• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Biblioteca de idei / Un slujitor al Binelui… cu demnitate

Erau vremuri de mare cumpănă. Intelectualii adevăraţi erau tot mai rari şi mai „mascaţi” de alte preocupări. Ideologia încerca să domine totul. Şi totuşi ...

Octavian Bandula era Preşedinte la Cultură. Nu ştiu cum îl vedea conducerea politică a judeţului, dar noi, colegii, îl simţeam mai degrabă „prieten” decât „şef”. Şi pentru a înţelege un astfel de sentiment, trebuie să precizăm că, în ciuda tuturor aparenţelor „Cântarea României” era o „mişcare” importantă. Partea politică a spectacolelor festive era încredinţată doar lui Mircea Graur şi Mihai Petrovai. Ceilalţi, în frunte cu Ioan Săcălean, Valentin Băinţan, Liviu Borlan, Iustin Podăreanu ş.a. făceau „mişcare corală” adevărată. Nicoară Timiş, Dumitru Iuga şi animatorii de pe sate „teatru popular” şi toate genurile specifice valorificării folclorului. Oameni cu mult suflet, care-şi dăruiau rezerva de viaţă acestei dimensiuni de implicare socială. Iar „deasupra”, dr. Octavian Bandula, cu felul său ultranobil, încărcat de sobrietate şi solemnitate. Era iubit de toţi cei „antrenaţi” în „cultură”, pentru că ştia să „ceară” la cei de „sus”. Maramureşul excela în câteva domenii, dominând scenele artistice româneşti. Iar la Vasile Bărbuleţ dl. Bandula găsise „cheia” de a deschide „rezerva” de sprijin. Câteva casete cu „muzică patriotică” sau invitarea unor formaţii din „Mărginime” în Maramureş însemna pentru primul-secretar mai mult decât orice „intervenţie”! Zis şi făcut!

 

În felul acesta ne-am dus anii împreună. Octavian Bandula „ţinea spatele” la lucrurile curajoase de pe scenă, Vasile Leschian la cele din „programele editoriale” şi toată lumea se mira ce „minunăţii” poate „aduce” şi „produce” Maramureşul.

Nu am nicio îndoială cu privire la „conştiinţa” lui Tavi Bandula. Am avut întotdeauna convingerea că înţelepciunea nu l-a ocolit. A ştiut să „dea Cezarului” ce-i aparţinea „acestuia” şi să nu lucreze pe „pârtiile exceselor de zel”. Ştia să facă bine diferenţa dintre ceea ce se „poate” şi ceea ce se „cere” oficial. Răspundea la partid de un CUASC din lunca Someşului. „Raportările” tot mai iraţionale îi puneau pe unii să facă acte fictive exagerate. Tavi Bandula o scotea la capăt mult mai curajos : „Am fost şi am numărat toate tulpinile de porumb şi producţia nu poate fi decât X!” Era magistral în registrul ironiei. Dar şi al parodiei. Asta l-a ajutat enorm să se păstreze la distanţă de „lozinci” şi „formalisme”. Şi l-a salvat de la „pieire”, deoarece în amintirile noastre Octavian Bandula n-a fost niciodată nici propagandist şi nici comunist. A fost un om al culturii maramureşene în vremuri grele, în care s-a încercat distrugerea valorilor culturale chiar şi doar prin imixtiunea ideologicului.

Sunt doar câteva motive pentru care l-am apreciat şi admirat pe domnul Bandula, un om de mare omenie care a slujit Binele ... cu demnitate, în vremuri tulburi, alterate şi alienate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.