• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Biblioteca de idei / O lecţie de literatură şi artă de la Uzdin

Societatea literar-artistică „Tibiscus” din Uzdin (Serbia) a organizat, în perioada 4-25 iulie, 2015, Ediţia a VII-a a sărbătorii „Zilele Uzdinului”. În 4 iulie a fost vernisată Expoziţia de desene a lui Liviu Bulic din Panciova la Galeria „Torna, torna fratre!” şi a fost lansată cartea „Uzdin, album monografic II” de Elena Maria Barbu şi Vasile Barbu, la Galeria „Casa românească”. În 11 iulie, Institutul Cultural Român din Zrenjanin a deschis la Uzdin o expoziţie de carte şi publicaţii proprii şi o expoziţie de sculptură, avându-l ca autor pe Alexandru Oprici.

În 17 iulie s-a deschis pentru public expoziţia de pictură naivă a lui Adam Mezin, iar în 18 iulie s-a redeschis Muzeul de literatură dialectală „Ștefan Pătruţ”. Vârful de intensitate al manifestărilor literar-artistice uzdinene a fost atins în ziua de 25 iulie, când s-a dezvelit şi sfinţit o placă comemorativă pentru marele istoric vienez originar din Uzdin, Trinţu Măran şi au fost conferite cele zece categorii de premii la Casa românească, printre care şi Marele Premiu pentru poezie „Sf. Gheorghe”. Am participat împreună cu o delegaţie băimăreană la această activitate şi am putut constata pe viu ce înseamnă în realitate un Om Prometeic, precum este Vasile Barbu – Bardul de la Uzdin – spiritul tutelar al tuturor acestor manifestări.

Practic, trebuie să recunoaştem că în acest sat românesc din Voivodina are loc un miracol permanent. Din străfundurile sufletului românesc al uzdinenilor izvorăsc energii care ţin ştacheta lucrării de iluminare atât de sus încât, cunoscându-i, suntem obligaţi să spunem că dinspre această zare românească ne vine permanent o… lecţie de literatură şi artă. O lecţie vie, reală, nu doar înflorituri pe un răboj ţărănesc din Banat!

P.S. Despre instituirea unui nou premiu (Marele Premiu al Culturii Românilor „PODUL LUI TRAIAN”) nu pot face menţiuni pentru că atribuirea sa a început doar din acest an şi chiar cu subsemnatul. Aştept să scrie alţii şi îmi doresc să-l pot susţine în anii care vin, spre a uşura greutatea de Mecenat şi Mentorat a lui Vasile Barbu, Prietenul nostru de la Uzdin – Capitală Culturală Românească permanentă!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.