• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iunie , 2015

Biblioteca de idei / Iordania - o Ţară Sfântă!

Câte elemente din tezaurul nostru de cunoaştere mai trebuie oare corectate?!? Sau... întregite cu detalii? Sau... completate cu adevăruri noi?

Recenta vizită în Baia Mare a Ambasadorului Iordaniei la Bucureşti, Saker Malkawi şi a fiicei Domniei Sale mi-a pricinuit multe meditaţii şi comparaţii. E procedeul meu de verificare a stocurilor de cunoaştere. Căci şi Iordania e o Ţară Sfântă, nu doar Israelul! Şi Turcia... Şi Irakul... Şi Siria...

Există în Iordania o localitate numită convenţional „Betania de Dincolo de Iordan”. Este aşezată nu departe de Ierihon (n.n. aici Biserica Ortodoxă Română are un minunat centru religios numit foarte frumos Aşezământul Ortodox Român) şi e foarte clar că aici a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Locul este poziţionat special între Râul Iordan şi Tal Al-Kharrar (Dealul lui Ilie), sub care se găseşte o peşteră în care locuia cel mai mare vestitor dinaintea Marelui Învăţător. Iar de pe acest deal s-a ridicat la Cer unul dintre puţinii pământeni care au avut acest beneficiu anterior lui Iisus Nazarineanul, cel care venise din Cer. Este Marele Ilie, care a fost răpit într-un car de foc şi salvat de la „ispăşirea adamică”.

Sunt aici lângă Dealul lui Ilie şi urmele unei foste mănăstiri bizantine. Şi sunt alte menţiuni documentare, atât în Ortodoxie, cât şi la catolici, armeni, anglicani, copţi, etiopieni.

Dar în Iordania sunt locuri care amintesc de Moise (Muntele Nebo), de Irod cel Mare şi de alte personaje biblice. Se spune că din Fortăreaţa Mukavir, aflată la o oră de Madaba, pe pitoreasca Autostradă a Regilor, s-ar fi ordonat tăierea capului lui Ioan Botezătorul, după „dansul fatidic al Salomeei cu cele şapte voaluri”.

 

Sunt doar câteva elemente ce vin să corecteze unele date stocate imprecis în „memoriile scripturistice” sau în ghidurile de călătorie în Ţara Sfântă. Dacă şi Iordania este o astfel de ţară, să ne aruncăm privirea şi pe ghidurile lor. Sau să mergem să vedem realităţile. Ceea ce Excelenţa Sa Saker Malkawi a şi menţionat în discursul său, ţinut vineri, 12 iunie 2015, la Biblioteca Judeţeană din Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.