• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 27 Septembrie , 2014

Biblioteca de idei / Vivat Academia!

Se profilează la orizont o instituţie de elită la Baia Mare. Un Centru de Studii şi Cercetări în subordinea Academiei Române şi în structura Filialei teritoriale Cluj a celui mai important for ştiinţific şi cultural al Ţării.

În acest fel, municipiul nostru intră în galeria „oraşelor academice”: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Sibiu, Târgu-Mureş... La care s-a adăugat de curând Institutul „Bucovina” de la Rădăuţi, şi în care n-au reuşit să intre centre urbane importante, unele cu peste 300.000 de locuitori şi cu multe instituţii de învăţământ superior prestigioase.

Ar fi, de fapt, împlinirea unui vis mai vechi al intelectualilor maramureşeni, în frunte cu mult-regretatul şi vrednicul de pomenire profesor Gheorghe Pop. Care, după obţinerea, împreună cu Ion Chiş Şter, a Premiului „Timotei Cipariu” al Academiei Române pentru lucrarea „Graiul, etnografia şi folclorul Zonei Chioar”, a avut curajul să se adreseze diriguitorilor de atunci, solicitând înfiinţarea unui astfel de centru profilat pe etnografie şi folclor.

Viitorul „centru” va avea o deschidere mai mare şi o anvergură considerabilă: istorie, filologie, istorie-literară, etnologie, etnografie, antropologie culturală ş.a.

 

Dar, de ce să nu recunoaştem (?!), ar fi şi realizarea unui vis al multor universitari din nord-vestul României, ţinut care lipsea din harta centrelor academice, în ciuda bogăţiei de „idei” din portofoliile ipotetice de cercetare. Avem şcoli doctorale, zeci de doctori în ştiinţe merituoşi şi chiar exemplari, s-au publicat multe lucrări în diferite specialităţi... Avem oameni cu multă experienţă în domenii cheie, dar, mai ales, avem tineri bine structuraţi profesional şi vocaţional, care ar putea confirma şi o „linie academică de cercetare”!Sperăm şi credem în reuşită!

Dorim cu ardoare o astfel de instituţie de mare prestigiu ştiinţific şi cultural la Baia Mare! Avem alături şi exponenţi dinamici ai „puterii locale”, căci finanţările de aici ar trebui să vină, după ce Academia Română îşi va aşeza egida asupra unei astfel de instituţii. Şi vrem să ne fie alături toţi „oamenii de bine”, mai ales din rândul celor care simt nevoia de a aşeza un balsam vindecător pe o rană provocată de o pierdere dureroasă.

Suntem oraş universitar, avem „centru universitar”, avem filiale ale unor universităţi, dar nu avem... Universitate!

 
VIVAT ACADEMIA!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.