respectiv PP-DD) au cerut transparenţă, considerând că directorii aceştia nu trebuie să fie aleşi prin vot secret, din moment ce toţi ceilalţi directori din subordinea CJ au fost aleşi cu mânuţele în aer. Am insistat totuşi să aflăm de ce s-a mers pe varianta votului secret, şi ne-a şoptit chiar unul dintre reprezentanţii USL din CJ. Mai exact, fiind tot felul de discuţii, să se schimbe sau să rămână directorii, s-a luat decizia că mai ales în prag de campanie electorală nu dă bine să-ţi asumi deschis o chestiune politică privind asemenea numiri, aşa că „s-au spălat pe mâini” printr-un vot secret.

 

De fapt a fost o parodie de vot secret, că opoziţia a anunţat din start că votează cu „da” pentru proiectele în cauză. Şi chiar s-au distrat cei prezenţi, spunând „dacă desecretizaţi votul, se anulează”. Mai mult, chiar în timpul numărării buletinelor de vot se făcea băşcălie în sală: dacă spune cineva scurt să se ridice în picioare cei care au votat cu „da”, faci pariu că sunt care se ridică din reflex?

Cât au existat timpi morţi (că metoda votului secret e mai greoaie) nu

s-a abordat nicio temă de interes pentru judeţ. Poate şi pentru că preşedintele a inhibat orice pornire de acest gen, cităindu-l pe Mircea Man, şi spunându-i că nu permite declaraţii politice atunci când acesta a început să spună că unul dintre actualii candidaţi a declarat că CJ au fost bani pentru Tunelul pe sub Gutâi. Man a încercat să spună că „apără CJ din orice poziţie...”, dar n-a putut continua că suna prea electoral. Apoi, am asistat la un clinci scurt între Călin Matei (PSD) şi Pamfil Cristea (PP-DD) care s-au înţepat în ton de campanie, pomenind ba partidul, ba sportul, banii fiind refrenul.

 

Singura poveste serioasă din pauzele de vot a fost despre Spitalul Cavnic, despre care s-a spus că ar fi o greşeală să fie preluat de Minister. Varianta ar fi să fie preluat de Spitalul Judeţean, pentru că astfel s-ar încadra într-o altă clasificare şi s-ar aloca mai mulţi bani. Dar pentru că ideea a venit de la opoziţie, mai exact de la Mircea Man, nu credem că va fi luată în calcul şi analizată serios chiar dacă ar fi bună.

În rest, oamenii se plictiseau şi făceau glume despre urnele ce aveau voturile pentru directorii instituţiilor de cultură: „vă rog să lipiţi urna să nu găsiţi şi nişte bani”. Se pare că mai nou consilierii şi-au pierdut şi simţul umorului, nu de alta, dar mai demult asistam la ironii mai inteligente, dar acum dăm peste câte o replică gen „tovarăşu Man, aţi votat?”.

La finalul acestei şedinţe caraghioase, consilierul Anton Rohian a vrut să tragă tuşa finală. Ideea a fost că în ianuarie se vor reorganiza instituţiile de cultură pentru o mai bună eficienţă. Doar că finalul discursului a fost politic: „să dăm un semnal că facem altceva decât a făcut Mircea Man”. Bineînţeles că Man a reacţionat într-un ton similar, însă preşedintele a pus capăt declaraţiilor politice. Dar pentru că useliştii vroiau să aibă ultimul cuvânt, în timp ce consilierii se ridicau din scaune, cineva a strigat: „lăsaţi-l pe Mircea Man să vorbească, îi invidiez retorica. Dacă mai vorbeşte, îşi face anticampanie”.

 

La jumătatea acestei luni va mai avea loc o şedinţă de CJ pentru o rectificare bugetară. Dar vom fi deja în campanie, aşa că cine ştie ce vor mai glăsui aleşii judeţului. Oricum, o şedinţă mai caraghioasă decât asta nu credem că vor reuşi. Sau să nu-i subestimăm?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.