• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Martie , 2016

Biblioteca de idei / Romeurovision

Eurovision România s-a desfăşurat în 4-6 martie a.c. la Baia Mare, datorită implicării conducerii municipiului. La fel s-a întâmplat în anul trecut, prin gestul salvator al Craiovei, iar în urmă cu doi ani, prin oferta Braşovului.

În linii mari, s-ar putea spune că e o minune că Televiziunea Română mai există, că mai poate funcţiona cu cele mai multe programe ale sale, inclusiv cu studiourile teritoriale… Deci la capitolul „minuni” intră şi acest ultim Eurovision! Mai ales că la Baia Mare s-a văzut ce bine arată la lucru sintagma de concurs pentru „capitalele europene ale culturii” (CULTURA OSPITALITĂŢII) şi s-a putut valorifica „magnetismul” unui spaţiu cultural în relaţie directă cu unii dintre cei mai buni profesionişti de televiziune.

 

Sâmbătă, 5 martie, a fost organizată la Biblioteca Judeţeană o consfătuire – dezbatere despre „Eurovision, diplomaţie culturală şi unitate europeană”, la care au fost implicate TVR, realizatorii Eurovisionului, TVR Moldova, şefii studiourilor teritoriale şi operatori locali. Dezbaterea a fost interesantă şi antrenantă, remarcându-se, în primul rând, „reunirea celor două ţări române la o acţiune europeană”, dar şi stabilirea unor noi punţi de comunicare. Iuliana Marciuc, producătorul Eurovision România, Irina Radu, director general TVR, Mircea Neacşa, director TVR 3, dar şi omologi din Republica Moldova (Tatiana Paşcovschi, jurnalist CANAL 2 Republica Moldova, Mircea Surdu, director Moldova 1 TV, Cristina Leorent, director TVR Moldova, Leontin Melnic, producător general Moldova 1 TV) au punctat atent şi exigent dificultăţile menţinerii în această „competiţie europeană”.

 

Am lansat cu aceasta ocazie o iniţiativă deosebită, ce vine pe filierele de relaţii culturale ale revistei „Familia română”, care stă fidel şi unic pe postul de „tribună de solidaritate cu românii de pretutindeni”. Este vorba despre ideea organizării de către viitorul post de televiziune TVR Cultural, ce va renaşte cu ajutorul municipiului Baia Mare, a unui concurs de acelaşi specific, dar cu altă deschidere. Spre românii din jurul României: Republica Moldova, Transnistria, Bucovina de Nord, Transcarpatia, Ucraina de Sud, Timocul bulgăresc, Timocul sârbesc, Voivodina, Ungaria, Bulgaria... Apoi, spre românii peregrinaţi în: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi celelalte ţări europene. Dar şi spre: vlahi, gorali, volohi, romanşi... Evident, cu chemare specială spre aromânii din: Albania, Macedonia, Grecia, Serbia... Dar şi spre diaspora evreiască de origine română din Israel sau alte state europene!

 

Temperatura receptării ideii a fost greu de măsurat! Pentru că la nişte lideri care tremură în fiecare zi pentru soarta „organizaţiei” lor astfel de propuneri şochează! Nu renunţ, însă, să cred că ar fi o formulă minunată de adunare sub semnul armoniei a sufletelor de aceeaşi amplitudine spirituală şi aceeaşi genetică formativă. M-am bucurat să văd primele tresăriri de gând la doamna Irina Radu şi la Thea O. Haimovitz din Israel, care lucrează, printre altele, şi pentru TVR Cluj, dar, în principal, pentru evreii de pretutindeni şi pentru românii de pretutindeni!

Deci... ROMEUROVISION!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.