• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Noiembrie , 2014

Biblioteca de idei / „Luminile Codrului”

Meritorii eforturile Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, care a pus în operă Proiectul „Luminile Codrului”, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare „Pro Maja” din Bogdand.

 

Această zonă bogată în tradiţii şi obiceiuri, cu un folclor autentic şi cu talente meşteşugăreşti certe, a fost foarte „scormonită” de cercetători, dar şi foarte uitată de factorii decidenţi din sectorul administrativ. Cunoscătorii problemelor acestei zone apreciază, totodată, că satele din Codru dispun de un real potenţial de resuscitare, valorificare şi conservare a elementelor arhaice din peisajul rural, ceea ce recomandă, nu doar o atenţie sporită spre aceste „politici”, ci, mai ales, intervenţii practice. Deşi beneficiind de o finanţare redusă, obţinută de la A.F.C.N. (Administraţia Fondului Cultural Naţional), Proiectul „Luminile Codrului” reuşeşte să pună în operă trei puncte de informare cultural-turistică (la Corund, în judeţul Satu Mare, Cehul Silvaniei, în Sălaj şi Băseşti, în Maramureş), în care elementele principale sunt constituite în format expoziţional de tip muzeal.

 

Salutăm acest „început” şi urăm „iubitorilor Codrului” sănătate şi energie pentru a putea „aşeza în operă” un proiect mult mai ambiţios. Ne referim la „Monografiile Ţării Codrului”, unde sunt antrenaţi cercetători din instituţiile de cultură sălăjene, sătmărene şi maramureşene, dar mai ales „sufletişti ai locului” (scriitori, profesori, etnografi, istorici etc). Ţara Codrului merită să deţină astfel de „cărţi de identitate” despre care românii ştiu foarte puţin la ora actuală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.