• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2015

Biblioteca de idei / O nouă „Şcoală Ardeleană”!

Anul trecut a fost aşezată în calendar Ziua Şcolii Ardelene (11 octombrie). Am scris despre acest lucru şi nu voi reveni acum cu alte amănunte. Dar, tot anul trecut, o editură clujeană şi-a luat ca „nume de botez” aceeaşi sintagmă prestigioasă. Iar în sigla adoptată şi înregistrată apare imaginea grupului statuar „Şcoala Ardeleană”, ce stă de strajă în faţa celei mai mari şi mai bune universităţi româneşti - „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. (Grupul îi reprezintă pe cei trei corifei – Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Petru Maior şi a fost realizat de sculptorul Romulus Ladea).

 

Cărţile pe care le va scoate pe piaţă noua editură clujeană, după cum mărturiseşte directorul acesteia, Vasile Gheorghe Dâncu, vor fi grupate pe ... şcoli. O carte de proză va cuprinde pe post de „cupon cultural”, un semn de carte cu menţiunea „Şcoala Ardeleană de Literatură”, un volum de poezie „Şcoala Ardeleană de Poezie” ş.a.m.d. Am încredinţat recent tiparului toate „tabletele” pe care le-am publicat din 2011 şi până la sfârşitul anului 2014 la această rubrică, iar editura clujeană, cunoscându-mi „stilul”, mi-a propus să înscriu lucrarea sub semnul „Şcolii Ardelene de Eseistică”. Aşadar, peste câteva zile voi putea dărui celor dragi şi apropiaţi în preocupări de suflet câteva „Pietre unghiulare pentru o... bibliotecă idei”. Cu menţiunea de mai sus, specificată pe semnul „purtător de identitate”.

 

Drept urmare, apariţia unei noi „Şcoli Ardelene” la Cluj-Napoca aduce deja raza de lumină şi la Baia Mare. E un fel de „joc secund”, pentru că „jocul prim” a avut loc în urmă cu câteva luni, când am dăruit satului natal al lui Vasile Gheorghe Dâncu (Runcu Salvei) câteva mii de cărţi (4.500 exemplare) pentru a întemeia o bibliotecă în noua comună năsăudeană desprinsă recent de Salva! Acta non verba!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.