• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Aprilie , 2015

Biblioteca de idei / Zâna bună a vinurilor româneşti

„Arta de a trăi” include şi... „minunea” de a cunoaşte vinurile. Dar, mai ales, de a face „potrivirea”. Adică, aşa cum spun italienii L’ABBINAMENTO. Este un cuvânt rezervat exclusiv asortării fericite dintre o masă copioasă şi un vin bine ales.

Cam aşa s-ar putea concentra esenţial conţinutul cărţii 50 vini di Romania incontrano 50 piatti italiani d’eccellenza. 50 vinuri româneşti întâlnesc 50 preparate culinare italiene, lansată luni, 30 martie 2015, la Baia Mare, în prezenţa unor persoane cu adevărat „elevate”. Adică, ridicate la nivelul „potrivit”, prin poziţia lor de viaţă ancorată în respect faţă de cultură, frumuseţe, inteligenţă, rafinament, aspiraţii înalte, credinţă în valori etc.

 

Nici un alt produs nu reflectă atât de bine cultura, geografia şi istoria locului în care a fost creat precum o face vinul! Nici un alt român n-a simţit sclipirea de geniu de a se insinua pe un astfel de coridor de penetrare în sferele cele mai „exclusiviste” ale domeniului. Povestea de viaţă a Marinelei Ardelean (32 de ani, Cavnic-Maramureş, 15 ani de Italia, somelierul anului 2014 în România, Franco Maria Ricci, Revista „Il Sommelier”, Helmuth Koecher, enoturismul, Italian Chef Academy, Yantai – capitala vinului în China, Merano Wine Festival ş.a.m.d.) este frumoasă şi captivantă. Această româncă ce a cucerit Lumea Vinurilor a avut ideea solomonică de a îmbina vinurile româneşti de cea mai bună calitate cu cea mai faimoasă bucătărie mediteraneeană, „mama gastronomiei” mondiale. Acest aspect a constituit „misterul” şi a dat „paşaport” de intrare vinurilor din „Ţara lui Burebista şi Dionysos” în patria ce deţine recordul la cultura hranei (arta italienească de a trăi, căreia îi spunem simplu DOLCE VITA) şi, totodată în terroir-ul ce constituie cel de-al doilea mare producător şi exportator de vin din lume.

Se ştie că romanii au răspândit cu adevărat viţa de vie în Europa şi că acolo până unde au dus-o Ei a şi rămas „graniţa vinului”, dar trebuie să se ştie că în Dacia atunci erau vinuri tot atât de bune, aşa încât nu doar aurul a „chemat” cuceritorii, ci şi vinul!

Astăzi vinul este o parte a vieţii cotidiene în întreaga lume. Un element intrinsec al culturii contemporane. Iar România poate şi trebuie să intre în „Clubul” marilor producători de vinuri bune, pentru că le are. Prin activităţile sale, Marinela Vasilica Ardelean se dovedeşte pe deplin „reprezentantul generaţiei care va schimba şi va promova România în lume”! Cu un aşa model de aspiraţie şi rafinament pentru mari cauze publice ne asociem şi noi ideile. Căci vinul este şi băutură, şi aliment, şi sursă de emoţie! Dar poate fi chiar şi „soluţie” de „emancipare economică” în bătăliile noastre paşnice cu Lumea. Succes deplin!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.