• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 18 Martie , 2015

Biblitoeca de idei / O carte foarte bună pentru terapia prin lectură

Sunt cărţi pentru minte şi cărţi pentru bune practici. Cărţi pentru îndrumare şi cărţi pentru îndreptare. Cărţi pentru modelarea trupului şi cărţi pentru „mobilarea” intelectului. Cărţi pentru înaintarea în credinţă şi cărţi pentru înzidirea sufletului... Dar, cele mai importante pentru „universul lecturii” sunt considerate, în ultima vreme, cărţile ce pot contribui la „terapia prin lectură”.

 

O astfel de „lucrare” a fost încă de la apariţia ei (2011) cartea „Ce ne spunem când nu ne vorbim” de Chris Simion. Cu origini maramureşene certe, regizoarea de avangardă şi scriitoarea de avangardă excelează în acest tip de literatură, care sondează adâncimile sufletelor şi devoalează universurile ascunse ale labirinturilor interne ale oamenilor consideraţi în comuniune. Se spune adesea că orice comunicare trebuie să creeze şi o comuniune, dar ce se întâmplă atunci când „comuniunile” nu mai pot performa niciun fel de „comunicare”?!

Autoarea a lucrat opt ani la această carte, dar şi consecutiv apariţiei i-a acordat „privilegii de completare”, căci un aşa-zis volum doi poate fi considerată chiar punerea în scenă a cărţii, iar un aşa-zis volum trei ar putea fi constituit din textele publicate pe e-mail (), ca reacţii de la cititori.

Recent autoarea acestei cărţi-terapie a scos pe piaţă un nou roman-basm – „40 de zile”. Cartea a fost scrisă în chiar 40 de zile şi este lansată timp de 40 de zile în 40 de librării, cu 40 de întâlniri active cu cititorii. La Baia Mare un astfel de eveniment a avut loc sâmbătă, 7 martie 2015, la librăria „N. Steinhardt”, în organizarea Editurii Trei şi a S.C. Maralibris S.A. Am avut privilegiul să moderez această lansare, la care efort mi-a fost de mare ajutor şi autoarea, dar mai ales poetul şi jurnalistul Gheorghe Pârja, care a mai scris despre Chris Simion şi care i-a intuit „legăturile secrete” cu Maramureşul.

Le recomand cu toată „căldura sufletului”, atât pe autoare, cât şi cartea şi, dacă nu veţi reuşi să o citiţi într-o zi, să ştiţi că „reţeta” unui tratament în 40 de zile este mai indicată. „Pas” cu „pas” şi „zi cu zi” o lectură-terapie recomandată „persoanelor cu probleme de derută existenţială, cu alergie la minciună şi cu tulburări de maturitate”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.