• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Septembrie , 2014

Biblioteca de idei / Vasile Blidaru – reper identitar major

Lansarea cărţii „Un om, o viaţă, o legendă. BLIDARU. Rezistenţa armată din munţi... Din dosarele Securităţii”, apărută recent la Centrul Media West din Arad şi derulată în trei episoade „sentimentale” (la Odeşti, Baia Mare şi Arad), a scos în evidenţă locul şi rolul scrierilor nonficţionale în domeniile majore ale cunoaşterii.

În fapt, este vorba despre relevarea, în cazul lui Blidaru, a realităţilor obiective petrecute în relaţie cu unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai rezistenţei anticomuniste române. S-a scris destul de mult despre „haiducul” Vasile Blidaru, au fost scormonite „arhive sentimentale”, s-au înşirat „povestioare”, care mai de care mai „senzaţionale”, dar ştiinţa istoriei se face „nemediat” şi se raportează tranşant la conceptele adevărat/fals. Timpul istoric nu se dilatează subiectiv, amestecând planurile şi întâmplările, ci se defineşte exact, prin fapte şi personaje reale, care se „mişcă” într-o anumită perioadă într-o comunitate socială bine conturată.

 

Din aceste motive, nonficţionalul trăieşte bine între „limitele” sale. Căci se pune limită şi în sensul evitării limbajului ambiguu, în favoarea celui concis, precis, exact, standard şi cu un vocabular, de regulă, monosemantic. Nu se acceptă neverosimilul, imaginaţia, fantasticul şi nu se cultivă tehnici precum cele ale alterego-ului. Naraţiunea, câtă există, este bazată pe cunoaştere şi neutralitate absolută. Observatorul, când apare în cadre de detaliu, se detaşează de natura subiectului în mod conştient şi asumat. Singurele „figuri de stil” acceptate în astfel de texte sunt comparaţia, enumeraţia şi antiteza, căci epitetele, personificările, hiperbolele şi metaforele sunt „flori” ale ficţionalului artistic.

Cu toate aceste „constrângeri”, textele oferite în lucrarea despre Blidaru, mai ales extrasele documentare, au menirea să construiască o imagine elocventă, atât pentru circumscrierea faptelor istorice, cât şi pentru reaşezarea în baze corecte de coordonate ale unui „reper identitar major” pentru un astfel de capitol de istorie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.