• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Martie , 2017

Birocraţia sufocă proiectele europene derulate prin AFIR

Pe lângă faptul că absorbţia de fonduri pe noul exerciţiu financiar european tinde spre zero, riscăm să pierdem şi puţinii bani accesaţi, din cauza birocraţiei. Comuna Recea trage un semnal de alarmă, în acest sens, care a ajuns în atenţia guvernanţilor.  

 

 

Absorbim puţini bani europeni, spre deloc şi, în mod paradoxal, Statul pare că face tot ce-i stă în putinţă să înce­ti­nească şi mai mult procesul de absorbţie a fondurilor europene. Din exces de zel, beneficiarilor li se impun termene şi proceduri aiuristice, care pun în pericol fondurile europene. Cu o astfel de si­tuaţie se confruntă primăriile care acce­sează fonduri europene prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale şi care, din cauza modificărilor legislative, riscă să piardă banii europeni. Primăria Recea a tras deja un semnal de alarmă, în acest sens, care, prin deputatul Călin Matei, a ajuns în atenţia Guvernului. În memoriul autori­tă­ţilor locale din Recea se arată că: „În urma măsurilor luate de comuna Recea privind demararea pro­iectelor în vederea obţinerii finanţărilor europene şi obţinerea până în prezent a 4 proiecte finanţate prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale 2014-2020, dorim să semnalăm o problemă care pune în pericol semnarea ultimului contract de finanţare.

Schimbarea metodologiei de contractare a proiectelor finanţate pe AFIR 2014-2020, respectiv primirea unei notificări de finanţare după verificarea studiului de fezabilitate, cu condiţia că semnarea contractului se efectuează doar după întocmirea proiectului teh­nic, într-o perioadă de 6 luni. Procedura obligatorie de achiziţie a proiectului tehnic este prin procedură simplificată care, în cazul existenţei contestaţiilor, du­rează mai mult de 6 luni, fiind impo­sibil de semnat contractul de finanţare în termenul impus de 6 luni. Astfel, există riscul pierderii finanţării. Aceas­tă situaţie ar trebui eliminată prin mo­dificarea legislaţiei, respectiv dacă va­loarea proiectului tehnic se încadrea­ză în pragurile valorice pentru achiziţie directă să fie achiziţionat prin procedura de achiziţie directă, fără a se mai cumula cu valoarea execuţiei”.
În acest sens, Primăria Recea a întocmit un memoriu justificativ de 8 pagini, care a ajuns pe masa Ministrului Agri­cul­turii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. De asemenea, deputatul Călin Matei i-a cerut ministrului să schimbe legislaţia. Vom reveni.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.