• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Biblioteca de idei / „Să dăruim un viitor trecutului!”

Săptămâna trecută ne-au vizitat discret şi sincer Academicianul Marius Porumb şi soţia sa Zoe Vida Porumb. O vizită firească, neoficială, dar cu un scop foarte oficial: organizarea Sărbătoririi lui Vida Gheza la momentul Centenarului (28 februarie 2013).

Schimbul de daruri şi de cuvinte alese din Sala de Consiliu a Bibliotecii Judeţene a constituit un moment demn de o istorie sentimentală. Magnificenţa Sa este unul dintre cei mai mari admiratori ai Băii Mari şi nu doar pentru că a făcut aici Liceul „Gh. Şincai”!

Şi nu doar pentru că a „devenit” ginerele marelui sculptor de talie brâncuşiană! Ci pentru toate „calităţile” acestui oraş! Cu deosebire pentru binefaceri de relief şi binecuvântări de oameni. Îi mulţumim pentru Onoare acestui Om de Onoare! Cetăţean de Onoare al oraşului nostru din 2001, Cetăţean de Onoare şi Senior al Cetăţii Clujului, membru titular al Academiei Române din 2009, Director al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române. Un aristocrat al spiritului şi un intelectual de rasă cu vocaţie de ctitor.

Nu putem în acest spaţiu să amintim decât foarte puţine din performanţele sale academice, ştiinţifice, universitare, publicistice, civice etc. şi nu-i putem pomeni opera. Din raţiuni de spaţiu. Vom evidenţia, în schimb, una din marile sale idei: SĂ DĂRUIM UN VIITOR TRECUTULUI! În această aparent simplă sintagmă se găseşte cea mai importantă Paradigmă a timpurilor noastre. Aici regăsim Rostul Istoriei, Menirea Arheologiei, Spiritul Artei, Puterea de Expresie a Politicilor Urbane de păstrare şi conservare a perimetrelor istorice din oraşele cu trecut istoric ... Aici se află raţiunea de a fi a istoricilor, arheologilor, conservatorilor, anticarilor, bibliotecarilor, arhivarilor, documentariştilor, cercetătorilor ... Aici sunt vectorul de lucru şi oglinda de orientare. Aici e sufletul Marilor Oameni cu Adevărată Vocaţie.

 

„Să dăruim un Viitor Trecutului” – devine azi expresie de lucru, misiune şi destin. Pentru mulţi intelectuali. Inclusiv pentru noi, cei prezenţi la întâlnirea pomenită. O întâlnire memorabilă şi evocabilă. O întâlnire cum am vrea să mai fie multe altele. O liturghie a marilor idei. Excelente, eminente, elocvente! Mulţumim Domnule Academician! Să curgă binecuvântările peste faptele Dumneavoastră şi de azi înainte! Simţiţi-vă binecuvântat şi de cuvintele noastre modeste!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.