• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Iulie , 2013

Biblioteca de idei / Săptămâna Maramureşului la Academia Română

2013 este Anul Gheza Vida, ocazionat de centenarul naşterii sale. Evenimentele celebratoare au început exact în ziua sa de naştere, 28 februarie, la Baia Mare.

Conform Programului realizat de organizatori în această săptămână (24-30 iunie) au fost derulate mai multe evenimente, nu doar sub egida Academiei Române, ci chiar în incinta acestei prime instituţii cultural-ştiinţifice a Ţării.

 

Întâietate s-a dat vorbitorilor de la Simpozionul Naţional, care au elogiat în Aula Academiei pe cel mai important exponent al sculpturii româneşti postbrâncuşiene, de inspiraţie curat-naţională şi rafinat-populară. Apoi, la Sala de Expoziţii Theodor Pallady de la Biblioteca Academiei a fost vernisată Expoziţia centenară şi au fost lansate mai multe lucrări omagiale: Albumul alcătuit de către Editura Academiei şi Editura Mega, Documentarul bio-bibliografic elaborat şi tipărit de către Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare şi nr. 2 (49) al Revistei „Familia Română”, consacrat acestui eveniment.

 

A urmat cocktailul oferit în onoarea invitaţilor de către organizatori într-o altă incintă academică – Clubul Academicienilor. Academicianul Marius Porumb, soţia sa, Zoe Vida Porumb, fiica artistului, conducerea Academiei Române au făcut eforturi deosebite spre a cinsti cum se cuvine un „referenţial” major al culturii româneşti, „luminător de cale” şi „străluminător de cinstire naţională”.

Gheza Vida a fost membru al Academiei Române şi, pe cale de consecinţă, zicem că merita o astfel de cinstire. Evident că cele mai mari eforturi le-a făcut familia Porumb, dar conducerea acestei instituţii a solidarizat cu iniţiatorii. Iar printre iniţiatori timpul va reţine şi cele două instituţii culturale din Baia Mare pomenite mai sus. Alături de alte instituţii maramureşene!Şi chiar dacă toate aceste evenimente, desfăşurate sub acelaşi corolar, au fost derulate pe parcursul aceleiaşi zile – 27 iunie 2013 – prin pregătirile făcute, prin mobilizările şi desfăşurările de „forţe culturale” implicate, dar şi prin „ecourile” şi „reverberaţiile” post-festum, putem considera că această săptămână culturală bucureşteană a fost marcată la Academia Română de şi pe coordonatele spiritului maramureşean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.