• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

Biblioteca de idei / O lucrare de ficţiune sau o istorie adevărată?

„Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” constituie pentru Neamul Românesc o operă de căpătâi care, dincolo de caracterul său autobiografic, paternalist şi parenţial, constituie o dovadă vie că grijile cârmuirii unei ţări pot îmbrăca fericit o filozofie total cufundată în Dumnezeu.

Voievodul de la Argeş se mărturiseşte inspirat şi ferm din lucrarea minunată a rugăciunii, cea care poate duce la măsura sfinţeniei, fără de care orice act de conducere devine steril sau nelucrător. Cu toate că e vorba de două tipuri de lucrări distincte, atât chivernisirea celor dinafară, de regulă sub puterea facultăţilor raţionale, cât şi convorbirea neîncetată cu Dumnezeu, intră pe porţile noos-ului, din care nu poate fi exclus urcuşul duhovnicesc, lupta cu patimile şi încercarea de a le birui, dar în chip şi mai relevant „iluminarea” prin Har şi săvârşirea „celor” ce tind spre desăvârşire.

Mulţi au auzit de această carte minunată, dar puţini au citit-o. Însă şi mai puţini sunt cei ce ştiu că soţia vrednicului voievod Neagoe, Doamna Despina Miliţa „ne-a lăsat” alte minunate scrieri, care prin osârdia maicilor ortodoxe de la Mănăstirea Diaconeşti, de pe Valea Trotuşului îmbracă haina unei cărţi de tip „jurnal” - „Însemnările Monahiei Platonida”, apărută la Editura Bonifaciu în 2012. În fapt e vorba de o ficţiune, căci Doamna Despina n-a lăsat aceste însemnări, dar înfăţişarea cărţii descoperă „chipul unui domn român care a trăit în mod isihast”, respectând cu fidelitate informaţia istorică.

O carte de învăţătură despre „cum    s-ar cuveni să fie orânduită creştineşte o ţară”, dar şi o lucrare-document despre „cum se cade călăuzit sufleteşte un neam” care nu vrea să-şi piardă şansa nici la „menirea” sa şi nici la „mântuirea în vecii vecilor”!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.