• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 28 Aprilie , 2016

Biblioteca de idei / O carte a cărţilor

Cei ce scriu despre cărţile cardinale ale Neamului Românesc păşesc într-un teritoriu al „magnificenţei”, pentru că, prin contribuţiile aduse, ridică gradul de completitudine şi înţelegere cu privire la chestiunea în discuţie şi sporesc luminozitatea evenimentelor. Am primit zilele trecute de la dr. Alexiu Tatu, vechi şi bun prieten, şeful Arhivelor din judeţul Sibiu, volumul întâi al lucrării „Enciclopedia Română coordonată de Corneliu Diaconovici. Corespondenţa Biroului Redacţional de la Sibiu cu colaboratorii. 1895-1896”.

 

Este o „carte a cărţilor” excepţională, de o valoare cărturărească extraordinară, pe care o aşteptau toţi exegeţii ASTREI şi cercetătorii Academiei Române. Aceasta deoarece „Enciclopedia Română”, tipărită la Sibiu în 1898, 1900 şi 1904, a constituit lucrarea cea mai prestigioasă în epocă, iar pentru ASTRA „cea mai trainică, mai de valoare şi mai cunoscută” carte astristă. Aceasta a oferit lumii întregi imaginea deplină a culturii româneşti la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a inclus contribuţiile tuturor marilor personalităţi, din întreg spaţiul geografic locuit de români.

 

Volumul întâi cuprinde 576 „trimiteri” (scrisori, cărţi poştale, telegrame, cărţi de vizită, situaţii, analize, rapoarte, invitaţii, explicaţii, declaraţii etc.) aflate în Fondul „Corespondenţa Enciclopediei Române”, păstrat la instituţia de specialitate sibiană şi pus acum în lumină deplină prin publicarea tuturor detaliilor de relaţiune dintre coordonator şi colaboratori. Sunt mostre de lucru interesante şi provocatoare. Într-o scrisoare din 4 februarie 1896, Ion Pop-Reteganul îi scrie lui Corneliu Diaconovici că ar putea lua ca temă de studiu „Istoria lui Pintea Viteazul”. Profesorul năsăudean Ion Gheţie, unul din „apelanţi”, a urmat gimnaziul la Baia Mare, iar Gavril Trif, din Subotica (Serbia), de asemenea.

Sunt publicate şi scrisorile lui Tit Bud, „vicarul Maramureşului”, din Sat-Şugatag, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai Enciclopediei. În indicele de localităţi al cărţii se regăsesc: Baia Mare, Sighetul Marmaţiei, Biserica Albă, Bixad, Borşa, Breb („unde este o scaldă cu apă minerală”), Ieud, Lăpuş, Satulung, Slatina din dreapta Tisei, Tg. Lăpuş. Deci, o carte în care găsim date foarte interesante şi în care ne … regăsim.

 

Aşteptăm şi celelalte două volume ce vor urma. Triada „enciclopedică” se însoţeşte astfel de o triadă „documentară”. Ceea ce semnifică şi recunoştinţa contemporanilor pentru sacrificiile făcute de Corneliu Diaconovici şi colaboratorii săi, care au depus această rodnică activitate în regim „onorific”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.