• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 Iunie , 2016

Biblioteca de idei / Viaţa ca un rug, arzând

Pentru profesorul clujean Pompei Cocean, personalitate complexă a geografiei româneşti contemporane, aceasta este sintagma care poate condensa o viaţă dominată de cariera academică excepţională, îmbinată cu celelalte dimensiuni luminoase. Căci viaţa sa, din copilărie şi până la maturitatea ştiinţifică deplină, poate fi privită ca o continuă ardere de tot, pentru ca toate cele urcate la înălţimile provocărilor să constituie elemente trainice în ştiinţă, cultură, în arta sacrificării sufletului.

 

S-a născut în vecinătăţi maramureşene, la Târlişua, de Sfânta Marie Mare a anului 1950. L-am cunoscut în vremea studenţiei, am fost colegi de cămin şi de studiu în bibliotecile universitare clujene şi l-a avut ca mentor pe magistrul Şcolii clujene de geografie, profesorul Tiberiu Moraru, care a servit asiduu cercetarea geografică în Maramureş. A fost şef de promoţie (1973), geograf de carieră (în 1994 profesor universitar), doctor în geografie (în 1980), decan (2000-2008), prorector (2008-2012) şi îndrumător de doctorate geografice (din 1995). Acum este cercetător ştiinţific I la Colectivul de Geografie al Academiei, Filiala Cluj, iar dosarul său este pregătit pentru a fi propulsat într-un timp apropiat în rândul „nemuritorilor” din primul for ştiinţific şi cultural al ţării.

 

Printre cercetările sale regăsim numeroase teme din perimetrele Maramureşului, inclusiv proiecte complexe cum sunt: „Judeţul Maramureş” (2008-2009), „Analiză privind stadiul actual al tendinţelor dezvoltării teritoriale în bazinul românesc al râului TISA” (2006-2007), „Planul de Amenajare a Teritoriului Regiunii de Nord-Vest. Coordonate majore”, „Munţii Ţibleş – hartă turistică” (2004), „Regiunea transfrontalieră a Maramureşului” (2002) ş.a.

 

Remarcabile sunt şi „tezele” conduse de profesorul Pompei Cocean în valorificarea cercetărilor maramureşene. Amintim aici pe cele ale doctorilor în geografie: Marin Ilieş, Gabriela Ilieş, Dezsi Ştefan, Nicolae Boar, Angelica Puşcaş-Covaciu, Simona Chita, Marta Cosma...

 

Magistru al ştiinţei geografice, manager, cercetător, poet al naturii sufletului românesc, dansator, coregraf, model de omenie, prieten adevărat... – iată ce înseamnă o viaţă dedicată luminii, de către un om ce a văzut lumina lumii în acelaşi sat cu Liviu Rebreanu, la obârşia şi poala ocrotitoare a Munţilor Ţibleş. Pompei Cocean prietenul nostru, al Maramureşului şi maramureşenilor!

 

P.S. Şi să nu uităm că domnul profesor Pompei Cocean este şi mentorul Extensiei de la Sighetu Marmaţiei a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.