• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 August , 2017

Biblioteca de idei / Silvia POP – Model de slujire al ASTREI


Conceptul „densitate culturală” nu este folosit foarte des și nu și-a impus în timp conotațiile. Când îndrept însă privirea spre Blaj, în chip intuitiv-metodic, nu pot să nu exclam, plin de entuziasm, că acest oraș important pentru istoria neamului este la ora actuală în vârful tuturor ierarhiilor, dacă ținem cont de sintagma utilizată mai sus. Atât topologic, stradă cu stradă, casă cu casă, cât și cronologic, căci săptămână de săptămână în urbea numită de Eminescu „Mica Romă” se petrec evenimente majore.

Am primit zilele trecute, prin bunăvoința artistului complex Grigore Mihuș, băimărean de-al nostru azi, dar cu originile în Dealu Corbului, de acolo de unde vine și Victor Tecar, prozatorul descoperit și lansat de noi, cei de la Biblioteca Județeană, un pachet conținând două numere din „Astra blăjeană” și lucrarea-omagiu, sub formă de album „Silvia Pop. Cultură. Destin. Iubire. Model de slujire al Astrei”, semnată de Maria-Daniela Pănăzan și Claudia Oancea Raica și apărută recent la Editura ASTRA.
Da, profesoara Silvia Pop de la Blaj, a fost sărbătorită „monumental” la 80 de ani, prin această culegere de panegirice și fotografii. M-am bucurat că din cele 140 de pagini de elogii și amintiri una mi-a fost încredințată. Ne stimăm și ne iubim de peste 25 de ani, iar apropierea noastră a fost posibilă datorită Profesorului Gheorghe Pop, marele tribun al Asociațiunii. Pre cât am putut am răspuns prezent la marile chemări de pe Târnave, fie că a fost vorba de Blaj, sau de Pănade, Biia, Șona, Sâncel, Valea Lungă… Și mi-au fost de mare folos cultural, pe verticala propriei formări întru spirit și a propriei verticalități mentoriale. Căci „spiritul Blajului” nu e o sintagmă frumoasă aruncată în chip metaforic, ci o realitate plămădită istoric, păstrată și crescută chiar și în timpurile noastre. Iar Silvia Pop, alături de toți astriștii din arealul blăjean și împreună cu edilii frumos închinați spre binele antropic, consolidează modelele de până acum în formule adevărate și adecvate contemporan. Ion Brad, Ion Buzași, Mircea Popa, Ana Hinescu, Nicolae Băciuț, Ioan Popa, Dumitru Acu, Ioan Seni, Valentin Marica, Luminița Cornea, Luminița Avram ș.a. tușează în culori proaspete chipul unui „iluminist al timpului prezent”; „femeia binemeritată a ASTREI”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.