• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Aprilie , 2015

Biblioteca de idei / O Bibliotecă de… gânduri!

Se spune că un om „performează” circa 70.000 de gânduri pe zi! Este un rezultat „matematic”, obţinut prin calcule sofisticate. Dar, dacă oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie, e firesc să luăm ideea drept valabilă. Cu toate că mi se pare enorm de mult! Căci, dacă stăm şi ne gândim mai bine, adică dacă stăm şi socotim azi la ce ne-am gândit ieri şi mai şi vrem să notăm ideile, lista este destul de restrânsă.

 

Ieri, de exemplu, butonând telecomanda televizorului la care mă uit destul de puţin, dar probabil că încă prea mult, şi văzând că această campanie de arestări a „hoţilor de frunte ai patriei” merge mai departe, mi-a venit un gând foarte fain. M-am socotit eu, încercând să decelez situaţiile reale, că… şi hoţii au nevoie de oameni cinstiţi care să aibă grijă de averile lor, chiar dobândite ilicit! Deci… un gând de bine!

Apoi, lucrând pe-afară prin gospodărie, gândul mi-a zburat la… neputinţa noastră generală în faţa „derapajelor naţionale” numite convenţional „datorii suverane”, care au devenit în fapt „epidemie planetară”. Grecia, Islanda, Portugalia, Irlanda şi alte naţiuni ce au risipit viitorul de dragul prezentului au forţat mâna creditorilor internaţionali până la a nu mai avea soluţii! Dar, zice gândul mai departe, oare creditorii ăştia internaţionali când şi-or fi făcut banii şi în ce manieră? Şi, uite-aşa, gând cu gând se-adună! Dar până la… 70.000 pe zi!

 

Glumesc, desigur. Nu voi confunda niciodată gândurile intime, fiziologice, produsele acestor procese psihice, care dau superioritate asupra biologicului din noi cu gândurile ca procese cognitive, maniere intenţionale de elaborare a ideilor. Dar, pornind acest joc de cuvinte mi-a venit ideea de a realiza o… bibliotecă de gânduri. Adică o formă de stocare a acestor gânduri ce vin şi pleacă, ce se nasc, uşor sau greu, dar apoi foarte uşor zboară. Ele trebuie scrise, consemnate, înzidite într-o formă sau alta, chiar dacă acest proces nu este deloc simplu. Căci, verba volant. Doar ... scripta manent!

 

Aşa ceva facem toţi de câte ori notăm o idee, undeva într-un notes, într-o agendă, pe un petic de… memorie. Şi e foarte bine dacă procedăm aşa, căci, în caz contrar, din circa 70.000 de gânduri pe zi pe toate le ia Măria Sa Nimicul! Imperiul ce consumă şi devorează Totul, inclusiv gândurile ce nu se înzidesc într-o formă de „eternizare”. Haideţi să scoatem din efemer ceea ce poate avea trăinicie, pentru că aşa cum zice Heidegger, omul nu este doar o Fiinţă, omul este mereu şi permanent… ÎN FIINŢARE.

Deci… Să facem din gândurile noastre Biblioteci de Gânduri! Ele ne vor prinde foarte bine şi nouă la vremuri de meditaţie, dar s-ar putea ca la viitoare cote de civilizaţie să se nască şi Burse de Gânduri şi în acest fel am putea câştiga la Bursă! Căci Imperiul Gândurilor este uriaş şi în permanentă expansiune. Precum Universul în care Creatorul lucrează fără încetare!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.