• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2015

Biblioteca de idei / ISTROS - O editură de excepţie

Avem în perimetrul culturii naţionale câteva mii de „instituţii editoriale”, din care la târgurile de profil centrale participă circa şase-şapte sute. Acum, când citiţi rândurile de faţă, la Bucureşti este în deplină desfăşurare Târgul de carte „Gaudeamus”. Dar în domeniul „producţiei de carte” se remarcă nu numai entităţile „comerciale” ci şi cele care excelează în prezentarea şi publicarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice. La acest capitol merită o „diplomă de excelenţă”, Editura ISTROS.

 

Înfiinţată în anul 1995 de către Muzeul Brăilei „Carol I” Editura ISTROS acumulează în douăzeci de ani un portofoliu cultural însumând peste 400 de titluri, din care majoritatea valorifică propriile cercetări. În plus, s-a continuat tipărirea în ediţie anastatică a „Analelor Brăilei”, revistă fondată în 1929 şi care a „popularizat adevăratele valori brăilene” cu ajutorul unor nume care au rămas... repere în cultura românească: Nicolae Iorga, George Călinescu, Perpessicius...”.

 

Editura ISTROS se mândreşte cu o colecţie impresionantă de „doctorate”, dar mai ales cu zece lucrări ce au beneficiat de cea mai înaltă recunoaştere ştiinţifică – Premiile Academiei Române. Lista acestora este acum evidenţiată pe „manşeta” ultimelor lucrări. Regăsim printre „evidenţiaţi” cercetători precum: Ionel Cândea, Valeriu Sârbu, Doru Bădără, Ovidiu Cristea, Mugur Andronic, Constantin Ardeleanu, Mihaela-Elena Ciocoiţei, Cristian-Nicolae Apetrei, Aurel Vîlcu, Mariana Lazăr.

Colaborarea cu Editura Academiei Române (director acad. D.R. Popescu) în vederea promovării culturii române în străinătate (Seria „Florilegiu”), cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă condusă de acad. Eugen Simion, cu Editura Muzeului Literaturii Române, pentru cercetarea şi punerea în valoare a Fondului Vasile Băncilă, cu artiştii plastici locali, prin publicarea unor albume care pun în lumină „artele frumoase brăilene” sunt dimensiuni de „verticalitate unghiulară” care alături de alte preocupări „academice”, cum ar fi valorificarea moştenirii culturale a lui Panait Istrati, Nae Ionescu şi alţii plasează Editura ISTROS în fruntea acestui domeniu de o importanţă cardinală pentru cultura română.

În plus, Revista proprie ISTROS beneficiază de acreditare internaţională ERIH ESF, cel mai înalt calificativ în domeniul „ştiinţelor umane” (Standing Committee for the Humanities).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.