• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Biblioteca de idei / Maramureşul văzut de Claude Karnoouh

Am parcurs cu multă bucurie reportajul Claude Karnoouh – Filosof şi antropolog francez, publicat de Corina Pavel în „Formula AS” (nr. 1220) – două pagini luminoase despre viaţa şi activitatea marelui antropolog francez Claude Karnoouh.

Cel care, prin destin croit din cerurile Pozitive ale Lumii, a venit „în contact” cu Maramureşul, de care s-a îndrăgostit spiritual şi ştiinţific, definitiv.

Noi, bibliotecarii, lucrăm asiduu în această direcţie, dată de nevoia descoperirii tuturor referinţelor despre ţinutul nostru şi personalităţile ce l-au amprentat în timp. Claude Karnoouh a fost adus în Maramureş de acad. Mihai Pop în anul 1973. A stat la Breb, în familia Măriei şi a lui Mihai Tiran timp de peste 5 ani. Ulterior, ca profesor la Cluj-Napoca, a revenit la fiecare sfârşit de săptămână, ca un fiu statornic al satului ce se întoarce „tradiţional” la baştina sa. A fost cel mai iubit dintre vizitatori şi este cel mai mare iubitor de Maramureş, în ultima jumătate de secol. Acum locuieşte la Bucureşti, are soţie româncă şi îşi trăieşte senectuţile selectiv, înfiorându-se de tot farmecul ce l-a căpătat viaţa sa prin cunoaşterea Maramureşului celui Profund.

 

Mi-a atras atenţia, la finalul articolului semnat de Corina Pavel, OPŢIUNEA lui CLAUDE KARNOOUH de a dona „toate fotografiile... pe care le-am făcut în Maramureş, în anii ‘70 – în jur de cinci-şase mii, la fel ca biblioteca mea de antropologie, pe care o am în apartamentul meu de la Paris” unui muzeu.

Nu ştiu dacă s-a oferit cineva până acum să găzduiască o astfel de expoziţie. Dar ştiu că gestul marelui antropolog francez trebuie urmat urgent de un „semnal pozitiv”, spre a nu pierde oportunitatea. Aşa cum am pierdut-o noi, maramureşenii, atunci când s-a pornit să urce la ceruri chiar academicianul Mihai Pop, a cărui moştenire culturală a fost valorificată de alţi discipoli, foarte vrednici, dar dintr-un ţinut prea îndepărtat de Maramureş.

Deci, rubrica „Biblioteca de idei” şi Colectivul de la „Gazeta” propune. Să vedem cine sare în întâmpinare şi... DISPUNE!

 

Aşteptăm poziţia eminent-culturală a noilor exponenţi de autoritate din Consiliul Judeţean Maramureş! Un muzeu original cu numele „Maramureşul văzut de Claude Karnoouh” ar avea reverberaţii internaţionale garantate de prestigiul unuia dintre cei mai mari antropologi contemporani!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.