• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 22 Octombrie , 2014

Biblioteca de idei / Un Apostol ieşit la propovăduire adevărată!

O carte bună se aseamănă cu o catedrală de cuvinte. Expresii alese, dar mai ales folositoare, pentru vremurile meandrice pe care le parcurgem, „mărşăluind prin Valea Suspinelor”.

Sunt câteva gânduri sumare de lectură la o carte foarte importantă ce ne-a venit în întâmpinare zilele acestea - „Se întorc morţii acasă” de Cornel Constantin Ciomâzgă. Autorul şi-a organizat un „pelerinaj” prin circa 40 de oraşe, dintre care n-a lipsit nici Baia Mare!

Beneficiind de un marketing adecvat şi de multe ecouri ale presei, lucrarea se bucură de o mare atenţie, mai ales datorită neverosimilului „poveştii”. Un fost ofiţer de securitate, devenit torţionar comunist şi cea mai agresată de către el persoană se întâlnesc spre a trăi împreună o experienţă pilduitoare. Iar scrierea este aşezată magistral sub semnul credinţei şi al dialecticii sale interne („Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!). De altfel, „fraza existenţială” ce-i aduce faţă în faţă pe Petre torţionarul şi pe preotul Filip Gheronda, cu toate complexităţile relaţiei, este măiestrit armonizată biblic şi filocalic, ceea ce face din romanul în discuţie, atât o carte de învăţătură, cât şi una de pildologie creştină.

Linia cărţii se înscrie pe coordonatele jalonate de Tolstoi, Soljeniţîn, Ion Dezideriu Sârbu sau Nicolae Steinhardt. E vorba şi de convertire, de o cheie mirabilă, de o gramatică proprie, dar mai ales despre Marele Examen al Vieţii – Examenul Iertării. Trăitor profund ortodox, mare iubitor de România şi de românism, Cornel Constantin Ciomâzgă ne oferă încă un „cadou”, în vremuri de mare cumpănă, pentru spiritualitatea noastră autentică.

O istorie adevărată, o epopee elocventă, o poveste excelentă. O carte care nu poate sta pe raft, pentru că, după ce ajunge pe noptieră, va începe să înzidească în fiecare lector dorinţa de reîmprietenire cu Dumnezeu şi de trăire într-o normalitate care ţine cont de „normele” biblice de convieţuire cu Creatorul. Un Apostol ieşit la propovăduire adevărată!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.