• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2016

Buget axat pe dezvoltare

Săptămâna trecută, consilierii judeţeni au votat bugetul pe 2016. Ca şi anul trecut, bugetul este unul axat pe dezvoltare.

 

 

Preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, spune că: „Bugetul de anul acesta este unul axat pe dezvoltare. Bugetul este relativ bun, adică bugetul propriu este la 367 milioane lei. Estimăm cheltuieli în jur de aproximativ 396 milioane lei, cu un deficit de 28,5 milioane lei. Asta înseamnă că vom avea mai multe cheltuieli pe partea de dezvoltare. Cheltuielile presupun acoperirea nevoilor de funcţionare şi acoperirea cheltuielilor din proiectele de dezvoltare.

 

Cheltuielile de funcţionare sunt puţin mai mari faţă de anul anterior, pentru că s-au stabilit creşteri salariale pe care a trebuit să le cuprindem în buget şi din această cauză a crescut nivelul secţiunii de funcţionare, şi la toate instituţiile am asigurat această creştere. În total au fost asigurate 14,5 milioane, faţă de 10,4 milioane anul trecut, şi aici mă refer doar la Consiliul Judeţean. Cam asta avem noi de făcut în acest moment şi aşa am propus bugetul, să asigurăm cheltuielile de funcţionare şi acoperirea necesarului pentru dezvoltarea în continuare a judeţului Maramureş”.

 

Cei mai mulţi bani vor merge la infrastructură. Zamfir Ciceu explică: „Pentru infrastructură sunt mai mulţi bani anul acesta, dar totodată insuficienţi.

La capitolul transporturi pornim dintr-o sumă iniţială mai mare decât anul trecut pentru întreţinerea drumurilor judeţene, care este mai mult decât ne aşteptam. Vom merge şi anul acesta, ca şi anul trecut, pe politica de a se turna covoare asfaltice, în loc să se facă plombări. Cred că această politică a dat rezultate sub două aspecte: pe de o parte am efectuat lucrări de întreţinere de o calitate superioară pe drumurile judeţene, şi totodată am generat profit societăţii de drumuri. Pentru că nu am avut de refăcut de o mie de ori aceeaşi plombă. Pentru că dacă ai făcut o lucrare de calitate, poţi să mai faci şi altceva. Anul trecut am reuşit să asfaltăm aproximativ 40 km şi acum continuăm. În funcţie de nevoile care vor fi, vom interveni imediat ce va fi posibil pe drumurile unde se impune acest lucru”.

 

Pentru a asigura cash-flow-ul necesar celui mai important proiect al judeţului: „Management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş”, s-a decis şi folosirea sumelor din creditul contractat anul trecut, bani care urmează să fie recuperaţi din deconturi de la finanţator: „De asemenea, în şedinţa de buget, primul proiect de pe ordinea de zi a vizat că întreaga sumă a creditului care a fost aprobat iniţial urmează să fie folosită pentru prefinanţări - cofinanţări în cadrul proiectelor.

 

Textul proiectului avea două componente: o componentă investiţională neautorizată în acest moment, în jur de 40 de milioane lei, şi o componentă de cofinanţări de aproximativ 51 milioane lei. S-a aprobat hotărârea de folosire a întregului credit pentru componenta de cofinanţare şi urmează să solicităm şi autorizarea acestei componente a creditului, de 40 de milioane lei pentru a le putea folosi în cofinanţări. Dar banii aceştia se recuperează în momentul în care se fac deconturile, dar nu vrem să avem sincope de cash-flow”, a spus Zamfir Ciceu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.