• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Aprilie , 2014

Biblioteca de idei / Istorici pentru o istorie reală!

Săptămâna aceasta a adus în Maramureş cei mai buni elevi la istorie. Trebuie să vedem în asta nu un „fapt istoric”, cum consideră unii dintre diriguitorii învăţământului, ci o „perspectivă istorică”. Da, copiii aceştia ce excelează la disciplina de învăţământ „istoria românilor” ar putea fi profesorii de istorie de mâine. Sau, de ce nu, „făcătorii de istorie” de mâine!

 

Sunt convins că acest contact al elevilor eminenţi de azi cu preeminenţa Maramureşului va fi benefic. Învăţăm o istorie încărcată de date, dar uităm uneori fibra esenţială. De ce nu le spunem copiilor că „formele superioare” de organizare ale unui popor sunt imperiul şi regatul?! De ce nu înţelegem că „nobilitatea” maramureşeană obţinută sub alte „scuturi” a dat prima formă autentică de „regalitate autohtonă”, prin Dragoş şi Bogdan?! De ce nu le atragem atenţia tinerilor învăţăcei asupra realităţilor actuale, care „trădează” că Uniunea Europeană n-a ajuns cu organizarea sa nici măcar în Centrul Geografic al Europei, care e în Maramureşul Voievodal, chiar dacă, geografic, actualmente punctul acesta e în Ucraina?! De ce nu se învaţă nimic despre ţinutul Valahiei de Sus întemeiat în secolul al XVI–lea de ciobanii români în zona Munţilor Tatra din Polonia şi Slovacia de azi?! Chiar putem crede că argumentele toponimice sau cele care ţin de limbajul păstoresc şi-au pierdut forţa de expresie istorică?!

 

Personal cred că trebuie să le dăm mult mai mult de lucru viitorilor istorici. Să mai ieşim din convenţii şi stereotipii, să deschidem noi orizonturi, să impunem noi tipuri de clepsidre pentru a măsura „cursul” evenimentelor sau „fibra” reală a acestora. Şi să avem încredere în noua generaţie de tineri studioşi, mai ales că cei care excelează la „istorie” sunt deja înclinaţi să rămână „acasă”.

Aici unde avem atât de mult de clarificat, chiar şi în istoria ce se scrie sub ochii noştri!

Aici unde avem de făcut istorie reală!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.