• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Decembrie , 2018

Biblioteca de idei / O sută de oameni „binecuvântați” dintr-un veac zbuciumat* (II)

Cu sinceritate vă spun că această idee
mi-a venit în urmă cu cinci ani, când am și „vestit-o” în cercurile în care oameni sensibili ai acestui neam povesteau despre ce ar trebui să fie! Protagoras ne-a lăsat o sintagmă cu valențe paradigmatice („Omul este măsura tuturor lucrurilor!”) și am considerat că cel mai potrivit exemplu pentru acest secol de istorie maramu­reșeană, ar fi niște biografii excelente. Rostirea înțeleptului grec a fost amendată în timp „Omul este măsura tuturor lucrurilor… A celor ce sunt despre cum sunt, a celor ce vor fi despre cum ar trebui să fie!”. Da, acești oameni, conștienți de menirea lor „istorică”, au constituit și constituie „măsura” lucrurilor noastre și chiar au pregătit prin „jertfele” lor de viață lucruri viitoare.
Dintru început mi-am propus să realizez de unul singur o astfel de enciclopedie a personalităților maramureșene din acest veac încărcat de evenimente cardinale. De fapt, am și pornit la lucru și preț de aproape patru ani am adunat informații și am făcut liste. Prima înșiruire, într-o ordine subiectivă generalizantă, a cuprins peste cinci sute de nume. Reducerea până la o sută a durat câțiva ani, iar în februarie 2018 am renunțat la varianta unei lucrări de autor și am solicitat sprijinul celor mai potriviți contemporani spre a pune în lumină aceste portrete vii. Sunt 76 de autori, oameni încărcați cu multă genero­zitate și de cele mai multe ori și cu lucrurile cele de trebuință în domeniul biografismului. În paranteză fie spus, și fie luat așa și de dumneavoastră, cititorii acestui „cuvânt de încheiere”, biografismul constituie la toate marile popoare culturale un element de trăinicie în „clădirile” de istorie. A fost o vreme când și la noi, la români, prezentarea vieților marilor personalități era o preocupare extrem de onorabilă și constantă. Mari ziare și reviste din toate teritoriile românești aveau „portrete exemplare” așezate pe prima pagină, uneori în loc de editoriale. De obicei erau panegirice, adică rostiri sub semnul lui laudatio-admiratio-veneratio, care proslăveau fapte trecute ale unor oameni care au participat la „zidirea trecutului”. Cu timpul și gama de sensuri pentru o astfel de specie literară și gazetărească s-a diversificat, astfel că acest fel de texte vizau și oameni în viață, adică în preaplinul activității lor creatoare.
Este nevoie aici, pe aripile acestui gând ancorat în explicații pentru susținerea biografismului, ca o cale majoră pentru configurarea timpurilor istorice, să amintim și de ideea lui George Barițiu, care a propus, pe linia tradiției academice din Franța, instituirea în Academia Română a unui moment festiv, sub forma unei sesiuni speciale în care persoana agreată și invitată să intre ca membru în această instituție referențială să rostească un discurs de recepție, iar un coleg academician să-i răspundă printr-un laudatio. Fac trimitere la aceste începuturi „între­mătoare” ale onoarei tocmai pentru a demonstra ce mult a contat în trecutul nostru un astfel de „con de lumină”. Ca să duc gândul până la capăt, voi evoca în chip călduros că Alexandru Papiu Ilarian, fost elev al lui Simion Bărnuțiu, a fost primul membru al Academiei Române, pe atunci numită Societatea Academică din Bucu­rești, care a rostit o astfel de cuvân­tare de „consacrare”, la 14 septembrie 1869. Titlul: „Viața, operele și ideile lui Georgiu Șincai din Șinca”. Era o ancorare firească și bine filigranată la ideea lui Barițiu, potrivit căreia „acel bărbat român care va fi în stare să compună biografia cunoscu­ților triumviri – Samuil Micu, Georgiu Șincai și Petru Maior – pe un period rotund de 50 de ani, începând de la 1770 până la 1820, acela ne va da chiar în aceste biografii istoria poporului român din patria în care s-a născut și în sânul căreia a lucrat…”. Am citat din George Barițiu, marele cărturar transilvan, „începător a toate”, întemeietor de presă românească transilvană și de Academie Română, spre a putea pune în expresie validată de istorie ideea noastră, evident adaptată la mesajul de azi. „Acei bărbați care vor fi în stare să compună biografiile marilor bărbați anteriori pe o perioadă de o sută de ani, începând de la 1 Decembrie 1918 și până la 1 decembrie 2018, ne vor da chiar în aceste biografii istoria poporului român din patria în care s-au născut și în sânul căreia au lucrat…”. (va urma)

* Fragment din textul ce constituie Postfața la cartea „100 de ani de la Marea Unire. 100 de personalități care au făcut istorie în Maramureș”, în curs de apariție.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.