• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 17 Octombrie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Iunie , 2019

Biblioteca de idei. Un alt mare român

De pe adresa de email bore_ro @yahoo.fr puteți obține gra­tuit lucrarea lui Bogdan Bores­chievici „George Botezat – George de Bothezat” apărută recent. Autorul este cel mai cunoscut „manager public” în domeniul inventicii românești, fiind câteva zeci de ani director general al Oficiului de Standarde, Invenții și Mărci.
Ne-am cunoscut prin 2001, prin gestul prietenesc al lui Constantin Mălinaș de la Oradea, cei doi inițiind un proiect concret și complex de colaborare între bibliotecile județene și forul tutelar al creativității tehnice din România. Ne-am cunoscut și ne-am împrietenit. Glumeam uneori chiar și pe seama prenumelor noastre căci Bogdan din limbile slave și Teodor din greacă au aceeași semnificație.

Mi-a trimis lucrarea în format tipărit, însoțită de o scrisoare foarte frumoasă. Eram tentat să-i răspund imediat, protocolar, în formule convenționale ale „limbajului oficial de cabinet”. Dar
n-am făcut-o, pentru că știam că „situația” mă obligă la un altfel de gest. În colaborare cu OSIM noi am deschis la Baia Mare, la Biblioteca Județeană, un serviciu de „novotecă”. Se cheamă BREVETOTECĂ iar colega de aici, Carmen Neacșu, chiar dacă e plătită de CDIMM Baia Mare, e parte componentă a angrenajului cultural de sub sigla noastră. Pe scurt, acestea sunt auspiciile sub care a venit „darul”, iar subsemnatul trebuia să răspundă printr-un gest de excepție. Ceea ce s-a și întâmplat. Am lecturat-o în viteza pe care ți-o dau instinctele culturale, atunci când le ai. Și am descoperit că până la lecturarea acestei cărți nu știam aproape nimic despre o persona­litate uriașă ce prin performanțele sale a binecuvântat poporul ro­mân. Iar acum, după parcurgerea acestei „cărți esențiale” mă simt mai înălțat, mai ales că am fina­lizat lectura în ziua „Înălțării Domnului”. Doamne Dumne­zeule, ce frumos ai înzestrat și neamul nostru cu oameni plini de har și putere de muncă! Doamne, și cât de „neputincioși” ne do­vedim când nu numai că nu admirăm înălțimile, dar chiar le contestăm, le trecem în „registrul platitudinilor”.

George Botezat, un destin luminos și exemplar. Cu etape în Rusia (din care făcea parte și Gubernia Basarabia!) și Statele Unite ale Americii, dar cu incidențe în multe alte direcții. Și cu reverberații de istorie și istorie a tehnicii. Ați auzit de Elicopterul „de Bothezat”? Dacă nu, invitația de la început e binevenită. Spre a cunoaște un alt mare român. Cred că avea dreptate Socrate când aprecia mai presus categoria oamenilor „care știu că nu știu”. Știu că nu am știut nimic la acest capitol, dar la momentul de azi parcă aș ține o conferință despre acest luminos om de știință. Sau l-aș invita pe Bogdan Boreschie­vici, prietenul meu, s-o facă. Căci este cel mai pregătit român la acest capitol.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.