• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iulie , 2013

Biblioteca de idei / Oraşul tău... în literatură!

A scrie despre oraşul tău e mai mult decât o datorie cetăţenească. Trăim într-adevăr într-o lume uriaşă, iar această bucată de glie care este oraşul în care trăim exercită şi rolul de punte între fiinţa trăitoare şi imensitatea „înconjurătoare”.

De la Chişinău ne-a venit în dar o carte minunată, „Chişinăul în literatură”, editată de către Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”. O antologie cuprinzând „jertfa de gânduri” a scriitorimii chişinăuene şi de pretutindeni faţă de oraşul natal sau oraşul „vital”, faţă de savoarea oferită celor care i-au trecut „pragul” şi care prin scrisul lor au contribuit substanţial-spiritual la înveşnicirea unei „cetăţi” româneşti binecuvântate. De Dumnezeu, de timp şi de oameni. Un oraş cântat, elogiat, iubit, apreciat. Un oraş misterios şi miraculos, cu o zestre greu de egalat.

Despre Chişinău au scris autori foarte cunoscuţi în lumea românească şi chiar în întreaga lume. Puşkin şi Sadoveanu, Crainic şi Blaga, Gala Galaction şi Nicolae Iorga, O. Goga şi Negruzzi, Pavelescu şi Ionel Teodoreanu. Prin Chişinău a trecut şi Eminescu, în trenul spre Odessa, dar şi Constantin Stere (clandestin, la lucrările Sfatului Ţării, în vremea ocupaţiei ruseşti). Apoi Geo Bogza, Nichita Stănescu şi mulţi alţii.

Dar despre Chişinău au scris mai ales scriitorii din Chişinău şi Basarabia: Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Ion Druţă, Ion Hadârcă, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Petru Cărare, Leo Butnaru, Ion Vatamanu, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Gheorghe Vodă, Anatol Ciocanu, Ana Bantoş, Ion Anton şi mulţi alţii.

Cu o astfel de carte în mână poţi privi nostalgic spre zări de Chişinău şi poţi visa la alte viitoare întâlniri cultural-literare. Sau poţi îndrăzni a visa chiar şi la o antologie despre... Baia Mare în Literatură!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.